Rămâi conectat

Curier Județean

Alba: Compartimentul de îngrijiri paleative din secţia de oncologie ar putea primi gradul de Centru de Excelenţă

Alexandra Mates

Publicat

în

Până la data de 15 aprilie, Spitalul Județean de Urgență va depune dosarul de acreditare la Societatea Europeană de Medicină Oncologică (European Society for Medical Oncology) în vederea obținerii gradului de Centru de Excelență pentru compartimentul de îngrijiri paliative din cadrul Secției de Oncologie.

În România doar Institutul Oncologic din București mai deține acest grad pentru un compartimentul similar.

Obținerea acreditării ca Centru de Excelență pentru compartimentul de îngrijiri paliative ar însemna o recunoaștere a activității intense de la deschiderea acestei secțiuni spitalicești și până acum.

Elit - Gustul Desăvârșit

„În țară există puține compartimente de îngrijiri paliative și doar un Centru de Excelență acreditat, cel al Institutului Oncologic din București.

Vom încerca să prezentăm dosarul nostru pentru acreditare și vom aștepta răspunsul în toamna acestui an”, a explicat medicul primar oncolog, Răzvan Curcă, directorul medical al Spitalului Județean de Urgență Alba.

Aproape 200 de pacienți internați în 2012

Îngrijirea paliativă înseamnă îngrijirea totală a pacienților a căror boală nu răspunde pozitiv la tratamentul curent. Acesta presupune controlul durerii și al alor simptome supărătoare, precum și îngrijiri psihologice și spirituale, care mai ales în cazul pacienților cu diagnostic de cancer în stadiu avansat, este esențială.

În cadrul Secției de Oncologie a Spitalului Județean de Urgență Alba compartimentul de îngrijiri paliative a fost deschis de un an și jumătate și are 6 paturi. În  anul 2012 un număr de 190 de pacienți din Alba și din alte județe din țară au trecut prin acest centru.

„Acest compartiment nu se adresează doar pacienților cu diagnostic oncologic în fază terminală. Se poate face și o internare pe perioadă limitată a bolnavilor, de la 7 la 10 zile. Aceste internări de tip respite, sunt o gură de oxigen pentru familia care are de îngrijit un pacient ce poate să aibă simptome greu de controlat, necesită inițiere în tratamentul cu opioide, sau are nevoie de îngrijire medicală continuă”, a mai spus directorul medical al Spitalului Județean de Urgență Alba.

Echipă mobilă de îngrijiri paliative

Îngrijirile paliative nu sunt recomandate exclusiv în cazul bolnavilor de cancer. Acest tip de serviciu medical poate fi recomandat și în cazul pacienților cu boli neurologice progresive, boli pulmonare în stadiu avansat sau terminal, în cazul bolnavilor cu insuficienţă cardiacă sau renală cronică. De asemenea pot fi utile și în cazul bolilor pediatrice cu speranță de viață limitată, pentru HIV/SIDA, sau alte boli incurabile progresive.

„Pentru moment putem să oferim aceste servicii pacienților cu diagnostic oncologic dar intenționăm să alcătuim și o echipă mobilă la nivelul spitalului, care să intervină și în alte cazuri în care se impune controlul simptomelor sau al dureri. Este nevoie de o astfel de echipă care să aibă experiența necesară pentru a lucra cu un anumit tip de medicație și pentru a avea o abordare diferită asupra bolii”, a explicat medicul Răzvan Curcă.

Foto: arhivă


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

AMENZI de peste 11.000 de lei și 11 permise reținute, după ce polițiștii din Alba au luat la „puricat” vitezomanii, taximetriștii și șoferii de autobuze

Ziarul Unirea

Publicat

în

AMENZI de peste 11.000 de lei și 11 permise reținute, după ce polițiștii din Alba au luat la „puricat” vitezomanii, taximetriștii și șoferii de autobuze

Polițiștii din județul Alba au continuat seria acțiunilor dedicate creșterii siguranței participanților la traficul rutier.

În urma activităților desfășurate ieri, 14 noiembrie, dată la care s-a acționat pentru verificarea modului în care se desfășoară transportul public de persoane, au fost aplicate 68 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 11.745 de lei.

Duminică, 13 noiembrie 2022, între orele 10,00-18,00, s-a acționat pentru combaterea excesului de viteză.

Elit - Gustul Desăvârșit

Au fost sancționați 137 de conducători auto, din care 87 pentru depășirea limitei legale de viteză, au fost reținute 11 permise de conducere și au fost retrase 3 certificate de înmatriculare.

În cursul zilei de azi, 15 noiembrie, se va acționa pentru combaterea abaterilor pietonilor și prevenirea accidentelor în care poate fi implicată această categorie de participanți la traficul rutier.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

Un tânăr de 33 de ani din Sebeș și-a amenințat mama: S-a ales cu dosar penal și ordin de protecție provizoriu

Ziarul Unirea

Publicat

în

Un tânăr de 33 de ani, din Sebeș, și-a amenințat mama cu fapte de violență. S-a ales cu dosar penal și ordin de protecție provizoriu.

La data de 14 noiembrie 2022, Poliția Municipiului Sebeș a fost sesizată de către o femeie de 51 de ani, din Sebeș, cu privire la faptul că a fost amenințată de către fiul său.

Elit - Gustul Desăvârșit

Din primele cercetări efectuate de polițiști, a rezultat că, pe fondul unor discuții contradictorii, bărbatul, în vârstă de 33 de ani, i-ar fi adresat amenințări, cu fapte de violență, mamei sale.

Polițiștii au întocmit, pe numele său, dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de amenințare, iar, în urma aplicării formularului de evaluare a riscului, au emis ordin de protecție provizoriu, pentru o perioadă de 5 zile.

Față de bărbat, a fost luată măsura îndepărtării, imediate, din locuință, fiindu-i interzis să se apropie, la o distanță mai mică de 50 de metri, de mama sa.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

Două DECESE în mai puțin de o săptămână, în Alba, din cauza incendiilor: Recomandările pompierilor pentru cetățeni

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Două DECESE în mai puțin de o săptămână, în Alba, din cauza incendiilor: Recomandările pompierilor pentru cetățeni

Reprezentanții ISU Alba au transmis câteva recomandări pentru cetățeni, după ce în ultima săptămână, în județ, două persoane și-au pierdut viața în incendii.

„În mai puțin de o săptămână o a doua persoană și-a pierdut viața în incendiu.

Elit - Gustul Desăvârșit

În ultimele zile, echipajele de intervenție din cadrul Inspectoratului au intervenit pentru localizarea și stingerea mai multor incendii, cele mai multe dintre ele fiind produse la locuințe sau gospodării ale populației.

Două locuințe au ars în totalitate, iar din nefericire, două persoane au fost găsite decedate fiind surprinse în interiorul acestora.

În sezonul rece se utilizează mijloacele de încălzire foarte mult, pentru a evita astfel de evenimente tragice, facem din nou apel la dumneavoastră să respectați câteva reguli simple de prevenire și apărare împotriva incendiilor:

  • curățați coșul de fum, cel puțin o dată pe an;
  • nu supraîncălziți soba;
  • nu utilizaţi aeroterme, radiatoare, calorifere electrice construite artizanal sau defecte ca urmare a suprasolicitării, folosirii îndelungate sau lovirii;
  • montați pe pardoseală, în fața ușii de alimentare cu combustibil a mijlocului de încălzire, o bucată de tablă cu dimensiuni de 0,50 x 0,70 metri;
  • nu puneți haine la uscat pe sobe sau în imediata lor apropiere;
  • nu lăsați sobele și alte mijloace de încălzire nesupravegheate pe timpul funcţionării;
  • este obligatorie supravegherea copiilor, fiind interzisă blocarea lor în casă cu lumânări aprinse, sobe, plite şi/sau aparate electrice aflate în funcţiune;
  • Nu transvazaţi gazul din butelie în orice alte recipiente şi nu folosiţi butelii improvizate;
  • Nu uitați! Este mai important să previi un incendiu, decât să îl stingi!”, au transmis reprezentanții ISU Alba, prin intermediul paginii de socializare.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea