Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

Ajutor de urgență de peste 1.3 milioane de lei, plătit de AJPIS Alba pentru 351 de familii din județ, afectate de inunațiile din vara acestui an

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Ajutor de urgență de peste 1.3 milioane de lei, plătit de AJPIS Alba pentru 351 de familii din județ, afectate de inunațiile din vara acestui an

În urmă cu câteva luni, inundații produse în județul nostru, în comunele Ighiu, Sohodol și Bistra, au afectat 365 de gospodării, multe dintre acestea suferind pagube importante. În conformitate cu prevederile Legii 416/2001, persoanele aflate în situații dificile, care solicită acordarea unui ajutor de urgență, depun o cerere la primărie, urmând apoi o anchetă socială desfășurată de reprezentanți ai AJPIS și ai primăriei.

Potrivit directorului AJPIS Alba, Flaviu Cozuc, ”în cazul unor calamități naturale, când sunt afectate mai multe gospodării și comunități, așa cum s-a întâmplat în cazul inundațiilor produse în această vară, în data de 11 iunie, Guvernul României, prin Hotărârea nr. 559/2023, a eliminat etapele amintite mai sus – cererea depusă de persoanele afectate, ancheta socială etc. În această situație, ajutoarele de urgență sunt stabilite prin hotărârea de guvern, în funcție de gradul de afectare a locuințelor și se plătesc în baza proceselor verbale întocmite de Comisia pentru evaluarea estimativă a pagubelor, constituită prin ordin al prefectului”. Conform HG 559/22 iunie 2023, ajutoarele de urgență pentru combaterea efectelor fenomenelor meteo deosebite din acest an sunt destinate sprijinirii familiilor și persoanelor singure ale căror locuințe au fost afectate parțial sau în totalitate, potrivit evaluărilor și constatărilor autorităților competente.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

La nivelul județului nostru, 365 de familii au primit miercuri, 20 septembrie, ajutoare de urgență ce însumează 1.341.000 de lei. Sumele sunt repartizate astfel: în comuna Ighiu, unde sunt cele mai multe gospodării care au de suferit din pricina inundațiilor, 351 de familii primesc, în total, 1.278.500 lei; în comuna Bistra sunt 13 familii care primesc ajutoare de urgență ce însumează 60.000 de lei; în comuna Sohodol este un singur beneficiar de ajutor social în valoare de 2.500 de lei.

În acordarea sumelor s-a avut în vedere gradul de afectare a gospodăriilor: peste 75 la sută din locuință afectată și bunuri; între 50 și 75 la sută grad de afectare, plus bunuri; locuințe afectate între 50 și 75 la sută; între 25 și 50 la sută; până la 50 la sută; până la 25 la sută – plus bunuri; până la 25 la sută; la acestea se adaugă ajutoare de 1.500 de lei pentru bunuri distruse.

Comuna Ighiu, cea mai afectată zonă din județ

Cei mai mulți beneficiari de ajutoare de urgență – 168, din cei 351 din comuna Ighiu, se regăsesc în categoria celor care au avut un grad de afectare a gospodăriilor până la 25 la sută, plus bunuri; ei au primit un sprijin financiar de 2.500 de lei și încă 1.500 de lei pentru bunuri; ajutorul acordat acestor persoane din comuna Ighiu însumează 672.000 de lei. Tot la Ighiu, alți 110 de beneficiari cu locuințe afectate în proporție de 25 la sută, au primit câte 2.500 de lei, suma totală repartizată acestora fiind de 275.000 de lei. În aceeași zonă, 4 gospodării care au suferit pagube de peste 75 la sută, la care se adaugă și bunuri distruse; ajutorul de urgență primit de cele 4 familii se ridică la 46.000 de lei.

În comuna Bistra, 9 din cele 13 gospodării afectate de inundații au suferit pagube de până 25 la sută, iar beneficiarii de ajutor de urgență au primit în total 36.000 de lei. Pentru alte 4 gospodării, la care gradul de afectare a ajuns până la 50 la sută, guvernul a repartizat ajutoare ce însumează 24.000 de lei. Cei 365 de beneficiari din județ și-au primit banii, urmând să-i folosească pentru a-și reface gospodăriile și pentru traiul de fiecare zi.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Din 7 mai, consultațiile medicale în regim ambulatoriu se efectuează în noul spațiu, din incinta SJU Alba Iulia: Cum se fac programări

Ziarul Unirea

Publicat

în

Din 7 mai, consultațiile medicale în regim ambulatoriu se efectuează în noul spațiu, din incinta SJU Alba Iulia: Cum se fac programări Începând de marți, 7 mai 2024, consultațiile medicale în regim ambulatoriu se efectuează în noul spațiu, proaspăt amenajat, din incinta Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia. Astfel, ambulatoriul de pe strada Mușețelului, nr. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea