Rămâi conectat

Politică Administrație

Afacerea tăierilor ilegale de pădure din Alba primește o lovitură! Sistem de urmărire online a materialului lemnos

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Pădurile din Alba care au suferit enorm în ultimii ani din cauza tăierilor ilegale și defrișărilor masive vor beneficia de un sistem informatic anti-furt. Cât de eficient se va dovedi acesta, rămâne însă de văzut.

Ministrul pentru Ape, Păduri și Piscicultură a anunțat că a început testarea unui software pentru urmărirea în timp real a oricărui transport de lemn. Doina Pană a precizat că sistemul informatic achiziționat cu sprijinul Băncii Mondiale va urmării transportul de la plecarea din pădure, până când este exportat sau ajunge materie finită.

Alba, Sibiu şi Argeș sunt primele trei judeţe din ţară care vor folosi sistemul de urmărire în timp real a materialului lemnos (SUMAL). Monitorizarea urmează să fie extinsă şi în judeţele Caraş-Severin, Bihor, Vâlcea, Suceava, Vrancea şi Covasna.

Ministrul a explicat că implementarea acesteia va fi un pas extrem de important în combaterea tăierilor ilegale, apreciind că, în prezent, doar 5 la sută din furturile de lemn se fac fără acte, în timp ce, în majoritatea cazurilor, se fac mai multe transporturi de lemn cu același aviz de însoțire și nimeni nu poate demonstra infracțiunea.

„În momentul în care pleacă transportul din pădure, trebuie accesat softul respectiv, care generează un cod unic – adică o combinaţie unică de cifre, împreună cu ora, minutul şi secunda când s-a emis codul – pe care trebuie să-l treacă pe avizul de însoţire a mărfii. Ca să ştie sigur (…) că s-a accesat sistemul şi are pe aviz acest cod unic, nu poate intra lemnul în depozit până când cei de la depozit accesează şi ei sistemul informatic şi verifică dacă e real codul unic”, a declarat Doina Pană.

Impementarea sistemului anti-furt presupune ca toți agenții economici să-și echipeze mijloacele de transport cu smartphone-uri, pe care va fi instalat gratuit sistemul informatic. În momentul în care transportul pleacă din pădure, șoferul trebuie să acceseze programul SUMAL prin smartphone și să introducă niște date. Automat, SUMAL-ul generează un cod unic care trebuie înscris în avizul de însoțire, cod care indică ora, minutul și secunda în care s-a făcut accesarea sistemului informatic. Dacă nu există semnal în momentul accesării SUMAL-ului, atunci este generat un cod offline care trebuie trecut în aviz, iar când transportul intră din pădure într-o zonă cu semnal, atunci va fi primit și codul unic, care trebuie, de asemenea, scris în aviz. Dacă pe traseu, o mașină cu lemne este oprită și nu are trecut codul unic sau codul offline, și încă nu a ajuns în zona de semnal sau ambele, marfa respectivă se confiscă. Vor fi monitorizate toate cantităţile de lemn care vor depăşi un metru cub de lemn.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Comunicat de presă | USR Cugir: Flaviu-Lucian Rădițoiu, alternativa inovatoare, dinamică și dedicată, la actuala administrație

Bogdan Ilea

Publicat

în

Comunicat de presă | USR Cugir: Flaviu-Lucian Rădițoiu, alternativa inovatoare, dinamică și dedicată, la actuala administrație USR Cugir are plăcerea de a anunța că Flaviu-Lucian Rădițoiu a fost ales candidat pentru funcția de primar, al orașului Cugir, în cadrul Adunării Generale a filialei. Cunoscut pentru implicarea sa constantă în comunitate, în diverse activități de voluntariat, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea