Afaceri de succes la Cugir: Firma Acitech Rom – de prelucrare a lentilelor pentru farurile de maşini – 10 ani în serviciul calităţii
Interviu cu ing. Ioan Opincariu – manager general la S.C. Acitech Rom S.R.L. Cugir
Firma SC Acitech ROM Cugir SRL a împlinit recent 10 ani de activitate. Un deceniu de existenţă, timp în care a înregistrat un remercabil succes atât din punct de vedere al dezvoltării producţiei cât şi privind promovarea la un nivel superior a calităţii. Cu acest prilej, directorul general al societăţii ing. Ioan Opincariu a avut amabilitatea să acorde un interviu cotidianului Unirea pe care îl publicam în exclusivitate.
– I. Domnule Ioan Opincariu, în urmă cu puţine zile, firma al cărei manager general sunteţi a aniversat 10 ani de activitate. Un deceniu de existenţă, reprezentând o prestigioasă societate ce s-a înscris cu succes în peisajul economic al oraşului Cugir. Cum aţi pornit la drum, acum zece ani şi unde vă situaţi la ora actuală?
– R. Dacă doriţi să vă fac un scurt istoric, pot să vă spun că în anul 2003, un grup de investitori francezi, reprezentat de domnul Antonio Cottarel s-a decis să investească în România, în domeniul prelucrării de lentile de sticlă pentru faruri de automobile, în parteneriat cu firma Holophane din Franţa. A fost ales oraşul Cugir ţinând seama de tradiţia industrială şi a renumelui pe care şi l-a câştigat oraşul, drept capitală a industriei prelucrătoare din România. În aprilie 2003, am început activitatea într-un spaţiu situat într-o veche fermă din cartierul Cindeni din Cugir, cu un număr de 12 salariaţi şi acolo am început fabricaţia primei lentile, referinţă 8817, diametrul 54, pe prima linie de fabricaţie constituită din trei maşini. După doi ani şi jumătate de activitate, acţionarii au decis creşterea capacităţii de producţie prin achiziţionarea altei linii de uzinare formată din patru utilaje. Cu timpul, sistemul tehnologic a fost îmbunătăţit şi gama de produse s-a diversificat, inclusiv prin asimilarea în fabricaţie a dopurilor de sticlă pentru flacoane de parfum, în anul 2007.
După o perioadă dificilă generată de criza mondială din industria auto, în aprilie 2010, exportul de lentile prelucrate a fost reluat, iar dezvoltarea firmei a continuat pe parcursul anilor 2011 şi 2012 prin transfer tehnologic, adică prin linii de uzinare şi linii de spălare robotizate, de la partenerul francez Holophane.
– I. Ce înseamnă S.C. Acitech pentru mediul economic al oraşului Cugir?
– R. Firma Acitech înseamnă un domeniu nou de activitate nu doar pentru oraşul Cugir sau judeţul Albă ci pentru România. Acitech reprezintă un agent economic ce are ca obiect de activitate prelucrarea lentilelor de sticlă pentru farurile de automobile şi prelucrarea dopurilor de sticlă pentu flacoane de parfum. Chiar din anul înfiinţării, clientul şi partenerul nostru a fost, este şi va fi, firma Holophane un colaborator de prestigiu cu o tradiţie de 92 de ani, lider mondial în domeniul prelucrării sticlei, producător de piese finite şi sisteme de iluminat pentru industria auto. Iar pentru a mă face mai bine înţeles, în legătură cu obiectul nostru de activitate vreau să precizez că noi, prelucram lentilele turnate venite de la Holophane prin operaţii de aşchiere şi lustruire, iar după prelucrare, aceste produse sub formă finită sunt expediate la firma Holophane pentru a fi integrate în farurile auto. Este pentru noi o chestiune de satisfacţie şi de mândrie când ştim că produsele fabricate la Acitech Rom Cugir se regăsesc şi se vor regăsi prin intermediul firmei Holophane, în dotarea autoturismelor de pe cinci continente ale lumii. Al doilea produs fabricat la societatea noastră îl reprezintă, aşa cum arătăm mai înainte, dopurile din sticlă pentru flacoanele de parfum pe care le prelucrăm din 2007, un produs ce face parte din industria de lux, iar noi ne-am propus performanţa de a ne menţine pe piaţă şi în acest domeniu.
– I. Dle director general, în timpul scurtei vizite la societatea d-voastră am văzut salariaţi, în marea lor majoritate tineri, am văzut utilaje moderne de prelucrat şi spaţii care cu ani în urma păreau a fi sortite degradării. Cum aţi reuşit să schimbaţi în aşa fel lucrurile încât să ajungeţi la rezultatele de azi?
– R. După cum aţi sesizat, lucrăm într-un spaţiu situat în incinta Uzinei Mecanice Cugir, nefolosit ani de-a rândul şi care aşa cum aţi spus se afla într-o stare de continuă degradare.
Am reuşit să cumpărăm acel atelier părăsit, să-l amenajăm şi să facem din această locaţie o secţie funcţională, în care, acum în 2013 lucrează 85 de salariaţi, vârsta medie a acestora fiind de 37 de ani, personal pe care am reuşit să-l asigurăm din bazinul de resurse umane al Cugirului, din rândul unor persoane cu şi fără calificare. Pe parcurs, toţi însă au făcut cursuri de formare profesională în cadrul Acitech. Aici reuşim să facem producţie de calitate şi să ne onorăm la timp obligaţiile faţă de partener. Iar dacă doriţi să aflaţi care a fost evoluţia în timp a firmei Acitech vă pot spune că, dacă în 2003 prelucram 500.000 de lentile, în 2012 producţia a fost de 2.200.000 bucăţi, iar pentru 2013 ne-am propus să realizăm 5.000.000 lentile. Dacă facem un calcul, de-a lungul timpului am executat peste 30 de tipo-dimensiuni de lentile, în cantităţi lunare de peste 320.000 de unităţi, precum şi 350.000 de dopuri/ luna, pentru flacoanele de parfum.
– I. Sunteţi o firmă de viitor şi după cum am văzut, cu tendinţe tot mai mari de dezvoltare a producţiei. Ce proiecte aveţi, şi aici mă refer la noi investiţii şi totodată la noi locuri de muncă?
– R. După cum v-am spus dacă în 2003 am pornit de la o linie de fabricaţie la ora actuală avem 5 linii de fabricaţie şi intenţionăm să instalăm alte 2 noi linii până în luna iunie a acestui an. Profit totodată de ocazia pe care mi-o acordaţi cu prilejul interviului, de a face anunţul că, momentul aniversar prilejuit de 10 ani de activitate, marchează în acelaşi timp, trecerea Acitech de la o firmă mai mică la o firmă mare. În acest context dorim să angajăm 20 de operatori pe maşinile de prelucrat lentile, precum şi controlori de calitate. Firma Holophane vrea să investească la Cugir şi în acest scop a cerut sprijin autorităţii publice locale pentru obţinerea unui teren, în vederea construirii unei hale noi pentru Acitech Rom Cugir.
– I. Am văzut că în materialele de prezentare arătaţi că pentru rezultatele remarcabile obţinute de Acitech aţi avut ca deviză CALITATEA. Ce ne puteţi spune despre calitate şi care este preocuparea Acitech în această direcţie?
– R. Aş vrea să vă spun că preocuparea firmei noastre pentru calitate a fost şi a rămas o prioritate. Avem şi o deviză în acest sens pe care o promovăm şi care este cunoscută de întreg personalul, şi anume: „Calitatea nu este un lucru întâmplător ci este rezultatul unor procese descrise cu precizie şi controlate cu inteligenţă”.
Având în vedere exigenţele pe care le impune industria auto am reuşit să implementăm un sistem de management al calităţii în conformitate cu Standardul ISO TS 16949:2009, standardul de calitate specific industriei auto, situându-ne după o altă firmă cugireană, în curs de a fi certificată pentru industria auto.
– I. Domnule Ioan Opincariu, care este mesjul dumneavoastră pentru salariaţii firmei cu ocazia aniversării a 10 ani de activitate?
– R. Vreau să-i felicit şi să le multumuesc tuturor pentru rezultatele obţinute împreună.
– Domnule direcor general, vă mulţumesc pentru interviul acordat şi vă doresc ca toate gândurile să vi se împlinească!
Constantin Predescu
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
Aproape 400 de persoane și peste 200 de mașini verificate de polițiștii și jandarmii din Alba în ultimele 24 de ore: Amenzi de peste 23.000 lei și 4 permise reținute
Aproape 400 de persoane și peste 200 de mașini verificate de polițiștii și jandarmii din Alba în ultimele 24 de ore: Amenzi de peste 23.000 lei și 4 permise reținute În ultimele 24 de ore, polițiștii și jandarmii din județul Alba au continuat acțiunile, în sistem integrat, pentru combaterea faptelor de natură penală și contravențională […]
Secțiune Articole Similare
-
Sportacum 4 zile
Metalurgistul Cugir – Avântul Reghin 1-1 (1-0) | „Roș-albaștrii”, remiză cu gust de eșec!
-
Curier Județeanacum 3 zile
FOTO | Absolvenţii promoţiei din 1974, revedere emoţionantă după 50 de ani de la terminarea Liceul Industrial Nr.1 din Blaj
-
Ştirea zileiacum 3 zile
La 2 noiembrie 1784: Izbucnea marea răscoală țărănească din Transilvania condusă de Horea, Cloșca și Crișan, cea mai importantă ridicare la luptă a populației românești din Evul Mediu
-
Actualitateacum 2 zile
Vouchere sociale 2025-2027. Ce valoare vor avea și cum se acordă
-
Curier Județeanacum 3 zile
FOTO | Șahiștii CSM Unirea Alba Iulia învingători la concursul de șah blitz „Cupa Rotary”, ediția a 8-a
-
Ştirea zileiacum o zi
4 noiembrie 1715: Austriecii pun piatra de temelie a Cetăţii Alba Iulia, devenită astăzi polul turistic al județului Alba