Alba, printre primele judeţe din ţară în ceea ce priveşte densitatea drumurilor publice
Alba, printre primele judeţe din ţară în ceea ce priveşte densitatea drumurilor publice
La nivelul Regiunii Centru, din care fac parte Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu, cea mai mare densitate a drumurilor publice pe 100 km2 este în județul nostru, respectiv 43,8 km2. Urmează Harghita – 31,8 km2 și Mureș – 31,5 km2.
De subliniat că Alba este singurul județ din Regiunea Centru care se află în primele 10 județe din România cu cele mai mari densități ale drumurilor publice, ocupând locul al 9-lea.
“Accesibilitatea rutieră constituie un element cheie în dezvoltarea durabilă la nivel judeţean şi regional, întrucât este expresia directă a mobilității populației și mediului de afaceri. Indicator de măsurare a accesibilității, densitatea drumurilor este un indicator relevant de urbanizare, fiind astfel considerate zone foarte accesibile cele care au un procent ridicat al densității drumurilor. O rețea de drumuri mai dezvoltată sporește accesibilitatea și asigură reducerea timpului de deplasare spre diferite destinații. Cu toate acestea, construirea de drumuri este costisitoare, iar investițiile în infrastructura de transport sunt, de obicei, în zonele unde densitatea populației este ridicată”, se arată în “Strategia de mobilitate şi conectivitate în Judeţul Alba 2022-2027”.
Rețeaua de drumuri care traversează teritoriul administrativ al județului Alba este bine dezvoltată, principalele axe de circulație fiind plasate de-a lungul culoarelor Mureșului și a Târnavelor.
Principalul avantaj al județului Alba este accesul la rețeaua de transport europeană și națională, drumurile naționale traversând majoritatea orașelor județului. La nivel de județ, reţeaua rutieră asigură legătura între reşedinţele de comună, oraşe şi reşedinţa de județ, precum şi majoritatea satelor.
Accesibilitatea și conectivitatea în județul Alba este asigurată de autostrăzi (A1, A10), drumuri de importanță europeană (E68, E81) și drumuri naționale.
Județul Alba este accesibil din orice direcție a țării datorită celor două autostrăzi A1 și A10 și a drumului național DN67C – Transalpina.
Din punct de vedere economic, al legăturilor comerciale, cele mai importante drumuri europene din Alba sunt șoseaua E68, ce formează cea mai scurtă legătură între județele din sudul regiunii Centru și principalii parteneri economici din Europa, fiind, totodată, una din rutele care asigură conexiunea, prin Valea Oltului, cu sudul țării și cu Capitala, și șoseaua E81, prin care se realizează legături directe cu Capitala și cu Regiunea Nord – Vest.
Locația geografică atractivă a județului Alba facilitează un acces rapid și ușor la orice țară din Uniunea Europeană.
Județul Alba este traversat de Coridorul IV pan-european de transport, rută ce asigură o legătură rapidă între extremitatea sud-estică a Europei și Europa Centrală.
Drumurile naționale DN7 și DN1 se numără printre drumurile cu cel mai intens trafic din România, având, totodată, rang de drumuri europene din clasa A (E68, respectiv E81). Drumurile județene asigură legătura cu rețeaua de drumuri naționale pentru acele orașe care nu sunt intersectate de o șosea națională, preluând astfel rolul drumurilor naționale: Cugir (DJ 704) și Ocna Mureș (DJ 107). Drumurile județene sunt legate de rețeaua europeană TEN-T și de autostrada Sebeș-Turda. Din punct de vedere al conectivității, DJ 107I joacă un rol strategic, pentru că asigură legătura dintre partea de est și vest a județului și conectarea dintre DN1 și Autostrada SebeșTurda cu drumul național DN74.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
LIVE VIDEO | ,,13 SEPTEMBRIE – Ziua Pompierilor din România”, sărbătorită la Alba Iulia: Depunerea Jurământului Militar, ceremonial religios și militar în Piața Cetății
,,13 SEPTEMBRIE – Ziua Pompierilor din România”, sărbătorită la Alba Iulia: Depunerea Jurământului Militar, ceremonial religios și militar în Piața Cetății ,,13 SEPTEMBRIE – Ziua Pompierilor din România” este sărbătorită la Alba Iulia în Piața Cetății. Cu acest prilej, vor depune jurământul militar un număr de 10 cadre militare și vor fi avansați înaintea expirării […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Ce nume se sărbătoresc de Sfânta Ana 2024. Care este originea numelui pe care îl poartă mii de românce
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
Mesaje de Sfânta Ana 2024. URARI și felicitări de ”la mulți ani” pentru persoanele care își serbează onomastica
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
9 septembrie: Ziua Sfintei Ana, ocrotitoarea copiilor și a maternității. Ce nume se sărbătoresc
-
Sănătatea și naturăacum 3 zile
Varza murată – proprietăţi, leac popular excelent pentru minte, inimă şi… trup
-
Opinii - Comentariiacum o zi
12 septembrie: 142 de ani de la nașterea, la Cenade, a marelui Ion Agârbiceanu. Povestea din care s-a inspirat pentru Fefeleaga
-
Opinii - Comentariiacum 9 ore
13 septembrie: Ziua internaţională a ciocolatei, cel mai iubit gust de pe cele şapte continente