Alexandru Pereș: Care este strategia Ministerului Economiei privind viitorul mineritului de neferoase?

Întrebare adresată ministrului Mihai Tudose

Domnule Ministru,

ELIT

La sfârşitul anului trecut, domnul ministru Constantin Niţă îşi manifesta intenţia ca SC Cupru Min SA Abrud să fie inclusă într-o companie naţională a cuprului, alături de Minvest SA Deva şi SC Moldomin SA Moldova Nouă.

Noua companie urma să investească şi într-o uzină metalurgică de prelucrare a concentratului de cupru! Insă, acest proiect de fuziune nu garantează beneficii nici economiei naţionale, dar nici societăţii Cupru Min SA Abrud, singura viabilă, întrucât Minvest SA Deva nu mai deţine unităţi de exploatare a minereului de cupru, iar SC Moldomin SA Moldova Nouă este în faliment. Pentru a se începe activitatea în această nouă societate este necesar şi un capital substanţial pe care încă nu îl avem. Pe de altă parte, la SC Moldomin SA Moldova Nouă mai există şi alte probleme cu impact puternic economic încă nerezolvate:

– cea de mediu pe care autorităţile sârbeşti au reclamat-o forurilor UE;
– datoria substanţială către ANAF;
– privatizarea din anul 2012 cu compania Mineco AG din Elveţia, care încă nu este clarificată.

ADEZIUNE PLUS

Domnule Ministru,

Înființarea noii companii naționale a cuprului ar genera efecte negative financiare şi în activitatea SC Cupru Min SA Abrud, aflată deja la limita profitului. De aceea, as dori să vă întreb: care este decizia ministerului pe care îl coordonaţi, în ceea ce priveşte mineritul, intenţiile de unificare a celor trei societăţi miniere, precum şi o posibilă reapariţie a metalurgiei cuprului în România?

Solicit răspuns scris.

Cu stimă,

Alexandru PEREȘ, senator PNL de Alba

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Te-ar putea interesa și:

Părerea ta contează: Vicepreședintele Comisiei pentru Educație și Cultură din Parlamentul European, Victor Negrescu, vă invită să vă spuneți opinia despre viitorul educației

Europarlamentarul de Alba, Victor Negrescu, invită persoanele interesate de îmbunătățirea sistemului educațional să răspundă la mai multe întrebări, în cadrul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Klaus Iohannis, MESAJ de Anul Nou 2021:”Reîntoarcerea la normalitate este tot mai aproape!”

Klaus Iohannis, MESAJ de Anul Nou 2021:”Reîntoarcerea la normalitate este tot mai aproape!” Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Marcel Ciolacu, MESAJ de Anul Nou: ”Au vrut să subjuge România în 2020. Nu i-ați lăsat. Românii sunt adevărații eroi ai acestui an!”

Marcel Ciolacu, MESAJ de Anul Nou: ”Au vrut să subjuge România în 2020. Nu i-ați lăsat. Românii sunt adevărații eroi… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

3 Comentarii

Strategia psd = ZERO! 1 iulie 2015 at 12:56

La R.Montana a venit acum 2 ani Ponta, si-a pus costumatia de miner calcata, apretata si a intrat in subteran sa le promita marea cu sarea minerilor protestatari. Apoi in Parlament Ponta a vota impotriva proiectului de lege pe care tot el l-a facut in Guvern. Asa e cu mincinosii cand ajung sa ne conduca!..

Așa zis-a Burebista 1 iulie 2015 at 22:15

Stai puțin și nu mâna!
Vrem și noi a mai ura!

Îi urăm lui Poanta integrarea în absolut, adică cetățeanul Ponta, deputatul Ponta și prim-ministrul Ponta să devină aceeași persoană. Să nu mai fie 3 în 1. Așa e la Antena 3. La noi chestiile cu prostitul nu mai țin.
Când a venit la putere PDL-ul zicea actorul Florin Zamfirescu că a preluat teme populare ca să câștige alegerile, apoi s-a întors la 180 grade.
Ponta a făcut la fel cu Roșia Montană. A fost total împotriva proiectului înainte de alegeri, apoi după alegeri a dat avize peste avize și la alte exploatări.
Motiva într-o vreme că cetățeanul Ponta are o opinie, dar ca prim-ministrul nu are voie să facă așa.
Nu ne trebuie asemenea persoane.

marius 2 iulie 2015 at 6:55

Nu contest că strategia guvernului este zero. Dar care este strategia PNL-ului? Exceptând luptă acerbă de accedere la guvernare, nu văd nimic constuctiv în toate accţiunile acestui partid.
Aş dori să-l întreb pe domnul Pereş , care a fost strategia domnie sale în cei 23 de ani de mandat ca senator? Care sunt marile iniţiative legislative şi marile realizări în aceşti ani?
Nihilişti şi lipsă de responsabilitate, împăunare şi lipsă de asumări, tupeu găunos şi faţade bombastice.

Comentariile sunt oprite