Rămâi conectat

Ştirea zilei

Alba Mall: Premianţii ediţiei 2012 a Festivalului Internaţional „Alb-Umor”

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Astăzi, 9 iunie 2012, începând cu ora 17:00 la Alba Mall a avut loc Gala laureaţilor a Festivalului Internaţional de literatură umoristică, fotografie şi caricatură, ediţia a III-a desfăşurat timp de două zile la Alba Iulia.  Festivalul „Alb-Umor” 2012 s-a desfăşurat pe 2  secţiuni importante, avându-i ca preşedinţi pe dl. George Corbu – preşedintele Uniunii Epigramiştilor din România la secţiunea creaţie literară şi dl. Ştefan Popa Popa’s – „regele” recunoscut al caricaturii la secţiunea caricatură şi fotografie umoristică. Din juriul secţiunii pentru creaţie literară, care a evaluat lucrările trimise la concurs, au mai făcut parte dr. Elis Râpeanu – epigramist şi organizator Concurs naţional de epigramă „Mircea Trifu” Bucureşti, conf. univ. dr. Aurel Pantea – preşedintele Filialei Alba-Hunedoara a Uniunii Scriitorilor din România, Cornel Udrea – scriitor, iar din cel al secţiunii pentru caricatură şi fotografie umoristică Dorel Lazăr – epigramist şi Elena Anghel consilier superior Consiliul Judeţean Alba. Aşa cum au apreciat organizatorii dar şi personalităţile de prim rang din domeniu prezente la Alba Iulia, şi cea de-a III-a ediţie a Festivalului Internaţional „Alb-Umor” a fost cu adevărat o reuşită deplină, îmbogăţind astfel patrimoniul cultural al judeţului Alba.  După îndelungi deliberări, câştigătorii au fost desemnaţi la fiecare secţiune după cum urmează:

Epigramă

Premiul I – Constantin Cristian – Galaţi
Premiul II- Gh. Bălăceanu – Iaşi
Premiul III – Ica Ungureanu – Buzău
Premiul special al Consiliului Judeţean Alba –  Ioan Filimon – Alba Iulia
Premiul Filialei Alba-Hunedoara a U.S.R. – Gh. Bâlici – Chişinău

Fabulă

Premiul I – Nicolae Căruceru – Piatra Neamţ
Premiul II – Laurenţiu Ghiţă – Bucureşti
Premiul III – Petru Ioan Gârda – Cluj-Napoca
Premiul special al Consiliului Judeţean Alba – George Petrone – Iaşi

Proză scurtă

Premiul I -nu s-a acordat
Premiul II –  Florina Loredana Dalian – Bucureşti
Premiul III – Lică Pavel – Bucureşti
Premiul special al Consiliului Judeţean Alba – nu s-a acordat

Parodie

Premiul I – Vali Slavu – Aninoasa
Premiul II – Lucian Liviu Perţa – Vişeu de Sus
Premiul III  – Gelu Braşoveanu – Mizil
Premiul special al Consiliului Judeţean Alba – Grigore Chitul – Bistriţa

Caricatură

Premiul de excelenţă – Costel Pătrăşcan – Brăila
Premiul de excelenţă – Virgil Tomuleţ – Cluj-Napoca
Premiul de excelenţă – Ştefan Balog – Aiud
Premiul special al CJ ex aequo – Dumitru Ştefănescu-Ştef – Brăila
Premiul special al CJ ex aequo – Dorel Mihai Gaftoneanu – Botoşani
Premiu de debut – Anca Sas – Alba Iulia

Fotografie

Premiul de excelenţă – Dorel Găină – Cluj-Napoca
Premiul de excelenţă – Costel Pătrăşcan – Brăila
Premiul de excelenţă – Liviu Cocicodar – Braşov
Premiul special al CJ ex aequo – Lazăr Eszter Emese – Dublin
Premiul special al CJ ex aequo – Emanuel Stoica – Stockholm

Premii pentru Volum

Premiul I – Corneliu Zeană: Umoristice, Ed. Edo, Bucureşti 2011
Premiul II – Mihai Sălcuţan: Cronica unui început de mileniu. Edilgraph, Buzău 2011
Premiul III – Iacob Bencei: Dimitrie Jega. Un senior al epigramei. Ed. Eurostampa, Timişoara, 2012.
Premiul special al Consiliului Judeţean Alba – Dan Căpruciu: Orfan de soacră. Ed. Pax Aura, Galaţi 2012.

La finalul festivităţii de premiere, doamna Elena Anghel i-a înmânat din partea Consiliului Judeţean Alba, „regelui” caricaturii, d-lui Ştefan Popa Popa’s, care îşi aniversează ziua de naştere pe data de 11 iunie, o Diplomă de excelenţă „Alb-Umor” pentru generozitatea şi creativitatea cu care susţine festivalul, pentru felul în care a înnobilat Festivalul „Alb-Umor”, pentru faptul că a transformat arta caricaturii în zâmbet universal. Totodată, acesta a mai primit şi o lucrare semnată Daniela Burnete de la Muzeul Naţional al Unirii şi un ghid turistic al judeţului Alba. Emoţionat de gestul organizatorilor, Ştefan Popa Popa’s a declarat următoarele:

„Sunt gesturi făcute de români pentru un român. Vreau să vă mulţumesc  pentru că întotdeauna eu la Alba Iulia vin cu drag şi bucurie. Printre puţinele locuri în ţară, am descoperit aici la Alba Iulia un om, care o să vă daţi seama despre cine e vorba, nu vreau să-i pronunţ numele pentru că am înţeles că e în campanie. Aveţi un om care conduce acest judeţ şi care are deschiderea foarte mare pentru oamenii de cultură. Ne-am împrietenit acum câţiva ani, eram la Helsinki şi domnia sa trecea strada unui bulevard şi era să dăm cu maşina peste dânsul şi atunci am aflat că este preşedintele Consiliului Judeţean Alba, şi ne-am împrietenit şi nu îmi pare rău de această prietenie. Apreciaţi-l. Indiferent că va fi în conducerea judeţului, sau că nu va fi, să-l apreciem ca om, pentru că noi artiştii l-am apreciat astfel. Ce a făcut în politică e treaba domniei sale, dar ca om ne daţi dreptul să spunem câteva cuvinte pentru că ne-a făcut o foarte mare bucurie şi sunt în asentimentul tuturor epigramiştilor şi caricaturiştilor prezenţi aici. Eu îi mulţumesc din suflet şi îi doresc foarte multă sănătate. Celelalte le primeşte de la Bunul Dumnezeu.”

La sfârşitul festivităţii de premiere s-au duelat epigramistic laureaţii concursurilor de creaţie literară. Festivalul Alb-Umor 2012, s-a încheiat cu un intermezzo muzical cu  Antinia Simion şi Miruna Bianu, câştigătoarele primei ediţii a Festivalului Naţional de Muzică uşoară „Vocile Cetăţii” precum şi teatru cu Trupa Skepsis. Toţi cei prezenti în Alba Mall au beneficiat de caricaturi realizate la minut de către studenţii maestrului Popa’s.

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Cugireanul Emil Muntean, reales în funcția de președinte al parcurilor industriale din România

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cugireanul Emil Muntean, reales în funcția de președinte al parcurilor industriale din România Recent, la Centrul de Afaceri, Transfer Tehnologic și Incubator de Afaceri – CATTIA Brașov, a avut loc ședința Adunării Generale a Asociației Parcurilor Industriale, Tehnologice, Științifice și a Incubatoarelor de Afaceri din România – APITSIAR. Pe agenda de lucru a reuniunii s-a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea