Albac – Horezu, un parteneriat cultural şi turistic de viitor
În oraşul Horezu, judeţul Vâlcea, a avut loc un târg naţional intitulat „IZVORUL TĂMĂDUIRII – IZVOR DE TRADIŢII”. La acest târg s-au amenajat zeci de standuri cu obiecte tradiţionale de artă populară şi s-au prezentat programe artistice cu formaţii din toată ţara. La invitaţia primarului şi a Consiliului Local al oraşului Horezu, o delegaţie formată din peste 30 de albăceni în frunte cu primarul Todea Tiberiu şi viceprimarul Nicolae Costea a participat la manifestările din cadrul acestui târg. Albăcenii au amenajat un stand al meşterilor populari cu lucrări din lemn, ţesături şi cusături tradiţionale moţeşti. La iniţiativa primarului comunei Albac – dl Tiberiu Todea şi a primarului oraşului Horezu – dl. Constantin Niţu, s-a semnat un protocol de înfrăţire şi colaborare în domeniul cultural, de păstrare şi promovare a tradiţiilor populare româneşti din cele două zone ale ţării noastre intitulat „Cultura la ea acasă”, care a pus astfel bazele unei colaborări fructuoase de viitor între cele două localităţi. Pe lângă organizarea unor manifestări culturale şi turistice comune, primăriile celor două localităţi vor realiza şi o pagină de prezentare a reţelei turistice şi culturale în cadrul site-urilor proprii, care va fi actualizată periodic pe baza informaţiilor furnizate de organizaţiile partenere.
După ceremonia festivă şi semnarea protocolului, cinstea de a deschide programul artistic a revenit formaţiilor Căminului cultural din Albac, condusă de dl. învăţător Todea Barbu, care au constat în: montaj literar- muzical intitulat „Ţara lui Horea şi Iancu”, taraf, solişti vocali, dans popular moţesc, bancuri moţeşti. Programul a început cu versurile: „Noi am venit din Ţara cea de piatră /Din locul unde s-a croit istoria /Albac – comună cu parfum de cetini/ Şi cu izvoare ce vorbesc de Horia. /Suntem toţi un neam şi-un nume/ Toţi români de sub Carpaţi/ Toţi avem aceleaşi ţeluri/ Şi de-acum vom fi chiar fraţi / Pentru Albac şi Horezu /Azi e ziua înfrăţirii/ La acest târg de tradiţii/ Izvor al tămăduirii /Vă poftim dragi fraţi de suflet/ In Albacul nostru drag /Unde, cu pâine şi sare /O să v-aşteptăm în prag”. Să sperăm că va fi într-adevăr o colaborare de bun augur, care să pună în valoare zestrea culturală şi turistică deosebit de valoroasă a ambelor comunităţi.
Tinu MATEŞ
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Cultură Educație
Crăciunul, furat de criză? Alin Tomuș, sociolog: „Nimic din ceea ce contează cu adevărat pentru dvs. nu poate fi luat de lumea exterioară!”
Crăciunul, furat de criză? Alin Tomuș, sociolog: „Nimic din ceea ce contează cu adevărat pentru dvs. nu poate fi luat de lumea exterioară!” În prag de Sărbători, sociologul albaiulian Alin Tomuș a fost prezent la Unirea FM la o emisiune, realzată de Simona Lodroman, care și-a propus să răspundă la întrebările: Crăciunul a fost furat […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN. Texte frumoase cu URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Cele mai frumoase mesaje de Crăciun. Urări și felicitări pe care le puteți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
MESAJE de CRACIUN fericit! Urări, felicitări și SMS-uri pe care le poți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
MESAJE de SĂRBĂTORI 2024. URARI şi FELICITARI pe care le puteţi trimite prin SMS de Sărbători
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Mesaje de SFANTUL STEFAN. Idei de SMS-uri, urări şi felicitări pentru rude sau prieteni care îşi sărbătoresc onomastica
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
MESAJE de Mos CRACIUN hazlii. Idei de SMS-uri, URĂRI şi FELICITĂRI amuzante pe care le puteți trimite celor dragi