Rămâi conectat

Economie

Agricultură românească, de la pârloagă la exploataţii eficiente

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

România exploatează doar la jumătate de capacitate potenţialul său agricol. Numai 10% din terenuri sunt nelucrate, însă mai mult de jumătate din total sunt prea mici şi nu permit o exploatare eficientă.
Pornind de la un model olandez, statul vrea să treacă la comasarea terenurilor agricole, preluând în concesiune sau cumpărând suprafeţe de la proprietari, potrivit unui proiect al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Marile exploataţii astfel obţinute ar putea fi concesionate investitorilor. Instituţia cheie în tot acest proces ar trebui să fie Agenţia Domeniilor Statului, care ar juca rolul de „bancă de terenuri” spune Valeriu Tabără, ministrul agriculturii. „Dacă cadrul legislativ al ADS nu va permite folosirea agenţiei pentru acest scop, vom crea o instituţie separată”, a spus oficialul.
Proiectul ministerului este într-un stadiu incipient. Valeriu Tabără crede că este fezabil, în ciuda dificultăţilor prin care trece în prezent bugetul. Instituţia responsabilă de comasarea terenurilor ar avea deja o bază de pornire, formată din fondul de terenuri al statului, ce ar putea fi dat spre concesiune. Banii astfel obţinuţi pot fi folosiţi pentru achiziţii sau concesionări de terenuri de la proprietari. „Important este să strângem aceste terenuri, să le catalogăm şi să vedem cum pot fi ele cât mai bine exploatate”.
lCine mai e interesat de agricultură
Investitori italieni, francezi şi spanioli au luat terenuri agricole în exploatare, iar acum se vorbeşte despre investitori palestinieni care ar fi interesaţi să facă agricultură în România. Însă, spune Adrian Rădulescu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, aceştia din urmă nu sunt interesaţi de agricultura primară. „Vor mai degrabă să se asigure că vor avea de unde să cumpere produse agricole pe termen lung. Cel mult, vor investi la noi în linii de prelucrare a legumelor şi fructelor”, spune el.
Florin Istrate, preşedintele Agrostar, spune că o parte din terenuri ar putea fi date spre exploatare tinerilor. În prezent, ei primesc de la stat şi Uniunea Europeană ajutoare cuprinse între 10.000 şi 25.000 de euro dacă devin fermieri.
Interesul tinerilor pentru acest program este totuşi redus, doar jumătate din fondurile alocate în program fiind consumate. Potrivit lui Istrate, suma oferită ar putea urca până la 40.000 de euro în această toamnă. Şeful Agrostar spune că, pentru a încuraja comasarea terenurilor, ar fi nevoie şi de programe sociale, cum ar fi includerea posibilităţii de pensionare timpurie pentru cei care nu mai pot lucra pământul, încurajându-i să-l arendeze.
lÎn curând, amenda pe pârloagă
Legea privind penalităţile aplicate celor care nu îşi lucrează terenurile agricole ar putea apărea curând, potrivit declaraţiilor oficialilor. Ministrul Valeriu Tabără spune că proiectul a fost deja finalizat şi prevede aplicarea unor amenzi progresive, de la un an la altul. Amenda maximă ar putea ajunge la 300-400 de lei, în al treilea an de neexploatare a terenului. Eficienţa măsurii este însă discutabilă, în condiţiile în care proprietarii vor continua să primească subvenţii pentru terenul nelucrat, a căror valoare o depăşeşte chiar pe cea a amenzii. Subvenţia pentru un teren ajunge la 140 de euro pe hectar.
Cu toate acestea, Florin Istrate, şeful federaţiei Agrostar, spune că, în ultimul timp, controalele Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) s-au înteţit, iar mulţi din cei care lasă terenurile nelucrate nu au mai primit suvenţii de la stat.
Potrivit ministrului Valeriu Tabără, anunţarea măsurii privind introducerea în viitor a penalizărilor a fost eficientă: ritmul de arendare a terenurilor agricole a crescut în primele luni ale anului, raportat la perioada anterioară. Ministrul agriculturii spune că, în lunile care urmează, proiectul de lege privind instituirea amenzilor pentru terenurile nelucrate ar putea intra în dezbaterea comisiilor parlamentare. „Avem alternativa fie de a-l aproba prin ordonanţă de urgenţă, fie de a-l supune votului parlamentului”, a spus Valeriu Tabără. (E.Z.)


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Economie

Comunicat PNRR: U.A.T. Comuna Ceru Băcăinți anunță începerea proiectului „Reabilitare moderată a sediului primăriei comunei Ceru-Băcăinți, județul Alba”

Andreea Ștefan

Publicat

în

Comunicat de presă

U.A.T. Comuna Ceru Băcăinți anunță începerea proiectului cu titlul: „Reabilitare moderată a sediului primăriei comunei Ceru-Băcăinți, județul Alba”, contract de finanțare nr. 3479/11.01.2023, cod C10-I3-1112.

Elit - Gustul Desăvârșit

Proiectul este gestionat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, fiind  finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență al României, Componenta 10 – Fondul Local – I.3 – Reabilitare moderată a clădirilor publice pentru a îmbunătăți furnizarea de servicii publice de către unitățile administrativ-teritoriale.

Perioada de implementare a proiectului este de 25 de luni.

Dată începere: 22.02.2023

Dată finalizare: 22.03.2025

 Obiectivul general al proiectului este reabilitarea moderată a clădirii administrative a Comunei Ceru Băcăinți.

Valoarea totală a proiectului: 649.155,08 lei (TVA inclus), din care:

Cheltuieli eligibile: 502.617,52 lei (TVA inclus), din care

422.367,66 lei (fără TVA) și 80.249,86 lei TVA aferent cheltuielilor eligibile.

Cheltuieli neeligibile: 146.537,56 lei (TVA inclus), din care

123.902,89 lei (fără TVA) și 22.634,67 lei TVA aferent cheltuielilor neeligibile.

 

Persoană de contact: Primar Trif Ioan

e-mail: [email protected]

telefon: 0258700840


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Economie

Anunț de presă finalizare proiect – „Diversificarea activității societății prin achiziția de echipamente performante în cadrul PANTERA DENT SRL”

Andreea Ștefan

Publicat

în

Anunț de presă finalizare proiect

Proiectul  Diversificarea activității societății prin achiziția de echipamente performante în cadrul PANTERA DENT SRL, cod MySMIS 134378, finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 2 – Îmbunătăţirea competitivităţii întreprinderilor mici şi mijlocii, Prioritatea de investiții 2.1 – Promovarea spiritului antreprenorial, în special prin facilitarea exploatării economice a ideilor noi și prin încurajarea creării de noi întreprinderi, inclusiv prin incubatoare de afaceri – 2.1A Microintreprinderi este implementat de către S.C. PANTERA DENT S.R.L. și are o valoare totală de 1.194.162,49 lei, din care 950.339,50 lei reprezintă finanțare nerambursabilă. Programul Operațional Regional 2014-2020 este implementat la nivel național de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației  în calitate de Autoritate de Management, iar la nivel regional de către ADR Centru, Organism Intermediar al programului ce monitorizează implementarea acestui proiect în Regiunea Centru.

Elit - Gustul Desăvârșit

Obiectivul proiectului urmărește creșterea capacității de producție în domeniul producției de dinții artificiali, menită să asigure creșterea competitivității și notorietății la nivel local și regional al companiei PANTERA DENT SRL, prin creșterea calității și performanței în aceste domenii, intensificarea colaborării pe bază de parteneriate pe linia de tratamente stomatologice pe plan local și regional, atragerea de personal competitiv și dezvoltarea calității vieții .

Scopul proiectului a constat în crearea unui centru de excelență în domeniul productiei de dinții artificiali, unic la nivel local/regional, cu o infrastructură și echipamente la un înalt grad competitiv pe plan regional, menit să contribuie la reducerea decalajelor existente între regiunea Centru și alte regiuni ale țării. Datorită implementării proiectului societatea a fost dotată cu echipamente moderne, de top, instrumente avansate și care beneficiază de personal calificat, cu expertiză în utilizarea infrastructurii.

Impactul proiectului la nivelul localității, respectiv al regiunii Centru a constat în: crearea unei infrastructuri de producție, prin dotarea cu echipamente de înaltă tehnologie, competitive pe plan regional, menținerea pe perioada de durabilitate a proiectului a unui numar de 5 locuri de munca, crearea unui portofoliu de produse de min. 150/an (față de media de 95/an în prezent) din care contractate noi de min.20 produse/an.

Date de contact beneficiar:

Sat Cricău, Comuna Cricău, nr. 294, județul Alba, cod poștal 517265, România

Tel. +40 744 753 721

E-mail: [email protected]


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Economie

Comunicat PNRR – anunț începere proiect „Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a Școlii Gimnaziale „Simion Lazăr” Lunca Mureșului, județul Alba”

Andreea Ștefan

Publicat

în

Comunicat de presă

Proiectul „Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a Școlii Gimnaziale „Simion Lazăr” Lunca Mureșului, județul Alba”, cod proiect F-PNRR-Dotări-2023-2196, finanțat în cadrul Planului Național pentru Redresare și Reziliență, prin Pilonul VI. Politici pentru noua generație\Componenta C15: Educație\Reforma 4. Crearea unei rute profesionale complete pentru învățământul tehnic superior\Investiția 13. Echiparea laboratoarelor informatice din școlile de educație și formare profesională (EFP) și \Investiția 14. Echiparea atelierelor de practică din unitățile de învățământ profesional și tehnic și Reforma 5. Adoptarea cadrului legislativ pentru digitalizarea educației\Investiția 9. Asigurarea echipamentelor și a resurselor tehnologice digitale pentru unitățile de învățământ precum și Reforma 6. Actualizarea cadrului legislativ pentru a asigura standarde ecologice de proiectare, construcție și dotare în sistemul de învățământ preuniversitar\Investiția 11. Asigurarea dotărilor pentru sălile de clasă preuniversitare și laboratoarele/atelierele școlare., este implementat de către UAT Comuna Lunca Mureșului, în calitate de beneficiar, și are o valoare nerambursabilă de 1.064.626,77 lei.

Obiectivul general al proiectului este acela de a asigura un proces educațional de calitate, modern și incluziv pentru elevii Școlii Gimnaziale „Simion Lazăr” Lunca Mureșului, prin dotarea cu echipamente digitale, mobilier și materiale didactice.

Elit - Gustul Desăvârșit

Principalele rezultate așteptate se referă la dotarea cu echipamente digitale, materiale didactice și mobilier: a unui laborator de informatică, a 16 săli de clasă (nivel învățământ: preșcolar, primar, gimnazial), a unui laborator multidisciplinar (fizică, chimie, biologie) și 2 cabinete școlare (un cabinet psihopedagogic și un cabinet de matematică).

Proiectul este prevăzut a se derula în perioada 03.08.2023 – 31.12.2024.

Date de contact beneficiar:

Comuna Lunca Mureșului,

Localitatea Lunca Mureșului, Nr. 303, Jud. Alba

Tel. 0258-878.121, E-mail: [email protected]


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare