Alba: Compartimentul de îngrijiri paleative din secţia de oncologie ar putea primi gradul de Centru de Excelenţă
Până la data de 15 aprilie, Spitalul Județean de Urgență va depune dosarul de acreditare la Societatea Europeană de Medicină Oncologică (European Society for Medical Oncology) în vederea obținerii gradului de Centru de Excelență pentru compartimentul de îngrijiri paliative din cadrul Secției de Oncologie.
În România doar Institutul Oncologic din București mai deține acest grad pentru un compartimentul similar.
Obținerea acreditării ca Centru de Excelență pentru compartimentul de îngrijiri paliative ar însemna o recunoaștere a activității intense de la deschiderea acestei secțiuni spitalicești și până acum.
„În țară există puține compartimente de îngrijiri paliative și doar un Centru de Excelență acreditat, cel al Institutului Oncologic din București.
Vom încerca să prezentăm dosarul nostru pentru acreditare și vom aștepta răspunsul în toamna acestui an”, a explicat medicul primar oncolog, Răzvan Curcă, directorul medical al Spitalului Județean de Urgență Alba.
Aproape 200 de pacienți internați în 2012
Îngrijirea paliativă înseamnă îngrijirea totală a pacienților a căror boală nu răspunde pozitiv la tratamentul curent. Acesta presupune controlul durerii și al alor simptome supărătoare, precum și îngrijiri psihologice și spirituale, care mai ales în cazul pacienților cu diagnostic de cancer în stadiu avansat, este esențială.
În cadrul Secției de Oncologie a Spitalului Județean de Urgență Alba compartimentul de îngrijiri paliative a fost deschis de un an și jumătate și are 6 paturi. În anul 2012 un număr de 190 de pacienți din Alba și din alte județe din țară au trecut prin acest centru.
„Acest compartiment nu se adresează doar pacienților cu diagnostic oncologic în fază terminală. Se poate face și o internare pe perioadă limitată a bolnavilor, de la 7 la 10 zile. Aceste internări de tip respite, sunt o gură de oxigen pentru familia care are de îngrijit un pacient ce poate să aibă simptome greu de controlat, necesită inițiere în tratamentul cu opioide, sau are nevoie de îngrijire medicală continuă”, a mai spus directorul medical al Spitalului Județean de Urgență Alba.
Echipă mobilă de îngrijiri paliative
Îngrijirile paliative nu sunt recomandate exclusiv în cazul bolnavilor de cancer. Acest tip de serviciu medical poate fi recomandat și în cazul pacienților cu boli neurologice progresive, boli pulmonare în stadiu avansat sau terminal, în cazul bolnavilor cu insuficienţă cardiacă sau renală cronică. De asemenea pot fi utile și în cazul bolilor pediatrice cu speranță de viață limitată, pentru HIV/SIDA, sau alte boli incurabile progresive.
„Pentru moment putem să oferim aceste servicii pacienților cu diagnostic oncologic dar intenționăm să alcătuim și o echipă mobilă la nivelul spitalului, care să intervină și în alte cazuri în care se impune controlul simptomelor sau al dureri. Este nevoie de o astfel de echipă care să aibă experiența necesară pentru a lucra cu un anumit tip de medicație și pentru a avea o abordare diferită asupra bolii”, a explicat medicul Răzvan Curcă.
Foto: arhivă
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Curier Județean
Extinderea sistemului de distribuție a gazelor naturale în Răhău: Aviz de mediu solicitat APM Alba
Extinderea sistemului de distribuție a gazelor naturale în Răhău: Aviz de mediu solicitat APM Alba Primăria Sebeș a solicitat APM Alba aviz de mediu pentru proiectul care prevede extinderea sistemului de distribuție a gazelor naturale în Răhău. În localitatea Răhău există rețea de distribuție gaze naturale pe strada Principală, până la școala din localitate. Citește […]
FOTO | Constantin Olar, elev al Colegiului Național „Lucian Blaga” Sebeș, premiul I la concursul de istorie „Spune povestea locului tau”
Constantin Olar, elev al Colegiului Național „Lucian Blaga” Sebeș, premiul I la concursul de istorie „Spune povestea locului tău” Institutul de Istorie din Cluj-Napoca a găzduit etapa finală a Concursului de Istorie pentru liceeni „Spune povestea locului tău”. Concursul, aflat la cea de-a VIII-a ediție, a fost organizat de Asociația „PhiloHistoRiss” împreună cu Facultatea de […]
Proiect pentru edificarea unei hale industriale de peste 500 de metri pătrați în comuna Ciuruleasa: Aviz de mediu din partea APM Alba
Proiect pentru edificarea unei hale industriale de peste 500 de metri pătrați în comuna Ciuruleasa: Aviz de mediu din partea APM Alba Primăria Ciuruleasa a primit aviz de mediu pentru un proiectul care prevede construirea unei hale industriale destinată activităților de producție și depozitare. Terenul aferent investiției are o suprafață totală de 19.500 mp, iar […]