Alba Iulia (tot) mai scumpă: Se majorează tarifele pentru înmormântări. Cât vor costa groparii, săpatul gropii și închirierea capacului frigorific

Viaţa în Alba Iulia vă părea scumpă? Aveţi răbdare până săptămâna viitoare viitoare! În ședința ordinară de vineri, 27 septembrie, consilierii locali au de aprobat modificarea tarifului pentru săpat groapa, a tarifului gropari, a tarifului pentru închis-deschis placa și a tarifului pentru închiriat capac frigorific.

Totodată, se ia în discuție și modificarea tarifului de întreținere a Cimitirului Municipal începând cu data de 01.01.2020, în sensul majorării acestuia de la suma de 36 lei/loc/an la suma de 48 lei/loc/an.

Conform hotărârii HCL nr.313/2017, actualele tarife sunt:

-săpat groapa ~ 375 lei

-tarif gropari (închiriat dolii, funii, tras clopot, transport și lăsat în groapă) ~ 300 lei

-închis-deschis placa(include pregătirea cavoului pentru înmormântare, măturat, chituit placa după înmormântare) – 200 lei

-închiriat capac frigorific – 75 lei/zi.

La elaborarea prezentului proiect de hotărâre, s-au avut în vedere și creșterea ajutorului de înmormântare oferit de Casa de Pensii de la 4.162 lei în anul 2018 la 5.163 lei în anul 2019, cât și prin faptul că salariul minim pe economie a crescut începând cu 01.01.2019, ceea ce a dus la sporirea cheltuielilor de personal ale societății petente.

Tot prin HCL nr.313/2017 au fost aprobate și modificările următoarelor tarife, pentru care nu s-a solicitat modificarea și care – prin urmare – rămân nemodificate:

  1. închiriat capela – 5 lei/oră
  2. pregătit ceremonie(amenajat masa pt.ceremonie, instalat prapori, legat prosoape, lumânări, instalație sonorizare) – 100 lei
  3. manipulare sicriu în cimitirțdepunerea la capelă, scoaterea din capelă și transportul la mașina mortuar ă-pt. înmormântări le ce au loc în Cimitirul Municipal) – 100 lei
  4. deshumare(pt.l persoană) – 350 lei

S.C. Prometeu SRL, firma care administrează Cimitirul Municipal, argumentează solicitarea acestei majorări prin faptul că suma actuală, de 36 lei/an, din care scădem TVA-ul, conduce la un tarif de 2,43 lei/Iună/loc, insuficient pentru întreținerea cimitirului (cosit, măturat alei) și plata utlităților ( apă. curent, ridicarea gunoiului).

„Menționăm că cimitirul este luminat pe toate aleile în timpul nopții și există 5 puncte de alimentare cu apă.

  1. pentru tariful de săpat groapa, tarif gropari, deschis-închis placa, capac frigorific, cu aplicabilitate din momentul aprobării, după cum urmează:
  • săpat groapa 450 lei
  • tarif gropari (închiriat dolii, funii, tras clopot, transport și lăsat în groapă) 400 lei
  • deschis-închis placa (include pregătirea cavoului pentru înmormântare, măturat, chituit placa după înmormântare ) 350 lei
  • închiriat capac frigorific : 100 lei/zi.

Argumentăm solicitarea acestei majorări prin faptul că tarifele actuale ( săpat groapa +tarif gropari), anume total 567 lei ( sumă rămasă după scăderea TVA-ul ui) nu acoperă salariile a 4 anga­jați pe zi plus uzura echipamentelor și sculelor, curățarea zonei după înmormântare și evacuarea pământului rămas când este cazul.

Totodată noile tarife propuse sunt în concordanță cu tarifele practicate în orașele învecinate și țin cont și de majorarea ajutorului de înmormântare oferit de Casa de Pensii, de la 4162 lei în anul 2018 la 5163 lei/ 2019″, se precizează în cererea de aprobare.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

3 Comentarii

ciclop 21 septembrie 2019 at 17:32

la Alba Iulia „ni iti mai convine nici sa mori ” dar nici sa traiesti , singura solutie este sa te muti acolo unde poti trai decent si unde poti si sa mori fara griji pentru cei care raman sa te inmormanteze.

ciclop 21 septembrie 2019 at 17:34

ce nu inteleg este ce faci cu capacul frigorific , decedatul este rece !!!

Moartea 21 septembrie 2019 at 19:23

Nu poti trai, nu poti muri! La ce bun Dec 89 daca tot saraci am ramas?

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...