Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

Alba: Compartimentul de îngrijiri paleative din secţia de oncologie ar putea primi gradul de Centru de Excelenţă

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Până la data de 15 aprilie, Spitalul Județean de Urgență va depune dosarul de acreditare la Societatea Europeană de Medicină Oncologică (European Society for Medical Oncology) în vederea obținerii gradului de Centru de Excelență pentru compartimentul de îngrijiri paliative din cadrul Secției de Oncologie.

În România doar Institutul Oncologic din București mai deține acest grad pentru un compartimentul similar.

Obținerea acreditării ca Centru de Excelență pentru compartimentul de îngrijiri paliative ar însemna o recunoaștere a activității intense de la deschiderea acestei secțiuni spitalicești și până acum.

„În țară există puține compartimente de îngrijiri paliative și doar un Centru de Excelență acreditat, cel al Institutului Oncologic din București.

Vom încerca să prezentăm dosarul nostru pentru acreditare și vom aștepta răspunsul în toamna acestui an”, a explicat medicul primar oncolog, Răzvan Curcă, directorul medical al Spitalului Județean de Urgență Alba.

Aproape 200 de pacienți internați în 2012

Îngrijirea paliativă înseamnă îngrijirea totală a pacienților a căror boală nu răspunde pozitiv la tratamentul curent. Acesta presupune controlul durerii și al alor simptome supărătoare, precum și îngrijiri psihologice și spirituale, care mai ales în cazul pacienților cu diagnostic de cancer în stadiu avansat, este esențială.

În cadrul Secției de Oncologie a Spitalului Județean de Urgență Alba compartimentul de îngrijiri paliative a fost deschis de un an și jumătate și are 6 paturi. În  anul 2012 un număr de 190 de pacienți din Alba și din alte județe din țară au trecut prin acest centru.

„Acest compartiment nu se adresează doar pacienților cu diagnostic oncologic în fază terminală. Se poate face și o internare pe perioadă limitată a bolnavilor, de la 7 la 10 zile. Aceste internări de tip respite, sunt o gură de oxigen pentru familia care are de îngrijit un pacient ce poate să aibă simptome greu de controlat, necesită inițiere în tratamentul cu opioide, sau are nevoie de îngrijire medicală continuă”, a mai spus directorul medical al Spitalului Județean de Urgență Alba.

Echipă mobilă de îngrijiri paliative

Îngrijirile paliative nu sunt recomandate exclusiv în cazul bolnavilor de cancer. Acest tip de serviciu medical poate fi recomandat și în cazul pacienților cu boli neurologice progresive, boli pulmonare în stadiu avansat sau terminal, în cazul bolnavilor cu insuficienţă cardiacă sau renală cronică. De asemenea pot fi utile și în cazul bolilor pediatrice cu speranță de viață limitată, pentru HIV/SIDA, sau alte boli incurabile progresive.

„Pentru moment putem să oferim aceste servicii pacienților cu diagnostic oncologic dar intenționăm să alcătuim și o echipă mobilă la nivelul spitalului, care să intervină și în alte cazuri în care se impune controlul simptomelor sau al dureri. Este nevoie de o astfel de echipă care să aibă experiența necesară pentru a lucra cu un anumit tip de medicație și pentru a avea o abordare diferită asupra bolii”, a explicat medicul Răzvan Curcă.

Foto: arhivă


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Elevi din Blaj și Aiud, în lotul județului Alba la etapa națională a Olimpiadei de argumentare, dezbatere și gândire critică ”Tinerii dezbat”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Elevi din Blaj și Aiud, în lotul județului Alba la etapa națională a Olimpiadei de argumentare, dezbatere și gândire critică ”Tinerii dezbat” Etapa județeană a OLIMPIADEI NAȚIONALE DE ARGUMENTARE, DEZBATERE ȘI GÂNDIRE CRITICĂ „TINERII DEZBAT”, ETAPA JUDEȚEANĂ-2024 s-a desfășurat în 23 aprilie 2024, la Liceul Tehnologic „Alexandru Domșa” Alba Iulia coordonată de inspector Gabriela Anamaria […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea