Rămâi conectat

Politică Administrație

Alexandru Pereş: Ţara unde câinii beau lapte din arătură

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Guvernarea USL aduce primele mostre elocvente ale traiului plin de lapte şi miere cu care a ameţit electoratul în campania electorală. Fabrici importante unde au lucrat mii de salariaţi sunt închise peste noapte, oamenii îşi strigă disperarea pe străzi blocând circulaţia, preţurile unor servicii şi produse alimentare au luat-o razna iar premierul Victor Ponta spune că nu poate face nimic deoarece nu se poate amesteca în sectorul privat şi legile economiei de piaţă. Iată cum lipsa de pregătire şi experienţă în gestionarea treburilor publice se răzbună rapid şi cumplit. România pare lipsită de orizont în plan economic. În ultimul timp se ţin lanţ scandalurile din industria alimentară. A fost scandalul cu peştele, cu curcanul,  cu carnea de cal. Acum este în vogă scandalul aflatoxinei. Românii au descoperit la televiziune că dacă la noi nu umblă câinii cu colaci în coadă, beau în schimb, fericiţi lapte deversat de fermieri pe arătură.
Marile companii străine de retail nu au stat să se împiedice de bâlbele oficialilor români şi au umplut rafturile cu produse din carne şi lapte din import.  În timp ce producătorii autohtoni, din cauza prăbuşirii consumului cu 45%, îndeosebi la produsele din carne şi lapte româneşti, se iau cu mâinile de cap, producătorii străini îşi freacă mâinile de bucurie. De remarcat că fermierul Costel Caras din Brăneşti, Ilfov atunci când a deversat în câmp 10.000 litri de lapte neinfestat cu aflatoxină, a făcut-o în semn de protest faţă de tărăgănarea soluţiei de către ministrul Daniel Constantin  şi conducerea ANSVSA. Directorul acesteia, cel care a patronat haosul din sectorul alimentar – un sector strategic al economiei – a devenit de curând… consilierul prim-ministrului Ponta. Iar altul în loc nu a fost numit încă. La aşa premier, aşa consilier! Deficienţele scandaloase în managementul  sistemului de procesare şi consum al produselor de carne şi lapte – 34 ferme de lapte găsite cu aflatoxină, 67 de probe pozitive din 1335 culese, 200 tone lapte retrase din consum, substituirea cărnii de vită cu carne de cal constatată la o societate din Prahova etc. – nu i s-au părut destul de serioase ministrului Agriculturii ca să-l facă să-şi dea demisia. Demisie cerută insistent de toţi producătorii de lapte din ţară. Miniştrii USL, fie ei penali, plagiatori sau incompatibili, nu-şi dau demisia de onoare. Poate pentru că nu au cunoştinţă de valorile morale ale poporului nostru. Este adevărat, nu poţi să demonstrezi ceva ce nu ai! Adică onoare. Aflatoxina este o boală a sărăciei, a lipsei de finanţare sau subvenţionare. În lipsa banilor, fermierii nu au putut să cumpere furaje proaspete în locul celor mucegăite şi nici nu au mai folosit inhibatorii de aflatoxină. Vina este a Guvernului, care nu a ştiut să gestioneze seceta prelungită de anul trecut. Iar entuziasmul tineresc al ministrului Constantin, pupilul lui Dan Voiculescu, nu a putut compensa lipsa sa de experienţă.
Ieşirea la rampă a ministrului cu rezultatele unor anchete finalizate în grabă nu a reuşit deloc să liniştească spiritele. După ce tot el la TV, din cauza unei prost înţelese „transparenţe” a bulversat România cu problema aflatoxinei, constatată cvasigeneral la un mare număr de ferme. Din motive care scapă logicii economice nu a fost nominalizat concret niciun vinovat şi acest fapt este de natură să incrimineze întreaga industrie alimentară românească. Breşele create în încrederea consumatorilor sunt speculate cu brio de companiile multinaţionale. Pe acest fundal de neîncredere producătorii au mai primit o lovitură de la chiar prim ministrul Victor Ponta: dispare programul „Laptele şi Cornul” pentru elevi. Idee sugerată probabil de „competentul” său consilier, fostul director ANSVSA.

Alexandru PEREŞ,
senator PDL de Alba


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Buget record pentru Uniunea Europeană în 2025, negociat de Victor Negrescu: 10 miliarde de euro alocări suplimentare pentru România

Cezar Lancrajan

Publicat

în

Buget record pentru Uniunea Europeană în 2025, negociat de Victor Negrescu: 10 miliarde de euro alocări suplimentare pentru România Victor Negrescu, negociator-șef al Parlamentului European, anunță faptul că în noul buget al UE a reușit să crească sumele alocate cu 200 de miliarde de euro, din care 10 miliarde alocări suplimentate pentru România. Citește și: […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea