Rămâi conectat

Actualitate

Adulții cu handicap beneficiază de o alocație de îngrijire. Valoarea este stabilită în funcție de gradul de handicap al persoanei

Ziarul Unirea

Publicat

în

Potrivit unei recente ordonanțe de urgență a Guvernului, adulții cu handicap beneficiază de o alocație de îngrijire. Valoarea aceasteia este stabilită în funcție de gradul de handicap al persoanei, iar plata alocației este condiționată de îngrijirea acordată de către un asistent personal profesionist.

Concret, documentul stabilește că, începând de-acum, adulții cu handicap nu mai primesc o sumă care să asigure acoperirea tuturor cheltuielilor legate de hrană, echipament, efecte de pat (saltea, pernă, pătură etc.), materiale igienico-sanitare și cheltuielilor de locuit. În schimb, aceștia primesc o alocație lunară de îngrijire, care are o valoare fixă în fiecare lună și este destinată acoperirii cheltuielilor de locuit, hrană și echipament.

Valoarea acestei alocații lunare de îngrijire este stabilită în funcție de gradul de handicap în care se încadrează fiecare persoană în parte. Astfel, pentru persoanele adulte cu handicap accentuat, alocația este de 1,2 din indicatorul social de referință (ISR), iar pentru persoanele încadrate la handicap grav, alocația este de 1,5 din ISR. Mai exact, ținând cont de faptul că în acest an valoarea ISR este de 500 de lei, cuantumul alocației pentru handicap accentuat este de 600 de lei, iar cel al alocației pentru handicap grav este de 750 de lei.

Ca și pentru sumele acordate persoanelor cu handicap în trecut, acordarea alocației este condiționată de îngrijirea și protecția unui asistent personal profesionist. Conform OUG nr. 69/2018, îngrijirea și protecția “persoanei adulte cu handicap grav sau accentuat se asigură de către asistentul personal profesionist, altul decât soțul, soția sau rudele în linie dreaptă”.

Plata acestor alocații se va face din bugetul județului sau al sectorului municipiului București în care locuiește asistentul personal profesionist, iar direcțiile generale de asistență socială și protecția copilului pot contracta servicii sociale de tip asistent personal profesionist cu furnizori privați de servicii sociale, cu condiția să fie acreditați.

Sursa: avocatnet.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră

Ziarul Unirea

Publicat

în

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră Vineri, 29 martie 2024, este o zi specială pentru credincioșii romano-catolici și reformați din întreaga lume. Este Vinerea Mare, zi în care aceștia trebuie să stea departe de mesele îmbelşugate, să se roage și să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea