Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Economie

Alba Iulia şi Aiud s-au înscris în proiectul ALEA „Comunităţi eficiente”

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

    Cinci oraşe din România (Alba Iulia, Baia Mare, Aiud, Avrig şi Sighişoara) s-au înscris în proiectul Comunităţi eficiente (Energie Neighbourhoods2) iniţiat la noi în ţară de către Agenţia Locală a Energiei Alba – ALEA. Este vorba în total despre 18 comunităţi eficiente însumând aproape 150 de gospodării care au ca scop economisirea în perioada lunilor de iarnă a minim 9% din energia consumată în mod normal, prin simpla modificare a obiceiurilor de consum. Participanţii înscrişi în acest proiect îşi vor urmări săptămânal contoarele, începând de la 1 decembrie 2011 şi până la 31 martie 2012. Aceştia vor primi în cele patru luni sfaturi din partea ALEA despre modalităţile simple de economisire a energiei, prin care facturile se pot micşora fără scăderea gradului de confort. De exemplu, ei vor afla că un televizor lăsat în stand-by în loc să fie oprit de la butonul principal consumă aproximativ 40% din total, în orele în care nu se uită nimeni.
După patru luni, una dintre comunităţile participante la concurs în cele 16 ţări partenere va fi declarată câştigătoare şi va fi premiată la Bruxelles.
Modalitatea de acţiune practică pentru atingerea obiectivelor proiectului îmbracă forma unui pariu între administraţiile locale ale unor oraşe şi cetăţeni, prin care aceştia din urmă trebuie să îşi reducă consumurile de energie cu 9%. Modul prin care pot face acest lucru este modificarea comportamentului lor, care poate constitui un bun exemplu şi pentru cei din jurul lor. Implicarea unor primării din România în acest proiect nu presupune nici un efort financiar din partea acestora ci doar disponibilitate pentru atingerea obiectivelor de reducere a cheltuielilor.
De remarcat că toate primăriile implicate în România în proiectul Comunităţi eficiente sunt şi semnatare ale „Pactului Primarilor” prin care s-au angajat să-şi reducă emisiile de CO2 în respectivele municipalităţi cu cel puţin 20% până în 2020. Acţiunea lor în proiectul Comunităţi eficiente vine în sprijinul activităţilor de conştientizare şi mobilizare a cetăţenilor pentru realizarea de economii de energie.
În România, cheltuielile pentru consumul de energie în locuinţe sunt ridicate în raport cu câştigul lunar mediu al oamenilor din cauza echipamentelor învechite şi a lipsei de cunoştinţe legate de economisire. Acest proiect a fost propus de ALEA tocmai pentru a produce o schimbare în comportamentul consumatorilor de energie. Actori cheie: partenerii de consorţiu, municipalităţi, organizaţii de sprijin (ex: asociaţii de locatari, firme de utilităţi, etc).
Obiective: *Informarea consumatorilor şi implicarea lor în activităţi care să conducă la schimbarea comportamentului în ceea ce priveşte consumul de energie; *Ridicarea gradului de conştientizare a cetăţenilor referitor la produsele eficiente energetic; *Consum de energie redus şi emisii de CO2 reduse; *Implicarea autorităţilor locale în lupta pentru reducerea consumurilor de energie.
„Este foarte important ca şi în România să se realizeze o mai mare conştientizare a cetăţenilor în privinţa posibilităţilor de acţiune concretă a lor privind utilizarea responsabilă a energiei; schimbul de informaţii şi experienţă în acest sens cu parteneri din alte 15 ţări europene este de natură să susţină consistent acţiunea noastră în cadrul proiectului conectându-ne la priorităţile europene în domeniul energiei şi protecţiei mediului”, a precizat Florin Andronescu, directorul ALEA. (N.L.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!


Publicitate

Știri recente din categoria Economie

Economie

De ce devine egld alegerea criptoentuziaștilor: avantaje și tendințe (P)

Andreea Ștefan

Publicat

în

Lumea criptomonedelor este una extrem de complexă și nu mulți o înțeleg. Aceia care i-au descoperit, însă, tainele devin tot mai interesați de EGLD și rețeaua Elrond. Din ce în ce mai atractivă pentru investitori și pentru aceia pasionați de tehnologie, această monedă digitală a devenit cunoscută pentru inovația și pentru performanțele solide pe care […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea