Rămâi conectat

Politică Administrație

Alexandru Pereş: Ţara unde câinii beau lapte din arătură

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Guvernarea USL aduce primele mostre elocvente ale traiului plin de lapte şi miere cu care a ameţit electoratul în campania electorală. Fabrici importante unde au lucrat mii de salariaţi sunt închise peste noapte, oamenii îşi strigă disperarea pe străzi blocând circulaţia, preţurile unor servicii şi produse alimentare au luat-o razna iar premierul Victor Ponta spune că nu poate face nimic deoarece nu se poate amesteca în sectorul privat şi legile economiei de piaţă. Iată cum lipsa de pregătire şi experienţă în gestionarea treburilor publice se răzbună rapid şi cumplit. România pare lipsită de orizont în plan economic. În ultimul timp se ţin lanţ scandalurile din industria alimentară. A fost scandalul cu peştele, cu curcanul,  cu carnea de cal. Acum este în vogă scandalul aflatoxinei. Românii au descoperit la televiziune că dacă la noi nu umblă câinii cu colaci în coadă, beau în schimb, fericiţi lapte deversat de fermieri pe arătură.
Marile companii străine de retail nu au stat să se împiedice de bâlbele oficialilor români şi au umplut rafturile cu produse din carne şi lapte din import.  În timp ce producătorii autohtoni, din cauza prăbuşirii consumului cu 45%, îndeosebi la produsele din carne şi lapte româneşti, se iau cu mâinile de cap, producătorii străini îşi freacă mâinile de bucurie. De remarcat că fermierul Costel Caras din Brăneşti, Ilfov atunci când a deversat în câmp 10.000 litri de lapte neinfestat cu aflatoxină, a făcut-o în semn de protest faţă de tărăgănarea soluţiei de către ministrul Daniel Constantin  şi conducerea ANSVSA. Directorul acesteia, cel care a patronat haosul din sectorul alimentar – un sector strategic al economiei – a devenit de curând… consilierul prim-ministrului Ponta. Iar altul în loc nu a fost numit încă. La aşa premier, aşa consilier! Deficienţele scandaloase în managementul  sistemului de procesare şi consum al produselor de carne şi lapte – 34 ferme de lapte găsite cu aflatoxină, 67 de probe pozitive din 1335 culese, 200 tone lapte retrase din consum, substituirea cărnii de vită cu carne de cal constatată la o societate din Prahova etc. – nu i s-au părut destul de serioase ministrului Agriculturii ca să-l facă să-şi dea demisia. Demisie cerută insistent de toţi producătorii de lapte din ţară. Miniştrii USL, fie ei penali, plagiatori sau incompatibili, nu-şi dau demisia de onoare. Poate pentru că nu au cunoştinţă de valorile morale ale poporului nostru. Este adevărat, nu poţi să demonstrezi ceva ce nu ai! Adică onoare. Aflatoxina este o boală a sărăciei, a lipsei de finanţare sau subvenţionare. În lipsa banilor, fermierii nu au putut să cumpere furaje proaspete în locul celor mucegăite şi nici nu au mai folosit inhibatorii de aflatoxină. Vina este a Guvernului, care nu a ştiut să gestioneze seceta prelungită de anul trecut. Iar entuziasmul tineresc al ministrului Constantin, pupilul lui Dan Voiculescu, nu a putut compensa lipsa sa de experienţă.
Ieşirea la rampă a ministrului cu rezultatele unor anchete finalizate în grabă nu a reuşit deloc să liniştească spiritele. După ce tot el la TV, din cauza unei prost înţelese „transparenţe” a bulversat România cu problema aflatoxinei, constatată cvasigeneral la un mare număr de ferme. Din motive care scapă logicii economice nu a fost nominalizat concret niciun vinovat şi acest fapt este de natură să incrimineze întreaga industrie alimentară românească. Breşele create în încrederea consumatorilor sunt speculate cu brio de companiile multinaţionale. Pe acest fundal de neîncredere producătorii au mai primit o lovitură de la chiar prim ministrul Victor Ponta: dispare programul „Laptele şi Cornul” pentru elevi. Idee sugerată probabil de „competentul” său consilier, fostul director ANSVSA.

Alexandru PEREŞ,
senator PDL de Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

Comunicat de presă | Claudiu Răcuci, senator PNL de Alba: 2,8 milioane de gospodării vor putea plăti facturile la energie cu ajutorul cardului de energie

Ziarul Unirea

Publicat

în

Senatorul PNL Claudiu RĂCUCI apreciază faptul că, începând cu luna septembrie, a început să fie virată a doua tranșă, în valoare de 700 de lei, a sprijinului guvernamental pentru plata facturilor la energie: ”Cardul de energie rămâne un proiect prioritar al PNL pentru susținerea familiilor vulnerabile și cea mai consistentă măsură socială pe care Guvernul României a pus-o în practică vreodată.

În total, de la demararea programului de sprijin și până astăzi, 4 milioane de familii au primit cardurile acasă și au putut face plățile, simplu și ușor, la Poșta Română, online sau direct la factorul poștal.

Acest ajutor este unul real și direct care va ajuta familiile aflate în dificultate financiară să depășească creșterea fără precedent a facturilor la energie. Este important ca beneficiarii să știe că sumele virate pe carduri pot fi utilizate până la data de 31 decembrie 2023. De asemenea, de acest sprijin beneficiază: pensionarii cu vârsta peste 60 ani, care au venituri sub 2.000 lei/lună; persoanele care încasează pensie de invaliditate și au venituri sub 2.000 lei/lună; persoanele cu handicap grav, accentuat sau mediu, cu venituri sub 2.000 de lei/lună; familiile care primesc alocație de susținere; persoanele care primesc ajutor social. Pentru acordarea ajutoare pentru încălzire au fost alocate fonduri europene în valoare de peste 4 miliarde lei.

Elit - Gustul Desăvârșit

În legătură cu acest sprijin pentru familiile vulnerabile, avem în dezbatere parlamentară Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanței de urgență nr.32/2023, proiect pe care parlamentarii PNL l-au votat în Senat și îl vor susține atât în comisiile de specialitate, cât și în plenul Camerei Deputaților.”

Claudiu RĂCUCI, Senator PNL


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă | Florin Roman, deputat PNL de Alba: Donatorii de sânge vor putea beneficia de scutiri la plata impozitelor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Comunicat de presă | Florin Roman, deputat PNL de Alba: Donatorii de sânge vor putea beneficia de scutiri la plata impozitelor

La propunerea medicului Silviu Tuzes, șeful secției ATI, din spitalul judetean Alba, am depus un proiect de lege, ce reglementează noi bonificații pentru cei care donează sânge, in mod voluntar și regulat.

Practic, potrivit proiectului, autoritățile locale pot impulsiona activitatea de donare de sânge, acordând anual reduceri pentru plata impozitului pe clădiri sau terenuri, celor care donează sânge de cel puțin trei ori pe an.

Elit - Gustul Desăvârșit

La ora actuala, sistemul medical se confrunta cu acută criza de rezerve de sânge, ce pot salva vieți, necesarul fiind dublu, iar uneori chiar mai mare, atunci când apar crize majore. Nu vreau sa fie doar un proiect ci și o lege, adoptată cât mai rapid de parlament.

Prin urmare am obținut și sprijinul liderilor de grup ai PNL, PSD si UDMR, reprezentanților grupului minorităților nationale si al președintelui Comisiei de sanatate din Camera Deputatilor, dr Nelu Tătaru, fost ministru al Sănătății.

Imediat după adoptarea acestei legi, voi solicita consilierilor locali sa inițieze proiectul de hotărâre prin care cei care donează sânge in mod regulat sa primească aceste facilitați la plata impozitului pe clădiri sau terenuri.

Alăturat, anexez expunerea de motive a proiectului de lege, care sper ca va fi sustinut și de partidele aflate in opoziție.

Florin Roman, deputat PNL de Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Europarlamentarul Mircea Hava: Cerealele ieftine, din Ucraina, sunt o problemă, dar și o oportunitate ratată

Ziarul Unirea

Publicat

în

Comunicat de presă| Europarlamentarul Mircea Hava: Cerealele ieftine, din Ucraina, sunt o problemă, dar și o oportunitate ratată

Criza cerealelor din Ucraina ar fi trebuit să fie, cel puțin pentru noi, românii, o mare oportunitate, nicidecum o situație în care fie ne confruntăm cu propria problemă, fie o ignorăm doar pentru a nu face notă discordantă de la unitatea clamată de cei mulți.

Nu stau să mă întreb dacă marile popoare, vârfurile de lance în privința acceptării importurilor, nici dacă bunii vecini, care nu mai sunt chiar cei mai buni, pentru că nu-s dispuși să accepte surplus de grâne, au dreptate. Forța afirmațiilor și a deciziilor fiecăruia par mai puțin importante decât dovada că, adesea, e greu de găsit un echilibru între solidaritate și ce contează pentru fiecare. Mai ales într-o situație explicită, ca asta, în care nu se dezbat principii, ci ești tras de mâneca și luat la întrebări de agricultori și de fermieri, de cei care dau, la propriu, poporului tău de mâncare. Personal, nu cred nici pe departe că poziția României sau a guvernului ține de vreo prohibiție cuantificată și serios tratată ci, mai degrabă, de o adaptare la reacția sindicalizată a comunității agricole.

Mai clar, nu facem ce facem pentru că știm ce facem, ci pentru că suntem puși în situația de a nu ignora realitatea. Sunt total în acord cu cei care își exprimă frustrarea cu faptul că randamentul economic al fermierilor români, cumulați într-o cotă de 20% din exportul grânelor în UE, este minim sau chiar pe minus. S-a produs scump și se vinde ieftin. Dar sunt la fel de convins că după ce vom trece peste acest hop, într-un fel sau altul, România și Ucraina vor fi, din nou, doi vecini cu porțile deschise unul spre celălalt. Această criză se va fi terminat iar noi, indiferent de poziția adoptată, vom fi ratat șansa de a rezolva niște probleme, de a transforma o situație complicată într-o oportunitate. Am fi putut, pentru a fi în acord cu majoritatea statelor membre și a Comisiei, care cer ridicarea oricăror restricții impuse importurilor de grâne, să negociem dezvoltarea căilor rutiere și feroviare de la noi, pentru a ne putea transforma într-un veritabil „drum al grânelor”. Am fi putut, în același timp, să avem o analiză clară asupra rentabilității producției interne și să solicităm sprijin european suplimentar, pentru a atenua impactul ridicării restricțiilor.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cu alte cuvinte, am fi putut folosi această situație pentru a negocia sume și sprijin suplimentar pentru a dezvolta sectoarele afectate. Se poate, dacă știi ce să ceri și cum să ceri, vertical, fără tupeu și reacții sentimental-electorale. E limpede că anumite momente și situații, ca astea pe care le trăim cu toți, pot schimba priorități sau accelera proiecte amânate. Iar România, dincolo de acest veto justificat, ar fi trebuit să se străduiască și să pretindă mai mult în această privință. Probabil, sunt destui care ar putea să-și justifice scepticismul față de șansa de a și primi banii. Însă, personal, am convingerea că, dincolo de realitatea imediată, ratăm șansa de a transforma o problemă într-o oportunitate.

Mircea Hava – europarlamentar PNL
Membru EPP


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare