Rămâi conectat

Actualitate

Alba Iulia: Echipa Kaizen a venit tocmai din Japonia ca să ne înveţe să facem curăţenie

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

URS Construct

La Alba Iulia a avut loc o nouă acţiune Kaizen 5S Public, organizată sub deviza „Strălucire japoneză pentru oraşele României”. Ce este Kaizen? Sistemul Kaizen 5S Public presupune îmbunătăţirea continuă a relaţiilor sociale la nivelul oraşelor reunind parteneri din mediul privat, administraţia publică, mass-media şi ONG-uri. Altfel spus, Kaizen propune o implicare activă a tuturor actorilor sociali, pe bază de voluntariat, acţiunea standardizată şi riguros organizată.

Pornind de la aceste principii, fundamentate şi pe experienţele pozitive, un grup de japonezi de la Institutul Kaizen s-a aflat în centrul municipiului Alba Iulia pentru o acţiune de ecologizare a spaţiului public din zona fostului Cinematograf Columna, actulamente o clădire abandonată. Dotaţi cu mănuşi, iar unii şi cu echipament de protecţie, înarmaţi cu mături, lopeţi, sape şi greble, cei aproximativ 50 de voluntari s-au organizat mai întâi pe grupe şi apoi şi-au împărţit uneltele, dar şi zonele de acţiune, trecând la treabă. Voluntarii au smuls vegetaţia crescută haotic sau iarba care a răsărit printre crăpăturile din asfalt, au rupt afişele electorale lipite pe zidurile clădirii, au strâns hârtiile, ambalajele şi celelalte deşeuri, au reparat gardurile, au adunat cioburi de sticlă şi bucăţi de lemn, au distrus pânzele de păianjen, au curăţat rigolele şi au transportat gunoiul cu sprijinul Salprest. Practic, au lăsat locul „lună şi bec”, demonstrându-ne nouă, românilor, că voluntarii, dacă sunt bine dotaţi şi organizaţi şi acţionează după un standard riguros pot face munca celor de la salubritate.

Algoritmul Kaizen asigură eficienţă şi satisfacţia lucrului bine făcut

Bilanţul activităţii Kaizen a fost făcut apoi în Amfiteatrul A9 al Universităţii „1 Decembrie 1918”, iar metodele Kaizen au fost oferite reprezentanţilor administraţiei locale pentru a continua periodic acţiunile şi pentru a îmbunătăţi standardele. Algoritmul presupune instruirea de dimineaţă a participanţilor (cuvânt de deschidere, prezentări invitaţi, sesiune de întrebări şi răspunsuri), organizarea pe echipe, stabilirea liderilor şi dotarea acestora cu veste, şepci şi cardul cu atribuţiile liderului; la faţa locului: pregătirea echipamentelor pentru lucru (materiale de curăţenie, scule, mănuşi etc), împărţirea sectoarelor de lucru pe echipe, montarea bannerului şi poza de grup lângă banner (pentru starea de spirit a voluntarilor), alinierea echipelor în spatele liderilor, instruirea liderilor şi alocarea sectoarelor, prezentarea regulilor de securitatea muncii, deplasarea pe sectoare şi lucrul efectiv, înainte cu 30 de minute de finalizare, reunirea echipelor şi curăţarea uneltelor şi aranjarea lor pe categorii, poza de grup la final, eventual o pauză (sandiciuri, apă, cafea, ceai etc.), o conferinţă de presă pentru comunicarea rezultatelor acţiunii Kaizen şi a paşilor următori. Apoi, se realizează un plan de menţinere (n.r. – în acest caz, a curăţeniei), cu reluarea măcar o dată pe lună a activităţilor derulate. Activitatea a fost organizată de Consiliul Judeţean Alba, în parteneriat cu Primăria Alba Iulia, Institutul Kaizen România, Asociaţia „Clean up japan”, Academia de Poliţie din Prefectura Yamanaschi, Asociaţia de Instruire în management Japonez, cu sprijinul Supremia, Poliţiei Locale şi al Centrului Local „Axente Sever” al Organizaţiei Cercetaşii României, cu toţii declarând că s-au simţit foarte bine muncind împreună, iar satisfacţia este cu atât mai mare cu cât efectele sunt vizibile.

Robert GHERGU 

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Profesorul universitar Gheorghe Piperea, despre modificările codurilor CAEN: „Prostituția legalizată și șoptirea cailor-inovații ale economiei din România”

Bera Larisa

Publicat

în

Profesorul universitar Gheorghe Piperea, despre modificările codurilor CAEN: „Prostituția legalizată și șoptirea cailor-inovații ale economiei din România” Gheorghe Piperea, profesor de drept comercial la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti și avocat, a adus în discuție recentele modificări ale codurilor CAEN din România. Într-o postare pe rețelele de socializare acesta a criticat introducerea unor […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea