Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Alba în flăcări. Doar în ultimele 24 de ore au ars peste 100 de ha de vegetaţie uscată, paşune şi litieră de pădure

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Potrivit purtătorului de cuvânt al I.S.U. Alba,  plt. Alina BĂLAŞ, arderile necontrolate de vegetaţie uscată vin pe bandă rulantă în judeţul Alba. În plus acestea se propagă necontrolat la bunurile cetăţenilor şi la litiera pădurilor provocând pagube şi punând în pericol populaţia.

1. În doar 24 de ore, pompierii militari de la Detaşamentele Alba Iulia şi Aiud şi  Gărzile Blaj şi Sebeş, au intervenit în judeţul Alba, pentru stingerea a 13 arderi necontrolate de vegetaţie uscată, astfel:

– Detaşamentul Alba Iulia a intervenit în mun. Alba Iulia pe str. Albac,  pe raza loc. Oarda de Jos în zona Dealul Viilor, în loc. Poiana Ampoiului com. Meteş, în loc. Galtiu, com.  Sîntimbru în cooperare cu Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Sîntimbru şi în loc. Hăpria, com. Ciugud în cooperare cu Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Ciugud şi Ocolul Silvic Alba Iulia.

Detaşamentul Aiud a intervenit în municipiu pe str. Bethlem Gabor şi pe raza oraşului Teiuş în cooperare cu Serviciul Voluntar pentru Situaţii pentru Urgenţă Teiuş.

Garda Sebeş a intervenit în municipiu pe str. Dorin Pavel şi pe DN1 pe raza com. Cîlnic.

– Garda Blaj a intervenit în municipiul Blaj, în zona Crucea lui Iancu.

În total au ars aproximativ 95 ha de vegetaţie uscată, 20 ha de păşune, 2 ha vegetaţie forestieră în afara fondului forestier şi 1,5 ha litieră de pădure.

Cauza probabilă a acestor arderi necontrolate de vegetaţie uscată o constituie focul lăsat nesupravegheat.

În sprijinul pompierilor militari în lupta cu arderile necontrolate, au intervenit şi serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă din Sebeş, Unirea, Vinţu de Jos şi Cugir.

În total au ars aproximativ 33 ha de vegetaţie uscată.

Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Cugir a mai intervenit pe raza

oraşului Cugir, pe Valea Pleşii pentru stingerea unui incendiu. Din cauza unei arderi necontrolate de vegetaţie uscată, focul scăpat de sub control, s-a extins la o cabană aflată în imediata apropiere, generând incendiul. Ca urmare a incendiului au ars cabana din lemn (20 mp) în totalitate şi 2 ha de vegetaţie uscată.

            2. Detaşamentul de pompieri Aiud a fost solicitat să intervină, la ora 15.32, în  com. Rădeşti pentru stingerea unui incendiu izbucnit la acoperişul unei anexe gospodăreşti. Pompierii militari au intervenit cu două autospeciale de stins incendii, în cooperare cu Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Rădeşti. Ca urmare a incendiului au ars acoperişul anexei gospodăreşti pe o suprafaţă de aproximativ 30 mp. Pagubele produse se ridică la circa 2.000 lei, iar bunurile salvate au fost estimate la 80.000 lei. Cauza probabilă a acestui incendiu o reprezintă un scurtcircuit electric produs la un cablu neizolat corespunzător.

            3. Detaşamentul de pompieri Alba Iulia a fost solicitat să intervină, la ora 23. 40, în municipiu, pe str. Basarabiei pentru stingerea unui incendiu izbucnit la un autoturism. Pompierii militari au intervenit cu o autospecială de lucru cu apă şi spumă. Ca urmare a incendiului au ars autoturismul în proporţie de 95 %. Pagubele produse se ridică la circa 20.000 lei, iar bunurile salvate au fost estimate la 200.000 lei. Cauza probabilă a acestui incendiu o reprezintă un scurtcircuit electric.

             4. Garda de intervenţie Sebeş a fost solicitată să intervină, la ora 04.48, în municipiu, pe str. Cîntarului pentru stingerea unui incendiu izbucnit la acoperişul unui atelier auto. Pompierii militari au intervenit cu două autospeciale de stins incendii. Ca urmare a incendiului au ars acoperişul atelierului pe o suprafaţă de circa 10 mp şi acoperişul unei terase confecţionat din material plastic pe o suprafaţă de aproximativ 5 mp. Pagubele produse se ridică la circa 5.000 lei, iar bunurile salvate au fost estimate la 500.000 lei. Cauza probabilă a acestui incendiu o reprezintă un coş de fum amplasat necorespunzator fata de materialele combustibile din jur.

              5. Echipajele SMURD ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Unirea” al judeţului Alba au intervenit în data de 16.03.2012, astfel:

–         SMURD Alba a intervenit la 3 cazuri;

–         SMURD Aiud a intervenit la 1 caz;

–         SMURD Blaj a intervenit la 1 caz.

Cu această ocazie reamintim populaţiei faptul că se interzice igenizarea terenurilor prin incendiere, împotriva celor vinovaţi se vor lua următoarele măsuri:

  • amendă contravenţională de până la 2500 lei pentru nerespectarea normelor în domeniul apărării împotriva incendiilor;
  • sancţionarea până la suspendarea subvenţiilor acordate de A.P.I.A;
  • amenzi contravenţionale aplicate de Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Alba, în valoare de 3000 – 6000 lei persoanelor fizice şi 25000 – 50000 lei  persoanelor juridice.

Informăm  cetăţenii că arderea vegetaţiei  este un fenomen  foarte periculos  care scăpat de sub control  a condus la incendierea  unor imobile, păduri, căpiţe de fân, etc.. Nu în ultimul rând astfel de incendii pot produce victime în rândul populaţiei.

Pentru nerespectarea în domeniul apărării împotriva incendiilor au fost aplicate 3 sacţiuni contravenţionale. Cercetările pentru indentificarea celor care au incendiat terenurile continuă, urmând a se aplica sancţiunile legale.

ISU Alba

foto: arhivă


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice: Cum funcționează noul concept de plată cu tichete și cum poate fi accesată platforma

Ziarul Unirea

Publicat

în

Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice: Cum funcționează noul concept de plată cu tichete și cum poate fi accesată platforma O noutate pe piaţa muncii a fost anunţată marţi, 23 aprilie, de către Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale. Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice, iar […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea