AJF Alba informează: Drepturile şi obligaţiile persoanei fizice supuse verificării fiscale
Carta drepturilor şi obligaţiilor persoanei fizice supuse verificării fiscale
Verificarea situaţiei fiscale personale a persoanei fizice cu privire la impozitul pe venit este prevăzută la art. 109’1 din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare si are ca obiect examinarea drepturilor şi a obligaţiilor de natură patrimonială, a fluxurilor de trezorerie şi a oricăror altor elemente relevante pentru stabilirea situaţiei fiscale reale a persoanei fizice verificate. Durata efectuării verificării fiscale nu poate fi mai mare de 6 luni, respectiv 12 luni în cazul în care sunt necesare informaţii din străinătate.
Persoanele fizice supuse verificării fiscale au următoarele drepturi:
1. Dreptul de a fi înştiinţat despre acţiunea de verificare fiscală, prin aviz de verificare, transmis, în scris, de organul fiscal cu cel puţin 15 zile înainte de data începerii verificării fiscale. Acesta se comunică potrivit art. 44 din Codul de procedură fiscală şi este însoţit de Carta drepturilor şi obligaţiilor persoanei fizice supuse verificării fiscale.
2. Dreptul de a solicita amânarea datei de începere a verificării fiscale; amanarea se poate face o singură dată, pentru motive justificate, la solicitarea scrisă a persoanei, careia i se va comunica data la care a fost reprogramată acţiunea.
3. Dreptul de a beneficia de asistenţă de specialitate sau juridică;
4. Dreptul de a solicita schimbarea locului de desfăşurare a verificării fiscale, prin cerere scrisă depusa anterior datei inceperii verificarii. Verificarea se poate desfăşura şi la:
a) domiciliul persoanei verificate, dacă este în imposibilitate fizică de a se deplasa;
b) domiciliul/sediul persoanei care acordă asistenţă de specialitate sau juridică, dacă domiciliul acestei persoane reprezintă şi sediul său profesional.
5. Dreptul de a solicita prelungirea termenului de prezentare a informaţiilor şi înscrisurilor relevante pentru verificare: perioada de 60 de zile de la primirea avizului de verificare, prevăzută pentru prezentarea de documente justificative sau alte clarificări relevante, poate fi prelungită cu 30 de zile, o singură dată, pentru motive justificate.
6. Dreptul de a colabora la stabilirea stării de fapt fiscale şi de a numi persoane pentru a furniza informaţii. Organul fiscal se poate adresa şi altor persoane pentru obţinerea de informaţii.
7. Dreptul de a refuza furnizarea de informaţii al soţului/soţiei, rudelor persoanei până la gradul al 3-lea inclusiv şi altor persoane (preoţii, avocaţii, notarii publici, consultanţii fiscali, executorii judecătoreşti, auditorii, experţii contabili, medicii şi psihoterapeuţii, asistenţii persoanelor anterior menţionate, precum şi persoanele care participă la activitatea profesională a persoanei verificate). Persoanele menţionate, cu excepţia preoţilor, pot totuşi furniza informaţii, dar numai cu acordul persoanei verificate.
8. Dreptul de a fi verificat numai pentru impozitele şi taxele aflate în cadrul termenului de prescripţie.
9. Dreptul de a fi verificat o singură dată, pentru impozitul pe venit şi pentru fiecare perioadă impozabilă. Prin excepţie, se poate decide reverificarea unei anumite perioade dacă, până la data împlinirii termenului de prescripţie, apar date suplimentare necunoscute organelor fiscale la data efectuării verificărilor, care influenţează rezultatele acestora.
10. Dreptul de a solicita legitimarea organelor de verificare fiscală: organul de verificare fiscală este obligat să prezinte legitimaţia de verificare fiscală şi ordinul de serviciu semnat de conducătorul activităţii de verificare fiscală.
11. Dreptul de a fi protejat pe linia secretului fiscal;
12. Dreptul de a cunoaşte rezultatele verificării fiscale si posibilitatea de exprimare a punctul de vedere, în termen de 3 zile lucrătoare de la data încheierii verificării fiscale.
13. Dreptul de a contesta decizia de impunere emisă în urma verificării fiscale, în scris, în termen de 30 de zile de la data comunicării deciziei de impunere emise în urma verificării fiscale, la organul fiscal emitent al actului atacat.
Pe timpul desfăşurării verificării fiscale, persoana fizica verificata are urmatoarele obligaţii:
1. Obligaţia de a se prezenta la locul, data şi ora precizate în avizul de verificare.
2. Obligaţia de a furniza informaţiile necesare determinării stării de fapt fiscale.
3. Obligaţia de a prezenta înscrisuri (registre, evidenţe, documente de afaceri şi orice alte înscrisuri relevante pentru clarificarea stării de fapt fiscale).
4. Obligaţia de a permite efectuarea cercetărilor la faţa locului. Funcţionarii împuterniciţi de organul fiscal şi experţii folosiţi în acţiunea de verificare au dreptul de a pătrunde în domiciliul sau reşedinţa persoanei, doar cu acordul acesteia. În cazul în care nu se da acordul, accesul se poate face numai cu autorizarea instanţei judecătoreşti competente.
5. Obligaţia de a se îndeplini măsurile dispuse de organul de verificare fiscală, în termenele şi în condiţiile stabilite de organele de verificare fiscală.
6. Obligaţia de a plăti diferenţele de impozit stabilite cu ocazia verificării fiscale, precum şi dobânzile şi penalităţile aferente acestora.
Precizam ca drepturile si obligatiile contribuabililor pe timpul desfasurarii inspectiei fiscale, similare celor anterior prezentate, sunt prevazute de Carta drepturilor si obligatiilor contribuabililor pe timpul desfasurarii inspectiei fiscale, aprobata prin Ordinul ANAF nr. 977/2004, care se transmite contribuabilului supus inspectiei fiscale odata cu avizul de inspectie fiscala.
BIROUL DE COMUNICARE, RELAŢII PUBLICE ŞI MASS MEDIA AJF ALBA
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Efectele „ordonanței trenuleț” la nivelul județului Alba. Marius Hațegan, vicepreședintele CJ: „Lucrurile au fost făcute pe repede înainte și câteva chestiuni au fost omise”
Efectele „ordonanței trenuleț” la nivelul județului Alba. Marius Hațegan, vicepreședintele CJ: „Lucrurile au fost făcute pe repede înainte și câteva chestiuni au fost omise” Prezent într-o emisiune la Radio Unirea FM, vicepreședintele Consiliului Județean Alba, Marius Hațegan, a vorbit printre altele, despre efectele care se resimt la nivelul județului nostru în urma implementării renumitei „ordonanțe […]