Alocația europeană cuvenită copilului, însușită de părintele aflat în strainătate. Cum se poate rezolva această situație

TECHNOVA - Înlocuiește-ți centrala

Un părinte cetățean român care lucrează în mod legal într-un stat membru a Uniunii Europene (UE) are dreptul, acolo unde își desfășoară activitatea, la alocația pentru copii acordată de statul respectiv – fie în întregime, fie în cuantum diferențial dacă minorii beneficiază de alocație și din partea statului român.

De acest drept beneficiază și copiii ai căror părinți au divorțat sau care provin dintr-o relație de concubinaj.

Pro România - Misiunea ieșirii din criză

În acest context, redacția noastră a adresat Ministerului Muncii și Protecției Sociale câteva întrebări referitor la demersurile pe care le pot face, din România, cei care se află în astfel de situații, la care am primit următoarele răspunsuri:

1. Ce trebuie să facă un părinte din România pentru ca alocația europeană să fie virată în contul său?

,,Părintele din România poate sesiza instituția din UE care plătește alocație fostului soț/concubinului, iar această instituție poate efectua plata în contul părintelui din România care se ocupă efectiv de creșterea copilului.”

2. Care sunt riscurile pentru părintele din UE care încasează alocația dar nu o trimite în România și unde ar trebui reclamată o astfel de situație?

,,(…) părintele din Romania poate sesiza Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială sau Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială, care vor sesiza instituția competentă din celălalt stat membru al UE.

Urmare sesizărilor de mai sus, părintele care încasează alocația pentru copil în celălalt stat membru al UE și nu trimite acești bani copilului, nu va mai încasa acest beneficiu în contul personal, ci suma va fi transferată în contul părintelui din România care îngrijește copilul.”

Cei aflați într-o asemenea situație pot depune sesizările și, totodată, solicitarea de virare a alocației europene în contul personal, prin poștă, direct la sediile autorităților menționate mai sus sau printr-un formular on-line, pe site-ul Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială.

sursa: avocatnet.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419