Cultură Educație
Agenţia de Dezvoltare Regională „Centru” – implicată în prevenirea declinului demografic
Conform statisticilor, până în anul 2030 fiecare a 3-a persoană din Uniunea Europeană va avea peste 60 ani. Menţinerea în activitate a persoanelor în vârstă, transferul de cunoştinţe şi experienţă de la persoanele în vârstă către tineri, precum şi permanenta contribuţie a vârstnicilor la valorile societăţii, sunt măsurile de contracarare prevăzute de ADR Centru prin proiectul DART, derulat în România la nivelul Regiunii Centru, în parteneriat cu alte regiuni europene. „Proiectul DART are ca scop formularea, într-o abordare integrată, a unor propuneri de politici menite să preîntâmpine problemele cauzate de declinul demografic, prin schimbul de bune practici între parteneri, dezvoltarea de noi produse şi servicii pentru păstrarea calităţii vieţii şi elaborarea unui set comun de standarde şi indicatori în regiunile participante. În cadrul acestui proiect încercăm să identificăm posibile soluţii la problemele demografice cu care se va confrunta Regiunea Centru şi, în acelaşi timp, prezentăm partenerilor internaţionali proiectele concrete aplicate de către diverse instituţii sau ONG-uri din regiune”, a declarat Simion Creţu, director general ADR Centru. ADR Centru participă, începând cu luna ianuarie a anului 2010, alături de alţi 14 parteneri din 9 state membre ale UE, la implementarea proiectului DART (”Declining, Ageing and Regional Transformation”), iniţiat de Banca de Investiţii a Landului Brandenburg şi finanţat prin Programul Operaţional de Cooperare Interregională Interreg IV C al Comisiei Europene. În primul an de activitate, partenerii proiectului au participat deja la mai multe întâlniri comune, în cadrul cărora au fost împărtăşite exemple de bună practică în gestionarea problemelor determinate de declinul demografic al regiunilor. Seria de întâlniri de lucru a debutat cu workshop-ul de la Kranj (Slovenia), organizat pe tematica „Economie tradiţională şi inovativă”, în cadrul căruia Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru a prezentat partenerilor Europeni două modele de bune practici, derulate de partenerii instituţionali din Regiunea Centru.
Cea de a doua întâlnire de lucru a proiectului, organizată la jumătatea lunii decembrie 2010, la Wroclaw (Polonia), a fost axată pe exemple practice şi modele de „Instruire, Educaţie şi Învăţare Continuă”. Tematica a fost una complexă, subiectele abordate prezentând acţiuni practice de educaţie iniţială şi educaţie permanentă, formare profesională continuă în contextul îmbătrânirii populaţiei, răspunsul sistemelor educaţionale clasice la schimbările demografice, forme alternative de învăţare. Beneficiind de sprijinul şi colaborarea instituţiilor de la nivelul Regiunii Centru, Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru a reuşit să colecteze 11 modele de bune practici, vizând domeniul instruirii, dintre acestea fiind selectate şi prezentate 3 cazuri, în cadrul întâlnirii de lucru de la Wroclaw. Printre acestea se numără proiectul „Antreprenoriatul în mediul rural – O şansă pentru ocupare” – iniţiat de AJOFM Sibiu şi implementat împreună cu AJOFM-urile Satu Mare, Hunedoara şi Teleorman; proiectul „Noi oportunităţi de ocupare în mediul rural prin Telework”, iniţiat de AJOFM Harghita şi implementat într-un cadru partenerial extins, incluzând instituţii din Regiunea Centru şi din Italia, precum şi programul „A doua şansă” – finanţat şi derulat de Ministerul Educaţiei Cercetării Tineretului şi Sportului. Alături de aceste exemple, partenerii proiectului au mai prezentat alte 28 de proiecte, programe sau politici locale, regionale şi naţionale, cele mai bune 10 urmând a fi selectate şi prezentate publicului larg, în cadrul conferinţei internaţionale ce va fi organizată la Praga, în vara anului 2011, ca activitate a proiectului DART. Informaţii suplimentare despre proiectul DART, partenerii şi activităţile acestuia, pot fi obţinute accesând pagina de internet a proiectului, la adresa: www.dart-project.eu. (N.L.)

Cultură Educație
24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online
24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online
Luni, 24 ianuarie 2022, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba propune publicului un program dedicat Unirii Principatelor Române, care poate fi urmărit online, pe pagina de socializare a instituției, începând cu ora 09.00.
Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza
Pornind de la simbolistica evenimentului rămas în istorie și sub numele de Mica Unire, documentat în colecțiile bibliotecii de Ana Maria Pienar, bibliograful instituției, echipa bibliotecii a pregătit diverse momente și materiale, care vor fi postate pe tot parcursul zilei.
Recomandări de carte pentru copii și adulți, expoziții tematice, lecturi și prezentări video, informații inedite despre evenimentul care a contribuit la realizarea statului național unitar român, dar și incursiuni în memoria culturală a românilor, oferite de prof. Daniela Floroian, prin intermediul unor tablouri și fotografii celebre ce ilustrează atât portul popular la 24 ianuarie 1859, cât și hora la români, Hora Unirii, toate se regăsesc în programul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.
Dincolo de oferta online, vă așteptăm să ne treceți pragul și să descoperiți numeroasele titluri dedicate primului domnitor al Principatelor Unite, volume în care puteți găsi atât corespondențe, acte, scrisori și documente, cât și legende și mărturii despre Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire.
Activitățile sunt organizate de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și se derulează în cadrul proiectului 4.7 Zile Speciale.
Cultură Educație
24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York
24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York
Un episod special al seriei permanente „Istoria României într-un obiect”, dedicat uneia dintre cele mai cunoscute lucrări de artă asociate acestui important moment istoric, „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, va fi lansat la ICR New York pe 24 ianuarie.
Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza
Luni, începând cu ora 21.00, ora României, pe canalele de social media ale Institutului (Facebook, Instagram, YouTube) va avea loc premiera mini-documentarului „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, care va explica publicului american circumstanţele unirii Moldovei şi Ţării Româneşti pornind de la viziunea plastică a unuia dintre întemeietorii picturii româneşti moderne.
Proiectul este realizat în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti (MNIR), textul şi prezentarea video aparţinându-i specialistei MNIR, dr. Cristina Păiuşan-Nuică. Conceptul filmului este semnat de Bogdan Opreanu.
Tabloul „Proclamarea Unirii Principatelor” surprinde momentul în care, la Bucureşti, în sala Adunării Elective, Alexandru Ioan Cuza este ales domn al Ţării Româneşti după ce, în prealabil, avusese loc alegerea sa în fruntea Moldovei. Potrivit Cristinei Păiuşan-Nuică, „Proclamarea Unirii Principatelor, capodoperă din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României şi simbol al naţiunii române, poate fi asemănat, ca importanţă istorică şi tehnică de a surprinde tensiunea momentului, cu lucrarea lui John Trumbull Declaration of Independence, păstrată în rotonda Capitoliului, tablou-simbol al naţiunii americane”.
Una dintre seriile cel mai bine primite ale programului nostru, „The History of Romania in One Object”/ „Istoria României într-un obiect” a fost lansată în luna mai a anului 2020 şi derulată în parteneriat cu câteva mari muzee româneşti: Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Muzeul de Istorie a Moldovei din Iaşi, Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa.
Prin intermediul acestui proiect au fost prezentate până acum nu mai puţin 38 de exponate, artefacte şi vestigii reprezentative pentru istoria ţării noastre.
sursa: news.ro
Cultură Educație
Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației
Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației
Oficialii de la Ministerul Educației au publicat programa pentru examenul de Bacalaureat din acest an.
Citește și: CALENDAR BACALAUREAT 2022: Programul probelor pentru sesiunile din VARĂ și din TOAMNĂ
Reprezentanții Ministerului Educației au publicat noile programe pentru examenul de Bacalaureat 2022, care sunt, în mare măsură cele ce au fost aprobate prin ordinul de ministru nr. 3.237 din 2021.
Din fiecare disciplină pentru examen, care se învață în anul terminal, ministerul a eliminat anumite conținuturi, dar diferențele sunt mici față de acum doi ani, când a fost tăiată toată materia din semestrul al II-lea.
CLICK AICI PENTRU PROGRAMA LA MATEMATICĂ LA BACALAUREATUL 2022
Citește și: ADMITERE la colegiile militare 2022: CALENDARUL probelor birourile de RECRUTARE. La Colegiul Militar Mihai Viteazul Alba Iulia, 120 de posturi sunt scoase la CONCURS
Pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.
Perioada de înscriere pentru sesiunea de vară începe din 23 mai. În perioada 20-23 iunie sunt probele scrise, iar afișarea primelor rezultate va avea loc pe 27 iunie.
-
Ştirea zileiacum 21 de ore
FOTO, VIDEO| S-a deschis primul magazin DECATHLON din județul Alba, în incinta Alba Mall
-
Opinii - Comentariiacum 3 ore
În 11 noiembrie, creștinii ortodocși îl pomenesc pe Sfântul Mina, ocrotitorul celor păgubiţi
-
Actualitateacum 18 ore
Deschiderea magazinului Decathlon umple mall-ul: Parcările centrului comercial au fost arhipline
-
Ştirea zileiacum 6 ore
11 noiembrie| Ziua Veteranilor: Cum a ajuns să fie marcată această zi
-
Ştirea zileiacum 22 de ore
LIVE VIDEO| TOPUL FIRMELOR 2021, în județul ALBA: Cele mai bune afaceri, premiate de Camera de Comerț în cadrul unei gale la Pavilion Mercur
-
Actualitateacum 19 ore
Un val de aer rece lovește România: Temperaturile scad dramatic și încep NINSORILE
-
Curier Județeanacum 17 ore
FOTO | ”A încercat să evite o coliziune”: cum a rămas un șofer cu mașina blocată în șanțul de pe marginea străzii
-
Ştirea zileiacum 2 ore
VIDEO| 1 Decembrie 2022, la Alba Iulia: Paradă militară, concerte pentru toate vârstele, masă populară și foc de artificii