Rămâi conectat

Actualitate

ALERTĂ ALIMENTARĂ: Olandezii ne-au livrat produse din carne și fructe de mare expirate

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

ALERTĂ ALIMENTARĂ: Olandezii ne-au livrat produse din carne și fructe de mare expirate

Este alertă pe piața alimentară, după ce inspectorii de la Protecția Consumatorului au descoperit nereguli grave în două depozite de carne și fructe de mare, care aprovizionau mai multe restaurante de lux din Capitală.

Aproape trei tone de alimente, despre care inspectorii spun că ar fi fost congelate după ce au expirat și abia apoi exportate din Olanda în România, au fost confiscate și urmează să fie distruse.

În urma controalelor au fost găsite produse refrigerate cu termen de valabilitate expirat, dar cărora, printr-o nouă etichetare, li se prelungea durata de consum și schimba produsele în unele congelate. Dublă etichetare a fost descoperită și la o altă parte de produse importate din America de Sud, prin care producătorul menționa produsul refrigerat, iar distribuitorul schimba data de expirare și trecea produsul ca fiind congelat.

În urma acțiunii au fost oprite definitiv de la comercializare și retrase din circuitul consumului uman, circa 2,8 tone de carne, urmând ca verificările documentelor celor două companii să continue în zilele următoare.

Produsele retrase de la comercializare au fost sigilate, până la finalizarea documentului de control, urmând să fie predate către o firmă de neutralizare.
Dintre cele mai importante deficiențe constatate de comisarii CRPCR București-Ilfov menționăm:
– la depozitul situat în județul Giurgiu, angajații operatorului economic prezenți în unitate au refuzat, la început, accesul în perimetrul de desfășurare a activității a organelor de control.
– o parte din produse aveau eticheta aplicată pe care data durabilității minimale era depășită, produsul fiind refrigerat
– la aceleași produse, eticheta aplicată pe bax menționa prelungirea datei limită de consum inițială și schimbarea stării termice în produs congelat
– ușa depozitului și perdeaua frigorifică aveau cantități considerabile de gheață în exces și urme de șoc mecanic pe exteriorul ușii de depozitare
– o altă parte din produse, importate din America de Sud, purta o dublă etichetare similară: cea a producătorului, care menționa produsul refrigerat, cu o anumită dată a durabilității minimale și cea a distribuitorului, pentru un produs congelat, cu o altă dată de expirare (neconcordanța se referă la informațiile legate de producție, ambalare și dată limită de consum în sensul în care distribuitorul nu respecta recomandările, condițiile de păstrare/depozitare și de consum atribuite de producător).

Horia Constantinescu, președinte ANPC: Regulamentul european 853 din 2004 stabilește clar că un produs trebuie congelat imediat fără întârzieri nejustificate, după ce acesta a fost trecut prin procesul de abatorizare.

Iată, că în cazul Olandei, pare că regula aceasta nu trebuie respectată, importă masiv produse din categoria produselor de vită din America latină, le congelează în imediata apropiere a termenului de durabilitate minimală de expirare ale acestora, și ni le livrează ca produse congelate.

Ar fi trebuit să observe că cele 3 etichete sunt contradictorii. Aveam termenul stabilit de către producatorul din America de Sud, singurul în măsură să-l stabilească, o alta de către distribuitorul olandez, și au fost și situații în care au pus și o a treia etichetă amplasată acolo de către distribuitorul român.

Interesant este că niciunul dintre proprietarii de restaurante nu s-a întrebat cum o anumită calitate de carne de vită premium poate ajunge pe piață la prețuri derizorii în raport cu prețurile uzuale pentru acest produs.

Pe unii dintre aceștia, goana după profit îi determină să fie mai superficiali când aleg materiile prime.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara

Unirea Ziarul

Publicat

în

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara Variațiile termice și climatice devin din ce în ce mai extreme, iar în mai multe regiuni europene pătrund valuri de căldură și valuri de frig polar. Încălzirea globală și efectele meteorologice […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea