Rămâi conectat
Festivalul Roman Apulum - 2022

Politică Administrație

Alexandru Pereș/ Răspunsul ministrului Mediului la întrebarea: Care este motivarea cetățeanului pentru colectarea selectivă a deșeurilor?

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

În ultimii ani, gestionarea selectivă a deșeurilor a reprezentat, pentru țara noastră, un obiectiv de implementat important, dar, în același timp, greu de îndeplinit. Asta, deoarece pentru o mai bună îndeplinire a Strategiei naționale de gestionare a deșeurilor trebuie implicat, pe lângă instituțiile direct interesate, și cetățeanul. Acesta reprezintă, de fapt, primul factor în vederea unei mai bune funcționalități a întregului sistem. De aceea, campaniile pentru educare, prin mijloacele de informare în masă, sunt binevenite! În acest sens, luând exemplul altor țări europene, cum este Polonia, Germania sau Elveția, și românii pot fi educați în a proteja natura, în fapt mediul înconjurător, dar și pe ei înșiși.

Doamnă Ministru,

Continuând pe linia exemplelor țărilor mai sus menționate, și România ar putea împrumuta modelul acestora de implementare a gestionării deșeurilor selective, prin motivarea populației, prin găsirea unei modalități de plată pentru ambalaje, prin bonuri valorice, scâzând din prețul produselor cumpărate din respectivul magazin. Există și la noi un asemenea sistem, dar utilizat de foarte puține hipermarketuri.

Elit - Gustul Desăvârșit

Având în vedere cele menționate mai sus, vă întreb, doamnă Ministru, dacă Ministerul Mediului are intenția de a interveni pentru aplicarea modelului european în România, responsabilizând astfel cetățeanul?

Răspunsul Munistrului Mediului, Cristina Pașca Palmer

Stimate Domnule Senator,

Urmare a întrebării dumneavoastră nr.1398/DRP/18.02.2016, având ca obiect „Motivarea cetăţeanului pentru colectarea selectivă a deşeurilor”, vă comunicăm următoarele:

Strategia naţională de gestionare a deşeurilor 2014-2020, aprobată prin Hotărârea de Guvern nr. 870/2013 urmăreşte:

– colaborarea cu autorităţile administraţiei publice locale pentru creşterea eficienţei şi calităţii deşeurilor colectate, fiind mai uşor de reciclat şi valorificat, conform Strategiei naţionale de gestionare a deşeurilor 2014-2020.

– colaborarea cu autorităţile administraţiei publice locale şi sectorul de afaceri pentru îmbunătăţirea sistemelor de colectare separată şi tratată a deşeurilor, conform Strategiei naţionale de gestionare a deşeurilor 2014-2020.

Aceste proiecte sunt în derulare, în colaborare cu asociaţiile de locatari (pentru populaţie), şcoli, instituţii şi operatori economici, extinderea lor în funcţie de rezultatele obţinute fiind legată de fondurile disponibile.

Atât în Art. 2, alin. 5, din Legea nr.101/2006 serviciului de salubrizare a localităţilor cu modificările şi completările ulterioare, cât şi art.17, alin. 1, din Legea nr.211/2011, cu modificările şi completările ulterioare, prevede faptul că, autorităţile administraţiei publice locale au obligaţia să implementeze un sistem de colectare separată pe minimum 4 fracţii, respectiv hârtie, mase plastice, metale şi sticlă.

Conform prevederilor art. 59, din Legea nr. 211/2011 privind regimul deşeurilor republicată, autorităţile administraţiei publice locale, inclusiv a Municipiului Bucureşti, au următoarele obligaţii:

La nivel de comune, oraşe şi municipii inclusiv la nivelul Municipiului Bucureşti:

– elaborează strategii şi programe proprii pentru gestionarea deşeurilor;

– hotărăsc asocierea sau cooperarea cu alte autorităţi ale administraţiei publice locale, cu persoane române sau străine cu organizaţii neguvernamentale şi cu alţi parteneri sociali pentru realizarea unor lucrări de interes public privind gestionarea deşeurilor, în condiţiile prevăzute de lege;

– asigură şi răspund de colectarea separată, transportul, neutralizarea, valorificarea şi eliminarea finală a deşeurilor, inclusiv a deşeurilor menajere periculoase, potrivit prevederilor legale în vigoare;

– asigură informarea prin mijloace adecvate a locuitorilor asupra sistemului de gestionare a deşeurilor din cadrul localităţilor.

De asemenea în cadrul proiectelor de sisteme integrate de gestionare a deşeurilor, elaborate sub Programul Operaţional Mediu, se are în vedere finanţarea măsurilor care vizează colectarea (inclusiv colectarea separată), sortarea, transportul, tratarea şi depozitarea deşeurilor menajere combinate cu măsuri de reducere a cantităţii de deşeuri, conform cu principiile şi practicile Uniunii Europene în domeniu, precum şi campanii de conştientizare şi educare a populaţiei.

La nivelul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor există protocoale cu organizaţiile neguvernamentale care prevăd susţinerea de campanii de conştientizare.

Fondul pentru mediu este un instrument economico-financiar destinat susţinerii şi realizării proiectelor şi programelor pentru protecţia mediului, precum şi atingerea obiectivelor Uniunii Europene în domeniul mediului şi schimbărilor climatice, în conformitate cu dispoziţiile legale în vigoare.

România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene, în ceea ce priveşte deşeurile, are de îndeplinit, conform Directivei nr. 2004/12/CE privind ambalajele şi deşeurile de ambalaje ce modifică Directiva nr. 94/62/CE, o serie de obiective:

– să atingă, până în anul 2020, un nivel de pregătire pentru reutilizare şi reciclare de minimum 50% din masa totală a cantităţilor de deşeuri , cum ar fi hârtie, metal, plastic şi sticlă provenind din deşeurile menajere şi, după caz, provenind din alte surse, în măsura în care aceste fluxuri de deşeuri sunt similare deşeurilor care provin din deşeuri menajere;

– să atingă, până în anul 2020, un nivel de pregătire pentru reutilizare, reciclare şi alte operaţiuni de valorificare materială, inclusiv operaţiuni de umplere, rambleiere care utilizează deşeuri pentru a înlocui alte materiale, de minim 70% din masa cantităţilor de deşeuri nepericuloase provenite din activităţi de construcţie şi demolări;

– să atingă un obiectiv de 60% de valorificare a deşeurilor de ambalaje din total ambalaje introduse pe piaţa naţională;

– să atingă din 01 ianuarie 2016 un obiectiv de colectare de 40%, din 1 ianuarie 2017 de 45% şi din 01 ianuarie 2021 de 65% deşeuri electrice şi electronice din total echipamente electrice şi electronice introduse pe piaţa naţională;

– să colecteze separat biodeşeurile în vederea compostării şi fermentării acestora.

Directiva europeană privind ambalajele şi deşeurile de ambalaje este transpusă în legislaţia românească prin Hotărârea Guvernului nr. 621/2005 privind gestionarea ambalajelor şi a deşeurilor de ambalaje. Conform prevederilor acestui act normativ, agenţii economici responsabili îşi pot realiza obligaţiile de valorificare/reciclare în mod individual sau prin operatori economici ce preiau responsabilitatea realizării acestora.

Începând cu anul 2015, principiile generale menţionate în Hotărârea Guvernului nr. 621/2005 sunt prevăzute în Legea nr. 249/2015 privind gestionarea ambalajelor şi a deşeurilor de ambalaje.

În scopul conformării agenţilor economici, s-a prevăzut în Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr.105/2006, o contribuţie de 2 lei/kg, datorată de operatorii economici care introduc pe piaţa naţională bunuri ambalate, care distribuie pentru prima dată pe piaţa naţională ambalaje de desfacere, şi de operatorii economici care închiriază, sub orice formă, cu titlu profesional, ambalaje, pentru diferenţa dintre cantităţile de deşeuri de ambalaje corespunzătoare obiectivelor minime de valorificare sau incinerare în instalaţii de incinerare cu recuperare de energie şi de valorificare prin reciclare prevăzute în anexa nr.3 şi cantităţile de deşeuri de ambalaje efectiv valorificare sau incinerare în instalaţii de incinerare cu recuperare de energie şi valorificate prin reciclare.

Având în vedere ţintele asumate de ţara noastră, este necesară o mai bună gestionare a deşeurilor în scopul protejării, conservării şi îmbunătăţirii calităţii mediului, a protejării sănătăţii populaţiei, orice propuneri şi soluţii pentru reducerea efectelor generale şi a creşterii eficienţei folosirii resurselor sunt benefice scopului urmărit.

În speranţa ca informaţiile furnizate vă sunt utile, vă asigurăm domnule senator de sprijinul nostru şi totodată vă stăm la dispoziţie pentru eventuale informaţii suplimentare.

Cu stimă,

Ministru Cristiana Pașca Palmer


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

FOTO| Sicoe Mihai, noul președinte interimar al TSD Alba. Tinerii social-democrați și-au ales noul președinte și un nou birou de conducere

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

FOTO| Sicoe Mihai, noul președinte interimar al TSD Alba. Tinerii social-democrați și-au ales noul președinte și un nou birou de conducere

În cursul zilei de joi, 11 august, tinerii social-democrați și-au ales noul președinte, în persoana lui Sicoe Mihai și un nou birou de conducere. Noua structura de conducere trebuie validata în Consiliul Politic Județean.

„La sediul PSD Alba am participat, alături de secretarul executiv, Corneliu Muresan, fost președinte al TSD Alba, la o nouă întâlnire cu tinerii social-democrați, care doresc să se implice în politică și să lase în urma lor lucruri bune, pozitive, pentru cei din jur.

Noua structura de conducere trebuie validata în Consiliul Politic Județean. Îmi doresc ca în noua echipa a tinerilor social-democrați sa facă parte și membrii noștri de la tineret care sunt în partid de mai mulți ani.

Elit - Gustul Desăvârșit

Tinerii trebuie să aibă o șansă în politică. Cei cu care m-am întâlnit astăzi sunt muncitori, au succes pe plan profesional și sunt convins că pot aduce plusvaloare comunităților din care fac parte!

În următoarea perioadă, vom organiza mai multe întâlniri și ne vom implica în diverse activități benefice oamenilor, așa cum am mai făcut! Mult succes tinerilor noștri! Mult succes noului președinte și echipei sale!”, a transmis deputatul Radu Tuhuț.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Beniamin Todosiu, deputat USR: Guvernul PNL-PSD–UDMR TAXEAZĂ din nou românii. În curând vor pune o taxă și pe aerul respirat.

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Comunicat de presă| Beniamin Todosiu, deputat USR: Guvernul PNL-PSD–UDMR TAXEAZĂ din nou românii. În curând vor pune o taxă și pe aerul respirat.

Prin noua ordonanță de creștere a taxelor, Guvernul ne taxează și pensiile pentru care contribuim la Pilonul II. Prevederea intră în vigoare din 2023 și sunt impozitate și dividendele încasate de fondurile de pensii.

Pe lângă faptul că măsura este imorală, este și neconstituțională, pentru că presupune practic o dublă impozitare. În majoritatea țărilor europene cu sisteme de pensii private, au fost implementate prin legislațiile naționale exceptarea de la plata impozitului pe câștigurile din investiții în perioada de acumulare a pensiilor private.

Deși nu a fost dezbătută, măsura este un prim pas spre naționalizarea Pilonului II de pensii. Coaliția PSD-PNL vrea să pună mâna pe banii românilor din Pilonul II, iar noul plan este în lucru în ministerul condus de Adrian Câciu. Spre deosebire de epoca Dragnea, când s-a mai încercat naționalizarea pilonului II, planul este acum mult mai perfid și este susținut de PNL și de președintele Klaus Iohannis.

Elit - Gustul Desăvârșit

Planul este să gonească administratorii de fonduri din România, ca apoi să preia activele noastre administrate de aceștia, și, evident, contribuția lunară. Din această cauză au început să taxeze dividendele, astfel încât să poată arăta apoi că rentabilitatea fondurilor de pensii private e tot mai scăzută. În final, Coaliția Sărăciei PSD-PNL-UDMR va fura banii pe care românii i-au cotizat la fondurile de pensii private.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| PSD susține Cupru Min Abrud! 43 de milioane de lei pentru investiții și susținerea producției!

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Comunicat de presă| PSD susține Cupru Min Abrud! 43 de milioane de lei pentru investiții și susținerea producției!

În ședința de astăzi, Guvernul a aprobat Memorandumul inițiat de Ministerul Economiei, prin care Cupru Min Abrud să beneficieze de un procent de 50% vărsăminte la bugetul de stat, reprezentând dividende din profitul realizat în anul 2021, pentru a asigura sursa proprie de finanţare a investiţiilor şi de susţinere a producţiei. Astfel, 43 de milioane de lei vor fi alocate pentru optimizarea proceselor de producție și pentru obținerea unui concentrat de cupru de calitate mai bună.

Ministrul Economiei, social-democratul Florin Spătaru, se ține de cuvânt și așa cum a promis a promovat Memorandumul pentru repartizarea a 50% din profitul Cupru Min pentru susținerea producției și a investițiilor de care are nevoie compania.

În calitate de parlamentar al județului Alba voi susține solicitările și necesitățile oamenilor de aici și voi fi mereu alături de ei. La ambele vizite ale ministrului PSD, Florin Spătaru, am promis că vom fi alături de angajați, de companie și de comunitățile locale.

Elit - Gustul Desăvârșit

Prin promovarea Memorandumului a fost aprobată o derogare de la OG nr. 64/2001 care prevede ca societățile și companiile cu capital majoritar sau integral de stat să verse 90% din profitul pe 2021 la bugetul de stat. Prin prezentul act normativ, Guvernul a aprobat ca Societatea Cupru Min SA să verse un procent mai mic de 90%, dar nu mai puțin de 50% din profitul companiei către bugetul de stat.

Ministerul Economiei a anunțat că Planul de management al Cupru Min prevede o serie de proiecte de investiții, precum lucrări de supraînălțare baraj iaz decantare Valea Șesei de la cota 705 mdM la cota 710 mdM, proiectarea, achiziția, montajul și punerea în funcțiune a unei linii noi de flotație care să prelucreze o cantitate de cca 500-600 t/h, cu o eficiență tehnologică de minim 82% și achiziție de utilaje de mare capacitate pentru exploatarea carierei de cupru.

Deputat PSD Alba, Tuhuț Radu-Marcel


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea