AJOFM Alba: 16 albaiulieni au aplicat pentru locuri de muncă în străinătate prin EURES
În luna iunie, prin intermediul consilierului EURES de la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Alba, s-au procesat 16 aplicații pentru joburi în spaţiul european. Țara cea mai solicitată a fost Germania, iar ocupaţiile vizate au fost cele de lucrător în domeniul agricol.
”Datorită faptului că majoritatea procedurilor de aplicare presupun, în urma demersurilor făcute de consilierul EURES local, contactul direct între angajator şi persoana în căutarea locului de muncă, sub forma unei convorbiri telefonice sau prin mijloace electronice, nu toţi solicitanţii anunţă finalitatea negocierilor, având în vedere că nu există obligativitate în acest sens”, precizează Corneliu Engi, directorul AJOFM.
Totuși, luna trecută, două persoane au comunicat că s-au angajat în Germania (un contract pentru 2 luni în domeniul hotelier și un contract de 17 luni, pentru menaj).
Compartimentul EURES din cadrul AJOFM are ca obiectiv principal “creşterea gradului de ocupare”. Consilierul EURES, specializat în probleme de mobilitate a forţei de muncă, oferă: consiliere pentru obţinerea unui loc de muncă în condiţii sigure, facilitând întâlnirea cu angajatori recomandaţi de reţeaua EURES din statele membre UE; servicii gratuite de mediere privind încadrarea în muncă în străinătate; informaţii detaliate asupra locurilor de muncă adecvate şi despre condiţiile de viaţă şi de muncă din alte state.
Din activitatea desfăşurată până în acest moment a rezultat că principalele obstacole în calea mobilităţii lucrătorilor români, în spaţiul european, sunt necunoaşterea limbii străine de circulaţie europeană solicitată de angajator şi insuficienta informare a persoanelor în căutarea unui loc de muncă, în altă ţară europeană, asupra condiţiilor de muncă şi de viaţă din statul respectiv.
”În acest context, serviciile de informare, consiliere şi mediere oferite de reţeaua EURES sunt foarte importante în prevenirea fenomenului migraţiei ilegale şi mai ales în gestionarea migraţiei legale”, a mai spus directorul AJOFM Alba.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cât costă un hectar de teren arabil în România? Zonele în care este cel mai ieftin, unde este cel mai scump?
Cât costă un hectar de teren arabil în România? Zonele în care este cel mai ieftin, unde este cel mai scump? Potrivit ultimelor date publicate de Institutul Național de Statistică (INS),.41.624 de lei este prețul mediu cu care s-a vândut un hectar de teren arabil în România. Harta prețurilor pentru terenurile agricole arată că cel […]