Agenţia de Dezvoltare Regională „Centru” – implicată în prevenirea declinului demografic
Conform statisticilor, până în anul 2030 fiecare a 3-a persoană din Uniunea Europeană va avea peste 60 ani. Menţinerea în activitate a persoanelor în vârstă, transferul de cunoştinţe şi experienţă de la persoanele în vârstă către tineri, precum şi permanenta contribuţie a vârstnicilor la valorile societăţii, sunt măsurile de contracarare prevăzute de ADR Centru prin proiectul DART, derulat în România la nivelul Regiunii Centru, în parteneriat cu alte regiuni europene. „Proiectul DART are ca scop formularea, într-o abordare integrată, a unor propuneri de politici menite să preîntâmpine problemele cauzate de declinul demografic, prin schimbul de bune practici între parteneri, dezvoltarea de noi produse şi servicii pentru păstrarea calităţii vieţii şi elaborarea unui set comun de standarde şi indicatori în regiunile participante. În cadrul acestui proiect încercăm să identificăm posibile soluţii la problemele demografice cu care se va confrunta Regiunea Centru şi, în acelaşi timp, prezentăm partenerilor internaţionali proiectele concrete aplicate de către diverse instituţii sau ONG-uri din regiune”, a declarat Simion Creţu, director general ADR Centru. ADR Centru participă, începând cu luna ianuarie a anului 2010, alături de alţi 14 parteneri din 9 state membre ale UE, la implementarea proiectului DART (”Declining, Ageing and Regional Transformation”), iniţiat de Banca de Investiţii a Landului Brandenburg şi finanţat prin Programul Operaţional de Cooperare Interregională Interreg IV C al Comisiei Europene. În primul an de activitate, partenerii proiectului au participat deja la mai multe întâlniri comune, în cadrul cărora au fost împărtăşite exemple de bună practică în gestionarea problemelor determinate de declinul demografic al regiunilor. Seria de întâlniri de lucru a debutat cu workshop-ul de la Kranj (Slovenia), organizat pe tematica „Economie tradiţională şi inovativă”, în cadrul căruia Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru a prezentat partenerilor Europeni două modele de bune practici, derulate de partenerii instituţionali din Regiunea Centru.
Cea de a doua întâlnire de lucru a proiectului, organizată la jumătatea lunii decembrie 2010, la Wroclaw (Polonia), a fost axată pe exemple practice şi modele de „Instruire, Educaţie şi Învăţare Continuă”. Tematica a fost una complexă, subiectele abordate prezentând acţiuni practice de educaţie iniţială şi educaţie permanentă, formare profesională continuă în contextul îmbătrânirii populaţiei, răspunsul sistemelor educaţionale clasice la schimbările demografice, forme alternative de învăţare. Beneficiind de sprijinul şi colaborarea instituţiilor de la nivelul Regiunii Centru, Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru a reuşit să colecteze 11 modele de bune practici, vizând domeniul instruirii, dintre acestea fiind selectate şi prezentate 3 cazuri, în cadrul întâlnirii de lucru de la Wroclaw. Printre acestea se numără proiectul „Antreprenoriatul în mediul rural – O şansă pentru ocupare” – iniţiat de AJOFM Sibiu şi implementat împreună cu AJOFM-urile Satu Mare, Hunedoara şi Teleorman; proiectul „Noi oportunităţi de ocupare în mediul rural prin Telework”, iniţiat de AJOFM Harghita şi implementat într-un cadru partenerial extins, incluzând instituţii din Regiunea Centru şi din Italia, precum şi programul „A doua şansă” – finanţat şi derulat de Ministerul Educaţiei Cercetării Tineretului şi Sportului. Alături de aceste exemple, partenerii proiectului au mai prezentat alte 28 de proiecte, programe sau politici locale, regionale şi naţionale, cele mai bune 10 urmând a fi selectate şi prezentate publicului larg, în cadrul conferinţei internaţionale ce va fi organizată la Praga, în vara anului 2011, ca activitate a proiectului DART. Informaţii suplimentare despre proiectul DART, partenerii şi activităţile acestuia, pot fi obţinute accesând pagina de internet a proiectului, la adresa: www.dart-project.eu. (N.L.)
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Cultură Educație
Crăciunul, furat de criză? Alin Tomuș, sociolog: „Nimic din ceea ce contează cu adevărat pentru dvs. nu poate fi luat de lumea exterioară!”
Crăciunul, furat de criză? Alin Tomuș, sociolog: „Nimic din ceea ce contează cu adevărat pentru dvs. nu poate fi luat de lumea exterioară!” În prag de Sărbători, sociologul albaiulian Alin Tomuș a fost prezent la Unirea FM la o emisiune, realzată de Simona Lodroman, care și-a propus să răspundă la întrebările: Crăciunul a fost furat […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum 2 zile
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum 5 ore
MESAJE de Mos CRACIUN 2024 hazlii. Idei de SMS-uri, URĂRI şi FELICITĂRI amuzante pe care le puteți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana