Afirmaţie şoc a istoricului albaiulian Liviu Zgârciu: În celula lui Horea a fost întemniţat doar Cloşca!

Paul Voicu - Primar 2020

Zgîrciu susţine că niciun istoric nu precizează faptul că Horea ar fi fost închis în Poarta a III-a a Cetăţii de tip Vauban Alba Carolina, singurele afirmaţii despre acest subiect fiind prezente în broşurile de popularizare a oraşului Alba Iulia. Prima broşură de acest gen a apărut în anul 1912 şi este scrisă în limba maghiară. Mai mult chiar, izvoarele istorice care au stat la baza unor lucrări ştinţifice de mare valoare, dedicate Răscoalei lui Horea, Cloşca şi Crişan (Nicolae Densuşianu şi David Prodan) precizează că Horea a fost închis în Poarta a IV-a iar Cloşca în Poarta a III-a.

“A fost închis Horea în Poarta a III-a a Cetăţii bastionare de tip Vauban Alba Carolina în 1785?” este întrebarea la care Liviu Zgîrciu a răspuns azi în faţa specialiştilor care nu au contestat această variantă.

ELIT

Bogdan PRESECAN

Mihail David - 2020
Gheorge Valentin Rotar - Alegeri Locale 2020

Bogdan PRESECAN

Email:bogdanpresecan@yahoo.com
Tel: 0734.771.136

4 Comentarii

Bob 24 noiembrie 2011 at 0:51

m-ai dat gata cu asta! DACA E ADEVARAT CE ZICE ASTA atunciinseamna ca e adevarat si ce zic ungurii si anume ca palatul principilor este de fapt fostul grajd si ca Mihai Viteazu a ales sa doarma in grajdul cailor decat in palatul asupritorilor.

magyar 24 noiembrie 2011 at 19:45

Ti-ai spalat bine creierii comunistii aia…auzi la el, asupritori. Daca traiai in Moldova sau in Valahia pe vremea aia, o duceai mai bine?

neprietenul 24 noiembrie 2011 at 10:42

Ce fel de noutate este asta? Ce e atat de socant?

Acum 40 de ani imi zicea invatatoarea la gradinita ca in poarta a patra a fost inchis Horea, e vreun şmen ceva, că cercetare stiintifica nu cred sa fie?

Stim toti ca Horea a fost inchis in poatra IV!!!

Ana 24 noiembrie 2011 at 17:00

Normal, Horia ca franmason, a murit de moarte buna la Viena ca mic nobil(nemesh), iar in locul lui a fost tras pe roata varul lui, padurarul, si ala omorat inainte!

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...