Rămâi conectat

Actualitate

Agențiile de plasare a forței de muncă în străinătate nu vor mai putea cere comisioane pentru mediere, traducere, îndrumare. Proiect la Ministerul Muncii

Ziarul Unirea

Publicat

în

Românii care își găsesc de lucru în străinătate cu ajutorul agențiilor specializate nu vor mai plăti comision în domeniul medierii forţei de muncă. Mai mult, Ministerul Muncii și MAE vor avea o situație exactă a românilor care muncesc în alte țări, pe baza datelor transmise trimestrial de firmele care au intermediat găsirea joburilor.

Potrivit legestart.ro, Ministerul Muncii a pus în dezbatere publică un proiect de Hotărâre privind modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 156/2000 privind protecția cetățenilor români care lucrează în străinătate, prin care se introduc noi prevederi pentru firmele care au ca obiect de activitate intermedierea unor locuri de muncă în străinătate. Cele mai multe dintre aceste măsuri noi, susțin reprezentanții ministerului Muncii în nota de fundamentare, sunt luate pentru protecția românilor care lucrează în afara granițelor și “preîntâmpinarea cazurilor de trafic de persoane în scop de muncă”.

Principalele modificări sunt referitoare la:

Elit - Gustul Desăvârșit
  • procedura de înregistrare sau de notificare a firmelor de plasare a forței de muncă la ITM-ul din localitatea în care își are sediul (cu 5 zile înainte de începerea activității);
  • interzicerea perceperii de către agenții sau furnizorii deservicii de plasare a forței de muncă de la solicitanţii locurilor de muncă a unor comisioane, tarife sau taxe, în contextul efectuării serviciilor de mediere a angajării cetăţenilor români în străinătate;
  • documentele pe baza cărora au fost angajați românii în străinătate vor fi păstrate, obligatoriu, de către societăți, timp de 10 ani;
  • procedura de cooperare dintre Ministerul Muncii și Ministerul Afacerilor Externe pentru a întomci evidența tuturor românilor care lucrează în străinătate;
  • amenzile și controalele vor fi efectuate de Inspecția Muncii – se introduc niveluri distincte de sancţionare.

Art. 10 se modifică și va avea următorul cuprins:

“(1) Activitatea de mediere în vederea angajării cetățenilor români în străinătate se efectuează gratuit, fără a se percepe de la aceștia comisioane, tarife sau taxe, inclusiv pentru consultanţă, îndrumare pentru angajare, sprijinire în vederea redactării unor documente necesare angajării, traduceri de acte, testarea aptitudinilor şi abilităţilor, preselecţie sau pentru orice alte activităţi efectuate în vederea angajării.

(2) Comisioanele, tarifele sau taxele prevăzute la alin. (1), sunt percepute de la angajatorii străini, persoane juridice sau fizice în vederea prestării activității de mediere de către agenții de plasare a forței de muncă sau de către furnizorii de servicii de plasare a forței de muncă.”

Articolul 17 se modifică și va avea următorul cuprins:

“Art.17 Cetățenii români care se angajează în străinătate în țările cu care România are încheiate acorduri, înțelegeri și convenții bilaterale și multilaterale în domeniul securității sociale beneficiază de drepturile de protecție socială prevăzute de aceste reglementări.”

Amenzile în cazul în care societățile nu se înscriu și nu notifică agențiile de ocupare a forței de muncă sunt de la 10.000 lei la 20.000 lei. Aceleași sancțiuni le pot lua operatorii economici dacă nu întocmesc corect, cu toate documentele prevăzute de această hotărâre, dosarul candidatului. O altă interdicție este cea referitoare la plasarea forței de muncă în cazul activităților în statele în care țara noastră este parte din acorduri, înțelegeri sau convenții.

Articolul 20 se modifică și va avea următorul cuprins:

“Art. 20 Agenţii de plasare a forţei de muncă precum și furnizorii de servicii de plasare a forței de muncă nu pot plasa forţă de muncă pentru activităţi şi domenii reglementate de acorduri, convenţii, înţelegeri, aranjamente şi protocoale în domeniul circulaţiei forţei de muncă la care România, Guvernul României sau ministerul de resort, după caz, este parte, dacă în aceste documente este desemnată autoritatea de stat pentru desfăşurarea activităţii de plasare a forţei de muncă.”

Tiparele pe care le vor respecta firmele de plasare a forței de muncă pentru mediere în acest domeniu sunt cuprinse în hotărârea supusă dezbaterii publice. De asemenea, situația pe care o vor trimite trimestrial firmele este înregistrată în document și cuprinde numărul persoanelor – detaliat bărbați/femei, precum și ocupație fiecărei persoane plasate, țara și localitatea în care lucrează.

După cele 10 zile în care se pot trimite sugestii sau completări acestui act normativ, Hotărârea va sta pe site-ul Ministerului Muncii până la data de 22 mai 2018, apoi va fi adoptată de Guvern.

sursa: legestart.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Vitaminele care țin departe răcelile, gripele şi virozele: Ce se recomandă pentru întărirea sistemului imunitar

Ziarul Unirea

Publicat

în

Vitaminele care țin departe răcelile, gripele şi virozele: Ce se recomandă pentru întărirea sistemului imunitar

Mihaela Bilic recomandă întărirea sistemului imunitar pentru a ne proteja în orice sezon, scrie romaniatv.net. O metodă bună și ieftină sunt vitaminele, susține specialistul.

”Sunt două tipuri de vitamine, unele care se dizolvă în grăsime (liposolubile): A, D și E. Sunt cele cu care corpul poate face depozite. Deci organismul are grijă de partea aceasta, deci nu trebuie să luăm suplimente prea multe pentru că există riscul de acumulare prea mare şi atunci mai rău stricăm decât beneficiem de prezenţa lor. Ele sunt antioxidante.

Celelalte vitamine sunt hidrosolubile, se dizolvă în apă: grupul de vitamine B și vitamina C. B-urile se găsesc în toate alimentele, B-12 se găsesc doar în produsele de origine animală. Nu avem voie să fim vegetarieni, mai ales când e vorba de copii. În schimb, vitamina C se elimină rapid, în fructe și legume, la 48 de h după cules scade la jumătate. Așa că nu ar fi rău în această perioadă să luăm un strop de supliment pentru imunitate, asta înseamnă cam 1 gram pe zi măcar o lună”, a declarat Mihaela Bilic.

Elit - Gustul Desăvârșit

Mihaela Bilic: Stresul și alimentația afectează sistemul imunitar

Nutriționistul Mihaela Bilic trage un semnal de alarmă cu privire la stresul zilnic și alimentația pe care o adoptăm. Specialistul susține că sistemul imunitar poate fi afectat.

”La nivelul intestinului, la nivelul acestei microbiote despre care vorbim, zahărul are rol negativ. Stresul și alimentația afectează sistemul imunitar. Microbiota a fost definită ca un organ de sine stătător. Microbiota înseamnă miliarde de bacterii cu care noi conviețuim. Două kilograme din greutatea unui om de 60 de kilograme sunt reprezentate din bacteriile acestea benefice care ne populează organismul. Dacă nu ținem cont de aceste bacterii, atunci ne scade imunitatea și rezistența la boli. Acest „organ” imunitar”. 70% din imunitatea noastră trăieşte în intestin. Organismul nostru e populat cu aceste bacterii, dacă noi nu le hrănim nu mai aveam această armată biologică ce ne apără.

Noi ne naştem sterili la nivelul intestinului. Copilul trebuie să intre în contact cu cât mai multe alimente diferite. Trebuie să aibă contact cu 15 alimente, zilnic. Avem o alimentaţie plină şi sănătoasă, dar câteodată,mai ales după un tratament cu antibiotice, avem nevoie de aceste suplimente ca să întregim culturile bacteriene care au fost distruse. Suplimentele cu acele probiotice sunt cele mai benefice metode de a ne dezvolta şi a ne întări imunitatea pentru că nu au niciun efect secundar.

Noi le dăm în ideea în care o parte din acele bacterii se vor coloniza, vor rămâne în intestin pentru că inclusiv cu vârsta diversitatea acestor bacterii benefice scade din cauza vârstei, din cauza stresului. Stresul, pe lângă zahăr şi o alimentaţie excesiv de bogată în proteine şi săracă în carbohidraţi pentru că mor de foame dacă nu le hrănim. Nu realizăm că carbohidraţii ne hrănesc aceste bacterii, avem stresul, antibioticele. Tot ce aducem în intestin ne dezechilibrează această microbiotă. Produsele care fermentează sunt foarte benefice. Avem borşul, drojdia, care la fel sunt foarte bune”, a declarat Mihaela Bilic, la ”Vorbeşte lumea”.

Sursa: dcnews.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Creșterea salariului minim pentru români: De când va fi aplicată majorarea de 500 de lei pe lună

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Creșterea salariului minim pentru români: De când va fi aplicată majorarea de 500 de lei pe lună

În decurs de doi ani, salariul minim european ar trebui să fie aplicat de către statele membre ale Uniunii Europene, însă tot mai multe voci cer ca procedurile să fie grăbite.

Bani în plus pentru români! După aplicarea directivei UE, fiecare român va promi cel puţin 500 de lei în plus la salariul lunar.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Avem votul final pe directiva privind salariul minim european. Am lucrat mult la asta, dar acum avem votul final şi apoi spunem că trebuie să fie clar că fiecare angajat din Europa trebuie să-şi poată plăti facturile, să aibă mâncare pe masă şi să-şi trimită copiii la şcoală, pentru că odată cu creşterea preţului la chirii şi energie, alimente, foarte mulţi oameni îşi fac griji dacă vor putea să plătească facturile la finalul lunii.

Deci avem votul final, dar sper ca statele membre ale UE să implementeze cât mai repede această directivă, pentru că oamenii din Europa chiar au nevoie de susţinere. Ar trebui să fie toate adaptate la inflaţie”, a spus europarlamentarul Agnes Jongerius la emisiunea Be EU, de la Antena 3 CNN.

În iunie, europarlamentarul Gheorghe Falcă anunţa că salariul minim european nu va fi acelaşi în toate ţările UE: „Când spunem salariu minim european, nu este acelaşi salariu minim în toate ţările UE, dar înseamnă aceleaşi condiţii, astfel încât statele vor fi obligate să implementeze condiţiile şi cetăţenii vor şti când le creşte salariul minim în ţara respectivă. Totul va fi automat.

Astfel, în fiecare an, salariul minim nu va mai fi dat de politicieni, iar acest salariu minim va influenţa şi celelalte salarii cu anumiţi indicatori. Sunt doi ani în care România trebuie să facă această implementare, dacă nu înseamnă că intrăm în infringement şi te vei trezi mai devreme sau mai târziu cu sancţiuni UE”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Preț mai mare de PATRU ori pentru energie, pe bursă, în luna august a anului 2022, față de anul precedent

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Preț mai mare de PATRU ori pentru energie, pe bursă, în luna august a anului 2022, față de anul precedent

În luna august a anului 2022, prețul energiei electrice pe piața spot a bursei OPCOM a avut o medie de 2.400 de lei pe MWh, valoare mai mare cu 332% mai mare comparativ cu prețul înregistrat în aceeași perioadă a anului precedent, mai exat 554 de lei pe MWh, arată un raport lunar al site-ului operatorului bursier.

Valoarea totală a tranzacţiilor a fost de 5,3 miliarde de lei, în august, în creştere cu 416% comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut.

Elit - Gustul Desăvârșit

Pe de altă parte, volumul tranzacţiilor a crescut cu 20%, până la 2.221.507 MWh.

Cota de piaţă a PZU a fost de 39% în august, faţă de 51% anul trecut.

Pe piaţa spot a OPCOM au fost înregistraţi 336 de participanţi, dintre care activi au fost 220.

Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU) este o componentă a pieţei angro de energie electrică pe care se realizează tranzacţii orare ferme cu energie electrică cu livrare în ziua următoare zilei de tranzacţionare.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea