Rămâi conectat

Politică Administrație

Alexandru Pereş: Ţara unde câinii beau lapte din arătură

Publicat

în

Guvernarea USL aduce primele mostre elocvente ale traiului plin de lapte şi miere cu care a ameţit electoratul în campania electorală. Fabrici importante unde au lucrat mii de salariaţi sunt închise peste noapte, oamenii îşi strigă disperarea pe străzi blocând circulaţia, preţurile unor servicii şi produse alimentare au luat-o razna iar premierul Victor Ponta spune că nu poate face nimic deoarece nu se poate amesteca în sectorul privat şi legile economiei de piaţă. Iată cum lipsa de pregătire şi experienţă în gestionarea treburilor publice se răzbună rapid şi cumplit. România pare lipsită de orizont în plan economic. În ultimul timp se ţin lanţ scandalurile din industria alimentară. A fost scandalul cu peştele, cu curcanul,  cu carnea de cal. Acum este în vogă scandalul aflatoxinei. Românii au descoperit la televiziune că dacă la noi nu umblă câinii cu colaci în coadă, beau în schimb, fericiţi lapte deversat de fermieri pe arătură.
Marile companii străine de retail nu au stat să se împiedice de bâlbele oficialilor români şi au umplut rafturile cu produse din carne şi lapte din import.  În timp ce producătorii autohtoni, din cauza prăbuşirii consumului cu 45%, îndeosebi la produsele din carne şi lapte româneşti, se iau cu mâinile de cap, producătorii străini îşi freacă mâinile de bucurie. De remarcat că fermierul Costel Caras din Brăneşti, Ilfov atunci când a deversat în câmp 10.000 litri de lapte neinfestat cu aflatoxină, a făcut-o în semn de protest faţă de tărăgănarea soluţiei de către ministrul Daniel Constantin  şi conducerea ANSVSA. Directorul acesteia, cel care a patronat haosul din sectorul alimentar – un sector strategic al economiei – a devenit de curând… consilierul prim-ministrului Ponta. Iar altul în loc nu a fost numit încă. La aşa premier, aşa consilier! Deficienţele scandaloase în managementul  sistemului de procesare şi consum al produselor de carne şi lapte – 34 ferme de lapte găsite cu aflatoxină, 67 de probe pozitive din 1335 culese, 200 tone lapte retrase din consum, substituirea cărnii de vită cu carne de cal constatată la o societate din Prahova etc. – nu i s-au părut destul de serioase ministrului Agriculturii ca să-l facă să-şi dea demisia. Demisie cerută insistent de toţi producătorii de lapte din ţară. Miniştrii USL, fie ei penali, plagiatori sau incompatibili, nu-şi dau demisia de onoare. Poate pentru că nu au cunoştinţă de valorile morale ale poporului nostru. Este adevărat, nu poţi să demonstrezi ceva ce nu ai! Adică onoare. Aflatoxina este o boală a sărăciei, a lipsei de finanţare sau subvenţionare. În lipsa banilor, fermierii nu au putut să cumpere furaje proaspete în locul celor mucegăite şi nici nu au mai folosit inhibatorii de aflatoxină. Vina este a Guvernului, care nu a ştiut să gestioneze seceta prelungită de anul trecut. Iar entuziasmul tineresc al ministrului Constantin, pupilul lui Dan Voiculescu, nu a putut compensa lipsa sa de experienţă.
Ieşirea la rampă a ministrului cu rezultatele unor anchete finalizate în grabă nu a reuşit deloc să liniştească spiritele. După ce tot el la TV, din cauza unei prost înţelese „transparenţe” a bulversat România cu problema aflatoxinei, constatată cvasigeneral la un mare număr de ferme. Din motive care scapă logicii economice nu a fost nominalizat concret niciun vinovat şi acest fapt este de natură să incrimineze întreaga industrie alimentară românească. Breşele create în încrederea consumatorilor sunt speculate cu brio de companiile multinaţionale. Pe acest fundal de neîncredere producătorii au mai primit o lovitură de la chiar prim ministrul Victor Ponta: dispare programul „Laptele şi Cornul” pentru elevi. Idee sugerată probabil de „competentul” său consilier, fostul director ANSVSA.

Alexandru PEREŞ,
senator PDL de Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Senatul a adoptat cadrul legal pentru finalizarea rapidă a termocentralei de la Iernut și a reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă”

Publicat

în

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Senatul a adoptat cadrul legal pentru finalizarea rapidă a termocentralei de la Iernut și a reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă”

Senatul a adoptat ieri cadrul legal ce va permite finalizarea rapidă a termocentralei de la Iernut și a centralei nucleare de la Cernavodă, făcând astfel încă un pas important spre dobândirea independenței energetice a României. Obiectiv energetic de importanță națională, termocentrala de la Iernut se afla într-un stadiu de execuție de circa 90% dar, din cauza unor probleme ale constructorului spaniol, contractul a fost reziliat și investiția s-a blocat.

În condițiile actuale de criză energetică, marcată de un context geopolitic complicat și imprevizibil, în care invazia rusă în Ucraina are efecte negative asupra întregului sistem energetic european, era necesară identificarea și adoptarea unor soluții legislative care să permită finalizarea în timp util a unor obiective energetice de o importanță deosebită, așa cum este și centrala de la Iernut, care va furniza o importantă cantitate de electricitate în sistemul național. În discuțiile și negocierile pe care le-am avut ieri cu colegii mei senatori, atât în comisiile reunite de specialitate, cât și la votul din plenul Senatului, am căzut de acord să creăm cadrul legal astfel încât, în situația obiectivelor de investiții nefinalizate, de acest tip, entitățile contractante să poată aplica procedura de negociere fără invitație prealabilă la o procedură concurențială de ofertare pentru atribuirea contractelor sectoriale, pentru restul de executat, dacă acesta este de maxim 40% din stadiul fizic aferent proiectului de investiții. Astfel, modificând în Senat Legea 250/2022, de aprobare a OUG 54/2022, care modifica Legea 96/2016, privind achizițiile sectoriale, am flexibilizat cadrul legal privind achizițiile, permițând reluarea lucrărilor la Iernut, unde sperăm ca prima din cele 2×1 unități (215MWe) să fie pusă în funcțiune până la finele anului viitor.

Elit - Gustul Desăvârșit

De asemenea, am introdus și o altă prevedere care se referă la energia nucleară și care va permite Statului Român să atribuie contractul pentru finalizarea centralei de la Cernavodă printr-o procedură de negociere fără invitație prealabilă, indiferent de stadiul fizic de realizare al proiectului de investiții.

Având în vedere că, în mai puțin de 5 ani, reactorul 1 de la Cernavodă, cu o putere de 700 MWh, va intra în revizie și retehnologizare pentru 2 ani, iar din 2029 și reactorul 2 va intra în același proces de retehnologizare, era nevoie de un cadru legal care să răspundă acestei situații de urgență extraordinară, generată de conflictul armat din vecinătatea granițelor României și de criza energetică din Europa. Este bine-cunoscut că licitațiile în România și mai ales procedurile lungi și greoaie de contestare, sunt o mare problemă și fără un astfel de cadrul legal am fi riscat să ne aflăm într-o situație periculoasă, în care licitațiile s-ar fi extins pe ani de zile, iar România nu ar mai fi avut energie suficientă.

Sorin Ioan BUMB,
Senator PNL de Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

FOTO| Festivalul Internațional „Lucian Blaga” a început astăzi. Consilierul local PSD Sebeș, Radu Cristian: „Însuși orașul nostru a fost modelat după această personalitate!”

Publicat

în

Festivalul Internațional „Lucian Blaga” a început astăzi. Consilierul local PSD Sebeș, Radu Cristian: „Însuși orașul nostru a fost modelat după această personalitate!”

Festivalul Internațional „Lucian Blaga” a început astăzi, 13 mai, în mod oficial, iar omagiile pentru această personalitate culturală au început să fie prezentate de către autorități.

Radu Cristian, consilier local al municipiului Sebeș și președinte interimar al organizației PSD din oraș a scris un mesaj pe contul său personal de socializare, cu ocazia acestei zile.

„Spunem START Festivalului Internațional „Lucian Blaga”, la Sebeș!

Elit - Gustul Desăvârșit

Astăzi, în compania parlamentarilor Radu Tuhuț și Călin Gheorghe Matieș, a domnului secretar de stat Daniel Zdrânc și a primarului orașului Teiuș, Mirel Hălălai, am depus o coroană de flori la statuia ilustrului nostru scriitor.

Așa cum se cuvine la un eveniment de o asemenea însemnătate pentru orașul nostru iubit, al cărui prestigiu este strâns legat de numele acestui gigant al literaturii, consilierii locali PSD Sebeș și membrii organizației locale au fost de asemenea prezenți la acest moment solemn.

Ne-am deplasat mai apoi și la mormântul scriitorului Lucian Blaga, pentru a-i acorda respectul cuvenit pentru punerea comunității noastre pe harta culturală a țării, prin operele memorabile create de acesta.

Ultima noastră oprire s-a realizat chiar la casa memorială a prestigiosului scriitor, unde Festivalul Internațional care îi poartă numele a început în mod oficial, la ora 11:00.

PSD Sebeș va continua să păstreze vie amintirea acestui colos cultural al țării noastre, deoarece însuși orașul nostru a fost modelat după această personalitate!”, a fost mesajul lui Radu Cristian.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Deputatul PSD de Alba, Tuhuț Radu-Marcel: PSD – proiect de lege pentru creșterea burselor de studiu pentru românii din Ucraina și din celelalte comunități istorice

Publicat

în

Deputatul PSD de Alba, Tuhuț Radu-Marcel: PSD – proiect de lege pentru creșterea burselor de studiu pentru românii din Ucraina și din celelalte comunități istorice

Am susținut și inițiat, alături de colegii mei din PSD, un proiect de lege pentru creșterea burselor de studiu pentru etnicii români din Ucraina și din celelalte comunități istorice care își doresc să studieze în România. Țara noastră are datoria morală și obligația legală de a sprijini comunitățile de români din afara granițelor.

Proiectul a primit votul deputaților și senatorilor și va produce efecte doar după ce va fi promulgat de către președinte și va fi publicat în Monitorul Oficial. Inițiativa PSD va oferi tinerilor români din Ucraina și din alte comunități istorice resursele financiare necesare pentru a putea studia la universitățile din România. Bursele cresc de la 65 de euro/lună la  valoare echivalentă burselor sociale acordate studenților din România, care trebuie să acopere integral cheltuielile cu masa și cazarea studenților.

Această valoare este stabilită de fiecare universitate în parte dar nu poate fi mai mică decât suma stabilită de Consiliul Național pentru Finanțarea Învățământului Superior (CNFIS), astfel încât să acopere cheltuielile cu masa și cazarea. Pentru anul universitar 2021-2022 valoarea minimă propusă de CNFIS a fost de 700 lei/lună.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cuantumul minim al burselor românilor de pretutindeni va fi egal cu valoarea burselor sociale acordate studenților români de la ciclurile de studii universitare de licență și masterat, respectiv cu valoarea bursei pentru studii doctorale pentru studenții de la ciclul de studii universitare de doctorat.

Bursele românilor de pretutindeni se vor acorda pe toată durata anului calendaristic, inclusiv pe perioada vacanței de vară, iar beneficiarii acestora pot primi și burse pentru performanțe academice, în aceleași condiții cu studenții cetățeni români.

PSD își dorește ca prezenta lege să intre în vigoare începând cu anul universitar 2023 – 2024. PSD este alături de românii de pretutindeni!

Deputat PSD Alba, Tuhuț Radu-Marcel


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare