Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Afirmaţie şoc a istoricului albaiulian Liviu Zgârciu: În celula lui Horea a fost întemniţat doar Cloşca!

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Zgîrciu susţine că niciun istoric nu precizează faptul că Horea ar fi fost închis în Poarta a III-a a Cetăţii de tip Vauban Alba Carolina, singurele afirmaţii despre acest subiect fiind prezente în broşurile de popularizare a oraşului Alba Iulia. Prima broşură de acest gen a apărut în anul 1912 şi este scrisă în limba maghiară. Mai mult chiar, izvoarele istorice care au stat la baza unor lucrări ştinţifice de mare valoare, dedicate Răscoalei lui Horea, Cloşca şi Crişan (Nicolae Densuşianu şi David Prodan) precizează că Horea a fost închis în Poarta a IV-a iar Cloşca în Poarta a III-a.

“A fost închis Horea în Poarta a III-a a Cetăţii bastionare de tip Vauban Alba Carolina în 1785?” este întrebarea la care Liviu Zgîrciu a răspuns azi în faţa specialiştilor care nu au contestat această variantă.

Bogdan PRESECAN


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cum va fi VREMEA în luna mai 2024. Prognoza METEO pentru 4 săptămâni

Bogdan Ilea

Publicat

în

Cum va fi VREMEA în luna mai 2024. Prognoza METEO pentru 4 săptămâni Temperaturile pentru luna mai din acest an or să fie mai ridicate decât cele specifice perioadei. Excepție făcând doar săptămâna 6 – 13 mai. Săptămâna 29 aprilie – 6 mai Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea