Rămâi conectat

Actualitate

Alba Iulia: Echipa Kaizen a venit tocmai din Japonia ca să ne înveţe să facem curăţenie

Publicat

în

La Alba Iulia a avut loc o nouă acţiune Kaizen 5S Public, organizată sub deviza „Strălucire japoneză pentru oraşele României”. Ce este Kaizen? Sistemul Kaizen 5S Public presupune îmbunătăţirea continuă a relaţiilor sociale la nivelul oraşelor reunind parteneri din mediul privat, administraţia publică, mass-media şi ONG-uri. Altfel spus, Kaizen propune o implicare activă a tuturor actorilor sociali, pe bază de voluntariat, acţiunea standardizată şi riguros organizată.

Pornind de la aceste principii, fundamentate şi pe experienţele pozitive, un grup de japonezi de la Institutul Kaizen s-a aflat în centrul municipiului Alba Iulia pentru o acţiune de ecologizare a spaţiului public din zona fostului Cinematograf Columna, actulamente o clădire abandonată. Dotaţi cu mănuşi, iar unii şi cu echipament de protecţie, înarmaţi cu mături, lopeţi, sape şi greble, cei aproximativ 50 de voluntari s-au organizat mai întâi pe grupe şi apoi şi-au împărţit uneltele, dar şi zonele de acţiune, trecând la treabă. Voluntarii au smuls vegetaţia crescută haotic sau iarba care a răsărit printre crăpăturile din asfalt, au rupt afişele electorale lipite pe zidurile clădirii, au strâns hârtiile, ambalajele şi celelalte deşeuri, au reparat gardurile, au adunat cioburi de sticlă şi bucăţi de lemn, au distrus pânzele de păianjen, au curăţat rigolele şi au transportat gunoiul cu sprijinul Salprest. Practic, au lăsat locul „lună şi bec”, demonstrându-ne nouă, românilor, că voluntarii, dacă sunt bine dotaţi şi organizaţi şi acţionează după un standard riguros pot face munca celor de la salubritate.

Algoritmul Kaizen asigură eficienţă şi satisfacţia lucrului bine făcut

Elit - Gustul Desăvârșit

Bilanţul activităţii Kaizen a fost făcut apoi în Amfiteatrul A9 al Universităţii „1 Decembrie 1918”, iar metodele Kaizen au fost oferite reprezentanţilor administraţiei locale pentru a continua periodic acţiunile şi pentru a îmbunătăţi standardele. Algoritmul presupune instruirea de dimineaţă a participanţilor (cuvânt de deschidere, prezentări invitaţi, sesiune de întrebări şi răspunsuri), organizarea pe echipe, stabilirea liderilor şi dotarea acestora cu veste, şepci şi cardul cu atribuţiile liderului; la faţa locului: pregătirea echipamentelor pentru lucru (materiale de curăţenie, scule, mănuşi etc), împărţirea sectoarelor de lucru pe echipe, montarea bannerului şi poza de grup lângă banner (pentru starea de spirit a voluntarilor), alinierea echipelor în spatele liderilor, instruirea liderilor şi alocarea sectoarelor, prezentarea regulilor de securitatea muncii, deplasarea pe sectoare şi lucrul efectiv, înainte cu 30 de minute de finalizare, reunirea echipelor şi curăţarea uneltelor şi aranjarea lor pe categorii, poza de grup la final, eventual o pauză (sandiciuri, apă, cafea, ceai etc.), o conferinţă de presă pentru comunicarea rezultatelor acţiunii Kaizen şi a paşilor următori. Apoi, se realizează un plan de menţinere (n.r. – în acest caz, a curăţeniei), cu reluarea măcar o dată pe lună a activităţilor derulate. Activitatea a fost organizată de Consiliul Judeţean Alba, în parteneriat cu Primăria Alba Iulia, Institutul Kaizen România, Asociaţia „Clean up japan”, Academia de Poliţie din Prefectura Yamanaschi, Asociaţia de Instruire în management Japonez, cu sprijinul Supremia, Poliţiei Locale şi al Centrului Local „Axente Sever” al Organizaţiei Cercetaşii României, cu toţii declarând că s-au simţit foarte bine muncind împreună, iar satisfacţia este cu atât mai mare cu cât efectele sunt vizibile.

Robert GHERGU 

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Spațiul Privat Virtual de la ANAF se îmbunătățește: La ce va ajuta noua funcționalitate

Publicat

în

Spațiul Privat Virtual de la ANAF se îmbunătățește: La ce va ajuta noua funcționalitate

SPV (Spațiul Privat Virtual), serviciul gratuit de la ANAF, care pune la dispoziția utilizatorilor o serie de activități fiscale și îi scutește pe aceștia de statul la cozi, la ghișeele instituțiilor, se îmbunătățește cu o nouă opțiune pentru cei aproximativ două milioane de cetățeni români care au cont.

Cu ajutorul SPV, românii pot, printre altele, să depună declarații sau cereri, pot solicita documente sau au ocazia de a verifica situația fiscală proprie. Datorită unui proiect de lege proaspăt lansat de Fisc în transparenţă decizională, românii care au conturi în SPV vor beneficia și de funcționalitatea „formular de contact”.

La ce te va ajuta noua funcționalitate, concret

Elit - Gustul Desăvârșit

Cu ajutorul acestei noi opțiuni, pot fi adresate cereri de îndrumare şi asistenţă în domeniul legislaţiei fiscale și în domeniul tehnologiei informaţiei, sesizări, petiţii, reclamaţii, conform documentului consultat de Economica.net.

De notat faptul că pentru multe categorii de contribuabili înscrierea în SPV est încă opțională, dar înregistrarea în SPV a devenit obligatorie, începând cu 1 martie 2022, pentru transmiterea cererilor, înscrisurilor sau a oricăror altor documente către organele fiscale, de către contribuabilii care desfăşoară activităţi economice într-o formă de activitate autorizată.

Obligativitatea se adresează, conform legii, persoanelor juridice, asocierilor și altor entități fără personalitate juridică, persoanelor fizice care desfășoară o profesie liberală sau exercită o activitate economică în mod independent ca persoane fizice autorizate, întreprinderilor individuale și întreprinderilor familiale.

De reținut că persoanele fizice sau juridice care dețin certificate digitale calificate pot solicita înregistrarea ca utilizatori SPV pe baza acestora.

Ce alte noutăți mai are ANAF, în această perioadă

O altă noutate pe care ANAF o transmite în această perioadă face referire la persoanele care câștigă venituri din activități independente. 25 mai 2022 este termenul limită până la care se poate depune Declarația Unică. Persoanele care nu depun documentul pot fi sancționate cu o amendă ce poate ajunge până la 500 de lei!

Anul acesta, Declarația Unică vine cu modificări importante. De exemplu, și pensionarii trebuie să depună Declarația în anumite condiții.

„Astfel, aceștia nu sunt scutiți de depunerea declarației unice și plata dărilor fiscale pentru veniturile pe care le obțin, pe lângă pensie, din activități independente, din drepturi de proprietate intelectuală (cu excepția celor pentru care impozitul se reține la sursă), cedarea folosinței bunurilor (chirii), din activități agricole, silvicultură și piscicultură pentru care venitul net se stabilește în sistem real, transferul titlurilor de valoare şi orice alte operaţiuni cu instrumente financiare sau venituri din alte surse pentru care există obligația depunerii acestei declarații.

Dacă au obținut astfel de venituri anul trecut, pensionarii trebuie să depună Declarația Unică și să plătească dările aferente până la 25 mai. Potrivit Codului fiscal, impozitul datorat pentru veniturile enumerate mai sus este de 10%”, explică specialiștii EY România.

Sursa: playtech.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Vouchere pentru persoanele vulnerabile: Când vor ajunge cardurile pentru alimente la români

Publicat

în

Vouchere pentru persoanele vulnerabile: Când vor ajunge cardurile pentru alimente la români

În cursul zilei de luni, 23 mai, în briefingul susţinut la finalul şedinţei de Guvern, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a anunţat că marea majoritate a voucherelor pentru persoanele vulnerabile vor fi distribuite către beneficiari în luna iunie, iar ce rămâne în prima parte din iulie.

„Prima tranşă se va derula prin distribuirea acestor vouchere pentru persoanele vulnerabile pe o perioadă cuprinsă între luna iunie şi iulie, dar noi încercăm ca în luna iunie să fie distribuite marea majoritate a acestor vouchere şi ce rămâne în prima parte din luna iulie. Îi asigur pe toţi beneficiarii că îşi vor primi dreptul (până la finalul lunii iulie n.r.), în cel mai rău caz se întâmplă acest lucru. Avem aproape 3 milioane de vouchere de distribuit, iar acest volum este imens, dar aceasta nu ne scuteşte ca să nu ajungă voucherele în timpul pe care îl avem la dispoziţie, respectiv luna iunie şi iulie. Restul care va rămâne la sfârşit de lună iunie, ne mobilizăm, astfel încât în prima parte a lunii iulie toată lumea să aibă aceste vouchere distribuite, dar şi banii”, a precizat Boloş.

El a menţionat că voucherele care se distribuie până în data de 10 iunie se vor încărca în 2-3 zile, conform mecanismului specific de plată a banilor, care presupune deschiderea de credite bugetare şi apoi viramentul pe care îl face unitatea emitentă.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Decalajul între data la care e distribuit cardul, să zicem în 10 iunie, încărcăm până în 15 iunie, dar nu aş vrea să avansez termene ci aş vrea să discut încă o dată cu emitenţii de carduri, pentru că munca lor este cea mai grea, aceea de a întocmi ordinele de plată pentru fiecare dintre beneficiarii de pe listă. Dar repet tranşele se vor plăti conform celor stabilite şi anunţate potrivit programului de măsuri economico-sociale”, a mai spus Boloş.

Întrebat despre ceea ce a transmis directorul Poştei Române, respectiv că voucherele vor ajunge la beneficiari abia în luna august, şeful MIPE a răspuns: „Eu nu ştiu ce a declarat directorul Poştei Române, eu ştiu realitatea, şi anume că avem o convenţie încheiată inclusiv cu Poşta Română şi că are acest termen la dispoziţie pe care trebuie să îl respecte, pentru că are o convenţie, termene şi noi îi plătim aceste servicii, deci se va mobiliza astfel încât să îşi respecte convenţia pe care a încheiat-o”.

El a adăugat că Poşta Română nu este în coordonarea MIPE, dar având această convenţie semnată şi un termen asumat, „va trebui să îl respecte”. „Tranşa I este cea mai dificilă, după care tranşele 2 -3 -4 se rezumă doar la a încărca cardurile cu bani, deci va fi mult mai uşor, de aceea fac apel la beneficiarii de vouchere sociale, dacă vor apărea aceste sincope să le sesizeze din timp şi noi încercăm să fim operativi”, a subliniat Marcel Boloş.

Guvernul a aprobat, în şedinţa din 9 mai, măsura referitoare la tichetele sociale care vor fi acordate mai multor categorii de persoane care se află în risc de deprivare materială şi de sărăcie extremă. Aceştia vor beneficia, o dată la două luni, de un voucher social în valoare de 250 de lei.

Sursa: dcbusiness.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

VIDEO| Trei polițiști au devenit eroi pentru un pisoi blocat în motorul unei mașini: Cum s-a sfârșit aventura bietului animal

Publicat

în

VIDEO| Trei polițiști au devenit eroi pentru un pisoi blocat în motorul unei mașini: Cum s-a sfârșit aventura bietului animal

Trei agenți de poliție din cadrul Secției 15 Poliție din București au devenit eroii unui motănel negru, blocat în motorul unei mașini. Aventura pisoiului a avut un final fericit, fiind adoptat de șoferița în mașina căreia se adăpostise.

„În această dimineață, Andrei, Alexandru și Adrian, din cadrul Secției 15 Poliție din București, se aflau în patrulare, când au observat pe mijlocul drumului o mașină oprită cu avariile pornite iar lângă aceasta o femeie. Colegii noștri au oprit lângă ea.

Elit - Gustul Desăvârșit

-Bună dimineața! Aveți nevoie de ajutor?
-Cred că este o pisică blocată la motor. Tocmai ce am plecat cu mașina și se tot aude un mieunat. Sigur e la motor!
-Intrați, vă rugăm, în mașină, dar nu porniți motorul! Luați de volan dreapta. Împingem noi mașina să o scoatem de pe partea carosabilă, apoi ne uităm să vedem ce e.

Colegii noștri au împins mașina într-o zonă sigură și au ridicat capota. Într-adevăr era un pui de pisică. Operațiunea a durat câteva momente, iar după cum se poate vedea în imagini, puiul a fost salvat! Un gest de normalitate, dar care a salvat o viață!” au scris reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne pe Facebook.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare