Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Politică Administrație

Alexandru Dăncilă: „Cunosc, vreau şi împreună vom schimba oraşul!”

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Interviu cu prof. Alexandru DĂNCILĂ, candidatul USL la Primăria municipiului Sebeş

– Domnule Alexandru Dăncilă, la alegerile locale din 10 iunie candidaţi pentru funcţia de primar al municipiului Sebeş, după o „pauză” de 4 ani. În această perioadă aţi fost consilier local PSD. Cum consideraţi acest mandat, din punct de vedere al realizărilor şi investiţiilor derulate în municipiul Sebeş?
– După părerea multor locuitori ai Sebeşului, ultimii 4 ani ar fi trebuit să reprezinte apogeul investiţiilor şi modernizării oraşului pentru că primarul, viceprimarul şi majoritatea consiliului local aveau aceeaşi culoare politică şi, mai mult, exista sprijinul guvernării PDL de la nivel central. Practic, acest lucru nu s-a întâmplat, pe de o parte din cauza situaţiei economice defavorabile şi a crizei care şi-a pus amprenta pe toate oraşele din ţară, pe de altă parte, aşa cum se ştie, din pricina disensiunilor şi a problemelor din cadrul organizaţiei locale PDL. Pot să spun că, în ultimii 4 ani, în mare parte la Sebeş au fost continuate proiectele de investiţii aprobate în mandatul 2004-2008, spre exemplu: modernizarea străzii Lotrului, reamenajarea cartierului Mihail Kogălniceanu, modernizarea străzilor Mihai Viteazu şi Energiei din localitatea Petreşti, reabilitarea străzilor: Viilor, Simion Bărnuţiu – din Sebeş, modernizarea străzilor: Răstocii, Răchitei, Coşbuc şi Mihai Eminescu – din Sebeş, finalizarea lucrărilor la Centrul de Informatică – Colegiul Naţional „Lucian Blaga” etc. Multe alte proiecte aflate la stadiul de aprobare a studiului de fezabilitate sau a proiectului tehnic nu au mai fost continuate în acest mandat. Dau un singur exemplu: în luna martie 2008 a fost aprobat proiectul tehnic pentru investiţia: Canalizare strada Nouă Lancrăm, lucrare care trebuia doar dată spre execuţie, însă acest lucru nu s-a întâmplat.
– Care sunt argumentele care v-au determinat să candidaţi pentru încă un mandat la Primăria Sebeş?
– Vă răspund prin sloganul care l-am ales şi care cred că mă reprezintă: „Cunosc, vreau şi împreună vom schimba oraşul!”. În primul rând consider că cel mai important argument este experienţa. Vorbesc despre experienţa în administraţia locală, experienţa pe care am acumulat-o în anii în care am îndeplinit funcţiile de primar, viceprimar, consilier local şi, nu în ultimul rând, în funcţiile de conducere din învăţământ. Cred că un om fără experienţă în acest domeniu încetineşte mult actul administrativ, în această perioadă de criză economică, de schimbări rapide şi tumultoase ale legislaţiei la nivel local, când trebuie să fi pregătit şi să găseşti rapid rezolvarea pentru multitudinea de probleme cu care cetăţeanul te abordează. Am avut ocazia să fiu direct implicat atât de pe poziţia executivului, în calitate de primar, cât şi de pe poziţia de consilier local şi am învăţat zi de zi să mă implic tot mai mult. Un alt argument este dorinţa de a fi mereu alături de oameni şi de a încerca să le rezolv problemele. Sebeşul este locul unde am crescut, este locul unde sunt înconjurat de familia şi prietenii mei, alături de care am fost la bine şi la greu şi care, la rândul lor, m-au sprijinit la bine şi la rău. Numai împreună cu oamenii şi alături de ei vom putea realiza ceva pentru oraşul nostru.
– Aţi amintit despre lucrările de investiţii începute şi nefinalizate la nivelul municipiului Sebeş. Este singurul lucru care vă nemulţumeşte? Care este supărarea dumneavoastră cea mai mare legată de Sebeşul ultimilor ani?
– Desigur, vorbim întotdeauna, în primul rând despre investiţii. Sunt obiective care necesită timp, importante resurse financiare şi de multe ori sunt dificil de realizat. Totuşi, obiectivul numărul unu al fiecărei zile de lucru în administraţie este curăţenia oraşului. Am văzut cu toţii că în ultima perioadă curăţenia oraşului lasă de dorit. Cauzele pot fi multiple: restructurarea de personal din anul 2010, un management defectuos al serviciului de administrare a patrimoniului, o slabă gestiune a resurselor umane şi a utilajelor din dotare etc. Au apărut probleme în gestionarea situaţiei privind câinii vagabonzi din oraş, dar şi ca urmare a schimbării operatorului de salubritate din oraş; părerea mea este că noua firmă de salubritate a fost total nepregătită, şi mă refer la nemulţumirile întemeiate ale cetăţenilor privind ridicarea gunoiului în perioada sărbătorilor de Paşte şi la distribuirea tomberoanelor. O altă supărare este legată de nerealizarea investiţiei privind modernizarea Parcului Tineretului şi a lacului din centrul oraşului. Este de neconceput ca un obiectiv atât de important să fie lăsat de izbelişte. Să ne aducem aminte că în mandatul 2004-2008 am avut şi apă în lac, vara, cu multe eforturi, iar iarna a fost gheaţă bună de patinaj – bucuria copiilor şi nu numai a lor.
Care este programul dumneavoastră electoral pentru mandatul 2012-2016, cu care vă prezentaţi în faţa alegătorilor din municipiul Sebeş?
– În primul rând vreau să asigur toţi cetăţenii municipiului Sebeş şi pe cei din localităţile Lancrăm, Petreşti şi Răhău că doresc să vin la Primăria Sebeş pentru a construi, pentru a realiza împreună cu cetăţenii acestui oraş obiective importante pentru ei, pentru un trai decent. Nu doresc să scot în evidenţă nerealizări, nu vreau să readuc în atenţie evenimente neplăcute, nu vreau să mă cert cu nimeni şi nici să încurajez scandalul şi o permanentă opoziţie. Am văzut ce au însemnat pentru Sebeş aceşti 4 ani de scandal şi dezbinări. Voi veni la Primăria Sebeş cu o atitudine constructivă, voi lupta pentru conservarea elementelor tradiţionale ale Sebeşului, vorbind aici despre parcuri, lacul din centrul oraşului, Ştrandul Arini, monumente istorice de valoare, despre continuarea evenimentelor culturale de tradiţie, dar voi aduce în viaţa oraşului şi elemente noi. Nu uitaţi că sunt dascăl şi ştiu să lucrez cu oamenii, mai ales cu adolescenţii şi mă gândesc cu seriozitate la ce pot să fac pentru ei: să le ofer momente culturale de înaltă calitate, să facilitez pe cât posibil ocuparea unui loc de muncă potrivit pregătirii fiecăruia, prin parteneriate bazate pe încredere, cu agenţii economici din oraş.
Pentru mandatul care va începe după 10 iunie, la SEBEŞ mi-am propus realizarea următoarelor obiective: lasfaltare străzilor Zăvoi, Tineretului, Arini, Crîngului; Aurel Vlaicu, 8 Martie, Fântâna de aur, Sticlarilor; Ion Creangă; Abatorului şi Spicului; Stejarului, Lemnarilor, Ogorului, Viitorului, Sadoveanu, Brânduşelor, Oaşa, Luncile Prigoanei, Cibanului, Tipografilor, Bujorului; Crişan; lamenajarea drumurilor, a unui spaţiu de joacă pentru copii şi amplasarea de containere şi coşuri pentru gunoi în catierul rromilor; lconstruirea unor adăposturi pentru câinii fără stăpân şi gestionarea acestei probleme în conformitate cu legea; lamenajarea Parcului Tineretului şi a lacului din centrul oraşului; lacordarea sprijinului financiar prevăzut de lege, de la bugetul local, pentru izolarea termică a blocurilor; lsprijinirea proprietarilor de blocuri din cartierul Mihail Kogălniceanu, în scopul igienizării subsolurilor; lamenajarea şi întreţinerea spaţiilor verzi; lamplasarea de coşuri de gunoi pe străzile laterale; lamenajarea unei cantine sociale pentru servirea mesei; lînfiinţarea unui centru de zi pentru copiii săraci; lînfiinţarea unui centru multifuncţional pentru persoane fără adăpost; laccesarea de fonduri europene pe axe prioritare valide pentru perioada următoare; liluminarea stradală a tuturor străzilor şi a spaţiilor interioare ale blocurilor; lrenovarea şi construirea de noi terenuri de joacă pentru copii, îngrijirea şi amenajarea zonelor de odihnă şi agrement; lamenajarea şi întreţinerea drumurilor de acces către hotarul Sebeşului; lamenajarea Ştrandului Arini; lgarantarea transparenţei activităţii administraţiei publice locale şi a actului de conducere, prin dezvoltarea unor parteneriate cu organisme ale societăţii civile; lsimplificarea la minimum a procedurilor de obţinere a autorizaţiilor şi a altor acte administrative; latragerea investiţiilor străine în vederea creării de noi locuri de muncă; lconstruirea de locuinţe sociale pentru familiile defavorizate şi familiile tinere; lasigurarea mijloacelor necesare pentru îngrijirea şcolilor, a grădiniţelor, reamenajarea terenurilor de sport, dotarea bibliotecilor cu cărţi; lreducerea gradului de poluare în municipiul Sebeş; lamenajarea unui târg de animale şi a unui târg de maşini; ldezvoltarea unei relaţii de parteneriat şi colaborare între administraţia locală şi agenţii economici; lsusţinerea sistemului medical, în vederea asigurării unor servicii de calitate, prin alocarea de fonduri de la bugetul local pentru amenajări şi modernizări a spaţiilor medicale; lcontinuarea acţiunilor culturale de tradiţie din municipiul Sebeş; lsprijinirea cultelor, indiferent de confesiunea religioasă.
– La final, vă rog să adresaţi un mesaj pentru locuitorii Sebeşului şi ai localităţilor aparţinătoare, în calitate de candidat al USL la Primăria Sebeş.
– Stimaţi alegători, la 10 iunie, veniţi la vot cu încredere şi votaţi candidatul USL la Primăria Sebeş – profesorul Alexandru Dăncilă şi echipa de consilieri locali ai Uniunii Social Liberale pentru Sebeş. Acordaţi încrederea dumneavoastră unui dascăl cu experienţă în administraţia locală, unui om al locurilor noastre, unui sebeşean serios şi de încredere pe care îl cunoaşteţi cu toţii.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Delegație a Băncii Mondiale în vizită de lucru la Sebeș: Care a fost scopul întălnirii cu primarul Dorin Nistor

Bogdan Ilea

Publicat

în

Delegație a Băncii Mondiale în vizită de lucru la Sebeș: Care a fost scopul întălnirii cu primarul Dorin Nistor Timp de două zile, o delegație a Băncii Mondiale a fost în vizită de lucru la Sebeș, pentru a discuta cu primarul Dorin Nistor despre realizarea unei investiții teritoriale integrate în zona Sebeș-Vințu de Jos. În […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea