Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO/VIDEO Alba Mall: Târgul ALEA 2012 şi-a deschis porţile

Alexandra Mates

Publicat

în

Albaiulienii au ocazia să viziteze primul salon de inventică din Alba Iulia dar şi echipamente şi soluţii complete în domeniul surselor regenerabile de energie.

Cea de-a V-a ediţie a Târgului  ALEA şi-a deschis astăzi porţile. La festivitatea de deschidere, ce a avut loc la intrarea în Centrul Comercial Alba Mall, au luat parte şi au spus câteva cuvinte despre importanţa târgului directorul Agenţiei Locale a Energiei Alba – Florin Andronescu, Iustin Capră – inventator, Ion Dumitrel – preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ionuţ Fulea – consilier Cj Alba şi preşedinte executiv al Agenţiei Locale a Energiei Alba, prof. dr. Daniel Breaz – rectorul Universităţii ” 1 Decembrie 1918″ Alba Iulia, Alexandru Pereş – senator, Clement Negruţ – deputat, Florin Roman – vicepreşedinte al CJ Alba, Sorin Bumb – administrator special al judeţului, precum şi reprezentanţi ai ADR Centru şi Agenţiei Locale a Energiei Alba.

Iată câteva dintre declaraţiile făcute la deschiderea târgului:

„Mă bucur că la cea de-a V-a ediţie ne regăsim atât partenerii tradiţionali, cât şi oaspeţi noi. În primul rând mulţumesc tuturor celor care au făcut acest efort să participe în cadrul expoziţiei târgului nostru şi mulţumesc celor care au făcut posibilă ca sustinere parteneri şi în primul rând coorganizatorul care ne-a sprijinit foarte mult pe partea de finanţare. Încă o dată…Noi continuăm cu ceea ce am început cu patru ani în urmă şi sperăm că poate depăşită această perioadă un pic mai dificilă de criză  vom putea să susţinem cu adevărat ceea ce merită, parte de energie durabilă, pentru că toţi avem nevoie să trăim într-un mediu mai bun”, a declarat Florin Andronescu, directorul Agenţiei Locale a Energiei Alba.

„Realizarea acestui târg este o preocupare a administraţiei judeţene şi locale din judeţul Alba dar şi preocuparea regiunii noastre. Ce este bine…  este că, ce am început poate la un moment dat fără ca cineva să creadă prea mult în ceea ce facem noi, devine pe an ce trece mai important, iar preocuparea pe domeniu este foarte serioasă în zona europeană şi cred că acest lucru ne va ajuta şi pe noi pentru că am făcut câţiva paşi înainte. Şi mă refer la cei din judeţul Alba, pentru că la momentul în care va fi nevoie de sprijinul nostru, îl găsesc aici, la profesionişti. Multumesc celor care au venit la târg, celor care ne onorează, domnului Iustin Capră, pentru că aduce aici şi ne doveşte că românii au foarte multe idei bune şi practice. Prezenţa dânsului ne dă un grad înalt de importanţă la acest eveniment, a declarat Ion Dumitrel, preşedinte CJ Alba.

„În primul rând ţin să felicit edilii şi organizatorii acestui târg care au demonstrat că se poate, au demonstrat că sunt bărbaţi, fiindcă un bărbat caută soluţii şi nu scuze. Noi încercăm să adunăm „toţi nebunii” ca să-i ajutăm. Avem sprijin şi din afară, s-a creat o fundaţie care-mi poartă numele, şi avem copii începând de la 5 ani până la vârste înaintate. Mă bucur că Alba Iulia reprezintă o culoare frumoasă în peisajul acestei ţări”, a declarat Iustin Capră, inventator. Acesta ţinut să reamintească cuvintele unui regretat preşedinte american, care spunea că „nu trebuie să ne întrebăm ce ne dă ţara… să ne întrebăm ce dăm noi ţării, pentru că ţara suntem noi”.

„Vreau să vă spun că nu m-am gândit în 1996, când am terminat ingineria, că mă voi reîntoarce la partea tehnică a construcţiei mele profesionale. Sigur, sunt onorat de faptul că sunt preşedintele aceste agenţii, sunt onorat de faptul că, iată, după 5 ani de zile aceste proiecte ale agenţiei se dezvoltă, merg înainte. Este lăudabil faptul că, aşa cum spunea şi domnul Capră, sunt bărbaţi în jurul nostru, bărbaţi care vor să facă, nu vor să se scuze, şi cred că avem nevoie de sprijinul administraţiei locale, centrale şi aşa mai departe, pentru a conştientiza pe cei din jurul nostru că avem nevoie de soluţii bune şi viabile pentru noi”, a ţinut să precizeze Ionuţ Fulea, preşedinte executiv al Agenţiei Locale a Energiei Alba.

„E normal să căutăm alte tipuri de energii atâta timp cât se discută de secătuirea rezervelor clasice care până acum…sau încă ne mai oferă, dar nu ştiu pentru cât timp…resursa necesară de energie. Ne bucurăm să fim parteneri, şi ca să-i răspund domnului Andronescu de ce suntem în acest parteneriat, pentru că avem câţiva colegi pasionaţi de aceste lucruri. Avem o secţie în universitatea noastră de electronică aplicată care practic se potriveşte ca o mănuşă la ceea ce se discută aici. Noi vom rămâne în continuare parteneri şi sperăm că vom găsi resursele necesare pentru a nu rămâne la stadiul de vorbe, la stadiul de prototipuri. Este păcat pentru că avem oameni foarte buni care pot să vină cu soluţii, soluţii viabile, iar aceste soluţii pot fi implementate doar finanţând şi făcând o strategie de viitor care cu siguranţă dacă o facem cum trebuie, va fi viabilă, a declarat prof. dr. Daniel Breaz, rectorul Universităţii „1 Decembrie 1918 din Alba Iulia.

După tăierea panglicii inaugurale aceştia au vizitat standurile şi au discutat cu experţii în domeniu despre noutăţile care le-a adus târgul în acest an.

Pe durata celor două zile ale târgului sunt expuse instalaţii eoliene, panouri solare, pompe de căldură, turbine pentru microhidrocentrale, centrale termice pentru biomasă şi multe alte aplicaţii legate de energia obţinută din surse regenerabile pentru a facilita astfel publicului din judeţul Alba o legătură directă cu tehnologiile legate de acest domeniu.

Expoziţiile pot fi vizionate astăzi până la ora 20.00, iar sâmbătă, târgul va fi deschis până la ora 19,00. Pe lângă toate acestea, organizatorii au pregătit şi alte surprize: un spectacol pentru copii, o tombolă cu premii importante şi o întâlnire cu inventatorii români, printre care şi Iustin Capră, unul dintre ultimii colaboratori ai lui Henri Coandă.

Târgul reprezintă un pas important către dezvoltarea pieţei locale în domeniul aplicaţiilor la scară mică vizând energia din surse regenerabile şi interesează atât publicul larg cât şi firmele şi instituţiile, potenţiali utilizatori de astfel de sisteme.

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Performanță deosebită pentru un elev de clasa a VI-a din Alba Iulia: Stănilă Răzvan, locul I la Olimpiada Micilor Istorici – Faza Județeană și calificare la națională

Ziarul Unirea

Publicat

în

Performanță deosebită pentru un elev de clasa a VI-a din Alba Iulia: Stănilă Răzvan, locul I la Olimpiada Micilor Istorici – Faza Județeană și calificare la națională Răzvan Stănilă este elev în clasa a VI-a, la Școala Gimnazială “ Mihai Eminescu” din Alba Iulia. La sfârșitul lunii martie, tânărul învățăcel a participat la Olimpiada Micilor […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea