Agenţia Naţională a Zonei Montane nu se desfiinţează
Despre Agenţia Naţională a Zonei Montane, o instituţie care a început să funcţioneze la 1 ianuarie 2008 şi care trebuia să aibă atribuţii în domeniul elaborării, implementării şi monitorizării programelor de dezvoltare rurală specifice zonei montane, v-am mai vorbit şi cu alte ocazii. Poate ştiţi că această agenţie a fost pe punctul de a fi desfiinţată prin articolul 10 al Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 70 din 30 iunie 2010!
Parlamentarii PDL nu au fost de acord cu prevederile acestui articol al OUG 70/2010 şi consideră că existenţa Agenţiei Naţionale a Zonei Montane este necesară, de aceea am încercat să aducem corecturile necesare pentru continuarea activităţii acesteia. Credem că este nevoie de o structură specializată care să contribuie la dezvoltarea şi protecţia montană şi prin intermediul căreia se pot pune în aplicare politicile montane.
De aceea, în cadrul Comisiei pentru Agricultură, Silvicultură şi Dezvoltare Rurală din Senat, din care fac şi eu parte, am susţinut introducerea unui amendament la OUG 70/2010, în sensul menţinerii Agenţiei Naţionale a Zonei Montane.
În data de 15 septembrie 2010, Comisia a întocmit un raport favorabil, însă, având în vedere că Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 70 din 30 iunie 2010 nu a fost tranşată prin vot şi a fost adoptată tacit de către Senat, în forma iniţială, procedura a fost reluată la Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice din Camera Deputaţilor. Aici am beneficiat de sprijinul domnului deputat Corneliu Olar, care a susţinut amendamentul Comisiei de la Senat privind continuarea activităţii agenţiei.
Marţi, Proiectul de lege pentru aprobarea OUG nr. 70/2010 a fost supus votului în plenul Camerei Deputaţilor.
Astfel, în acest moment, mă bucur să vă pot face cunoscut faptul că demersurile iniţiate de parlamentarii PDL din judeţul Alba, alături de colegii din Comisia de la Senat şi continuate de domnul deputat Corneliu Olar la Camera Deputaţilor au avut finalizarea pentru care am pledat, astfel că Agenţia Naţională a Zonei Montane nu se desfiinţează. Agenţia va avea aceleaşi atribuţii ca şi până acum, în plus, preia în structura sa organizatorică Centrul de Formare şi Inovaţie pentru Dezvoltare în Carpaţi, iar personalul acesteia se repune în drepturi şi în posturile aferente, beneficiind în continuare de drepturile salariale acordate potrivit legii. Au intervenit modificări şi cu privire la locul unde Agenţia îşi va desfăşura activitatea, sediul urmând a fi stabilit în oraşul Câmpeni, judeţul Alba.
Cu toţii putem intui că valoarea zonei şi în special a oraşului Câmpeni va creşte semnificativ, conferind, în acelaşi timp, şi judeţului un plus de însemnătate.
Faptul că Agenţia este situată în zona Munţilor Apuseni nu înseamnă că proiectele care vor fi derulate prin aceasta se vor rezuma doar la zona în care Agenţia îşi desfăşoară activitatea. Din contră, am convingerea că orice proiect care se dovedeşte a fi necesar, dar şi fezabil, va beneficia de promovarea şi susţinerea Agenţiei, mai ales în condiţiile în care, în România, zona muntoasă acoperă 28% din suprafaţa ţării şi sunt sigur că sunt multe de făcut în ceea ce priveşte comunităţile din aceste areale.
Susţinerea continuării activităţii Agenţiei Naţionale a Zonei Montane este rezultatul colaborării dintre parlamentarii PDL de Alba, dar trebuie să menţionez faptul că acest proiect a avut, punctual, şi o susţinere din partea Opoziţiei, dovadă că atunci când situaţia o cere, putem lăsa la o parte divergenţele politice şi putem pleda împreună pentru proiectele care vin în beneficiul cetăţenilor.
Sigur, până a deveni lege mai este un pas, proiectul fiind acum trimis preşedintelui pentru promulgare, dar am speranţa că demersurile făcute în Parlament nu au fost inutile şi vor avea finalizarea pe care o aşteptăm.
Alexandru Pereş,
senator PDL de Alba
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
FOTO | Povestea unui tânăr din Alba care a transformat provocările în puterea de a inspira prin sportul adaptat: „Speranța începe cu fiecare dintre noi. Hai să construim împreună o lume mai bună”
FOTO | Povestea unui tânăr din Alba care a transformat provocările în puterea de a inspira prin sportul adaptat: „Speranța începe cu fiecare dintre noi. Hai să construim împreună o lume mai bună” Cătălin Bera, un tânăr din Sebeș a înființat asociația „Aripi de Speranță – Sport pentru Fiecare” cu scopul de a oferi celor […]