Rămâi conectat

Politică Administrație

ADR Centru: REGIO a adus județului Covasna beneficii de multe milioane de euro

Publicat

în

În prima zi a lunii iulie 2015, jurnaliștii din Regiunea Centru au fost invitați de Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru în ultima vizită pe teren din cadrul Programului Operațional Regional 2007-2013, pentru a vedea cum și pentru ce s-au alocat fondurile Regio, pe raza municipiului Sfântu Gheorghe, județul Covasna.

Foto2Traseul vizitat a inclus observarea la fața locului a modului cum se amenajează din punct de vedere urbanistic zona pietonală centrală a orașului, apoi s-a mers la Spitalul Județean, în locul unde se lucrează zi și noapte pentru finalizarea până în luna decembrie a tuturor lucrărilor. Ulterior, ziariștii au văzut și o locație din municipiu unde se reabilitează un fost sit industrial poluat și, în final, a fost vizitată și o microîntreprindere. Conferința de presă a fost organizată la sediul CJ Covasna și a avut loc în prezența domnului Tamás Sándor – Preşedintele Consiliul Județean, a domnului Antal Árpád András, Primarul municipiului reședință de județ și a domnului Simion Crețu, Director general ADR Centru.

Delegația de jurnaliști, reprezentanții ADR Centru și ai administrației publice locale din Sfântu Gheorghe, au văzut la fața locului rezultatele unor proiecte finanțate din bugetul Programului Operațional Regional. După întâlnirea de la ora 11.00, la sediul Consiliului Județean, unde a fost prezentat stadiul implementării REGIO, atât la nivel regional, după 8 ani de la semnarea acestui program, cât și la nivelul județului Covasna, primul proiect vizitat a fost cel prin care se îmbunătățește infrastructura urbană, se revitalizează serviciile urbane și se urmărește creșterea siguranței pietonilor în trafic.

Electrica Furnizare Discount

Foto5Este vorba despre proiectul „Amenajarea spaţiilor pietonale din centrul istoric al Municipiului Sfântu Gheorghe”, a cărui valoare totală este de 7.608.092,90 lei. Ziariștilor li s-au prezentat lucrările, realizate aproximativ în proporție de 25%, prin care, în scurt timp, cetățenii orașului vor beneficia de reabilitarea unor suprafețe de peste 14.000 mp, care vor fi pregătite pentru noi activități economice-sociale, la nivelul infrastructurii urbane. În urma implementării proiectului, în centrul municipiului Sfântu Gheorghe, oamenii vor beneficia de peste 9.000 mp de spații pietonale, precum și de noi spații verzi în suprafață de aproape 5.000 mp.

Foto8-1A doua oprire din acest periplu l-a reprezentat Spitalul Județean ”Dr. Kristof Fogolyan”, unde se lucrează”în foc continuu”, pentru finalizarea lucrărilor. Acesta este cel mai mare proiect finanțat pe domeniul 3.1 al POR 2007-2013 la nivelul Regiunii Centru. Obiectivul general al proiectului îl constituie îmbunătățirea calității serviciilor de asistență medicală terțiară și secundară de care vor beneficia locuitorii județului Covasna.

Valoarea totală a acestui proiect este de aproape 20 milioane euro, din care suma solicitată de beneficiar, CJ Covasna, este de peste 15 milioane euro. În urma investițiilor, în acest spital județean, singurul din Regiune care a beneficiat de fonduri REGIO pentru reabilitare, eficiența energetică va crește la o valoare de peste 74%, va scădea durata medie de spitalizare la 6,9 zile și vor fi tratate anual aproape 70.000 persoane. Domnul președinte Tamás Sándor a declarat că Sărbătorile de iarnă vor aduce un cadou cu totul deosebit cetățenilor din Covasna, prin finalizarea acestui proiect.

Foto12Un alt proiect interesant vizitat, a fost proiectul ”Dezvoltarea mediului de afaceri în Municipiul Sfântu Gheorghe prin reabilitarea sitului industrial poluat şi crearea unei structuri de sprijinire a afacerilor”, în valoare totală de aproape 25,5 milioane lei, din care suma solicitată de municipalitatea din Sfântu Gheorghe este de peste 9,5 milioane lei. Aici, în zona Câmpu Frumos, se va reabilita fostul sit industrial poluat și neutilizat, în scopul înființării unui parc industrial. Lucrările presupun decontaminarea terenurilor poluate, reabilitarea unei suprafețe de 16,3 ha sit neutilizat, crearea infrastructurii de bază în vederea amenajării unei structuri de sprijinire a afacerilor. Practic, presa a văzut cum se lucrează la ridicarea clădirilor pentru birouri, spații de producție și prestări servicii, dotate cu rețeaua de utilități necesare.

După implementarea acestui proiect, aici se vor găsi 2 clădiri, una de aproape 800 mp, pentru birouri și o hală de producție în suprafață de peste 1.000 mp. 24 de firme noi vor funcționa în această structură, unde vor lucra peste 400 de oameni. Facilitatea va dispune și de propriile drumuri de acces, în lungime totală de peste 1,3 km.

Foto15Ultimul proiect vizitat a fost cel al dotării unei firme private cu cel mai performant computer tomograf din județul Covasna. Prin această inițiativă SC Radiomedic SRL a achiziționat un aparat tomograf computerizat cu 16 secțiuni simultane, dotat cu un program performant special de software CAD, capabil de a localiza și analiza orice leziune suspectă, printr-o iradiere minimă. Numărul total de dotări realizate este de 8 echipamente noi, cu o sumă de aproape 1,5 milioane lei. 6 persoane și-au găsit un loc de muncă prin realizarea acestui proiect privat.

adr la CovasnaAn de an, vizitele noastre la proiecte, alături de jurnaliști, au avut rolul de a promova beneficiile utilizării resurselor nerambursabile europene pentru dezvoltare. În vizita noastră de azi am beneficiat de sprijinul administrației publice locale și am prezentat deschis, cu cărțile pe față, rezultatele la care s-a ajuns în urma derulării de proiecte europene. Poate, la final totul pare ușor, dar ziariștii au avut ocazia să discute direct cu beneficiarii de fonduri, să-și facă o idee mai aproape de realitate despre ceea ce înseamnă să beneficiezi de un asemenea sprijin. Fondurile europene, programul REGIO, sunt lucrul cel mai bun, ce este valorificat în Regiunea Centru. Din cele 1200 de proiecte depuse în întreaga regiune, avem contractate 499, în valoare totală de aproape 870 milioane euro, inițiative care atrag sume nerambursabile de peste 590 milioane euro. Aspectul important este că valoarea tuturor proiectelor depuse a fost de aproape 4 ori mai mare decât alocarea de care a beneficiat regiunea, adică 1,77 miliarde euro, față de cele circa 480 milioane alocate. Asta spune mult despre necesarul de finanțare. Ne bucurăm că județul Covasna și municipiul Sfântu Gheorghe, atrag foarte bine resursele nerambursabile pentru dezvoltare. Și ne bucurăm că există premisele ca gradul de absorbție în acest oraș și în întreaga Regiune Centru să crească până cât mai aproape de 80%. Astfel, punem bazele noii perioade de finanțare, care a debutat la sfârșitul lunii iunie, prin semnarea la Bruxelles a POR 2014-2020. Noi și potențialii noștri beneficiari suntem pregătiți cu noi proiecte de impact în viața social-economică”, a declarat, după vizita cu presa din Covasna, domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.

Pe parcursul vizitei, participanților le-au fost oferite informații privind stadiul implementării Programului Operațional Regional 2007-2013 la nivelul Regiunii Centru, pentru a sublinia evoluția proiectelor și modul cum sunt cheltuite fondurile nerambursabile. Vizita a fost completată și cu o sesiune de prezentări ale reprezentanților Consiliului Județean Covasna, dar și ai Primăriei municipiului Sfântu Gheorghe, referitoare la strategia și viziunea de dezvoltare a acestei zone din Regiunea Centru, precum și a celor mai importante proiecte realizate cu fonduri europene.

Publicitate

Politică Administrație

Alegeri în PNL Alba: LISTA candidaților pentru funcțiile de Prim-vicepreședinte, vicepreședinte și membri în Biroul Politic Județean

Publicat

în

Alegeri în PNL Alba: LISTA candidaților pentru funcțiile de Prim-vicepreședinte, vicepreședinte și membri în cadrul partidului

Vineri, 6 august, vor avea loc alegerile în cadrul Partidului Național Liberal Alba, pentru alegerea membrilor care vor face parte din Biroul Politic Județean.

Mircea Hava s-a încris și el în cursa pentru președenția PNL Alba, urmând să se lupte cu Ion Dumitrel. Cei doi lideri din Alba provin din vechiul PDL, dominând politica din județ de circa 20 de ani, iar asta nu poate să fie decât o bătălie a titanilor.

Electrica Furnizare Discount

Nr. crt. Nume şi prenume candidat Funcţia
1 DUMITREL ION Preşedinte
2 HAVA MIRCEA Preşedinte

1 CETERAŞ MARIUS NICOLAE Prim-vicepreşedinte pentru Strategii politice şi comunicare
2 NISTOR DORIN GHEORGHE Prim-vicepreşedinte pentru Strategii politice şi comunicare

1 BADEA IULIA ADRIANA OANA Prim-vicepreşedinte pentru Politici publice
2 CREŢU SIMION Prim-vicepreşedinte pentru Politici publice

1 POPA IOAN IANCU Vicepreşedinte pentru Departamentul pentru Strategii şi Relaţii Politice
2 ROTAR GHEORGHE VALENTIN Vicepreşedinte pentru Departamentul pentru Strategii şi Relaţii Politice

1 PODARIU PAVEL GLIGOR Vicepreşedinte pentru Departamentul Imagine, Comunicare, Relaţii cu mass-media şi Purtător de cuvânt
2 PONORAN SILVIU Vicepreşedinte pentru Departamentul Imagine, Comunicare, Relaţii cu mass-media şi Purtător de cuvânt

1 PAŞCA CRISTIAN DAN Vicepreşedinte pentru Departamentul pentru Politici Economice, Mediu de afaceri, Dezvoltare Regională şi Fonduri Europene

1 ALBU CRISTIAN ALEXANDRU Vicepreşedinte pentru Departamentul pentru Politici Sociale, Relaţii cu Sindicate, Patronate, Organizaţii Neguvernamentale şi grupuri de cetăţeni
2 ALBU NICOLAE Vicepreşedinte pentru Departamentul pentru Politici Sociale, Relaţii cu Sindicate, Patronate, Organizaţii Neguvernamentale şi grupuri de cetăţeni

1 SIMION MARCEL Vicepreşedinte pentru Departamentul pentru Politici privind Administraţia Publică, Justiţie, Siguranţă Naţională, Ordine Publică şi Siguranţa Cetăţeanului
2 TEBAN ADRIAN Vicepreşedinte pentru Departamentul pentru Politici privind Administraţia Publică, Justiţie, Siguranţă Naţională, Ordine Publică şi Siguranţa Cetăţeanului

1 FULEA DUMITRU Vicepreşedinte pentru Departamentul pentru Politici în Agricultură, Silvicultură, Mediu şi Dezvoltare Rurală
2 RUSU TRAIAN Vicepreşedinte pentru Departamentul pentru Politici în Agricultură, Silvicultură, Mediu şi Dezvoltare Rurală

1 HELER SANDU Vicepreşedinte pentru Departamentul pentru Politici în Educaţie, Cercetare, Cultură, Culte, Minorităţi şi Sport
2 MOCAN MARIA MIRELA Vicepreşedinte pentru Departamentul pentru Politici în Educaţie, Cercetare, Cultură, Culte, Minorităţi şi Sport

1 VINŢELER SILVIU Vicepreşedinte pentru Departamentul pentru Politici în Sănătate

Nr. crt. Nume şi prenume candidat Funcţia
1 BĂLĂU TEODORA ADELA Membru
2 BERINDEI CORNEL Membru
3 BOGDAN ADRIAN Membru
4 BREAZ FLAVIUS Membru
5 COMŞA CĂTĂLIN RĂZVAN Membru
6 CRIŞAN VASILE DARIUS Membru
7 DOROFTEI OVIDIU DUMITRU Membru
8 FLOREA HORAŢIU Membru
9 FLOREA LIVIU FLORIN Membru
10 FRATILA ILIE Membru
11 FURDUI EUGEN Membru
12 GHERMAN NICOLAE Membru
13 HĂPRIAN VISARION Membru
14 HĂRĂGUŞ SILVIA ALINA Membru
15 HELER SANDU Membru
16 JINAR CONSTANTIN Membru
17 JUCAN ALIN Membru
18 LOMBREA VASILE Membru
19 MOCAN MARIA MIRELA Membru
20 MORAR LUCIAN MIHAI Membru
21 MUNTEAN EMIL NICOLAE Membru
22 NICOLA MARIN Membru
23 PETRUSE MARIN Membru
24 PETRUŢ BUJOR Membru
25 PONORAN TUDOR Membru
26 POPAIOANIANCU Membru
27 POPESCU DAN MIHAI Membru
28 PUIE CRISTIAN DORIN Membru
29 RĂCUCI CLAUDIU VASILE Membru
30 SIMEDRU DAN CORIOLAN Membru
31 SIMINA SERGIU DAN Membru
32 SIMION MARCEL Membru
33 TODEA PETRU TIBERIU Membru
34 TODEA VASILE Membru
35 TOMA EMIL VASILE Membru
36 TRIF ALIN Membru

Nr. crt. Nume şi prenume candidat Funcţia

1 ALBANI – ROCCHETTI SIMONE Trezorier
2 IGNAT ION ALIN DAN Trezorier

1 BERINDEI CORNEL Preşedinte Comisia de Arbitraj
2 NEGRUŢIU ADRIAN EMIL Preşedinte Comisia de Arbitraj
3 SIMEDRU DAN CORIOLAN Preşedinte Comisia de Arbitraj

1 GHIBU RAMONA Preşedinte Comisia Judeţeană de Revizie şi Cenzori

Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Acțiunile social-democraților pentru sprijinirea persoanelor afectate de inundații din Munții Apuseni continuă! PSD Arad s-a alăturat demersurilor noastre de ajutare a oamenilor!

Publicat

în

Colegii noștri arădeni au achiziționat mobilier de baie, produse de consum și produse alimentare (între care aproape 1.000 de pâini) pentru persoanele din Sohodol și Cărpiniș (Roșia Montană), dorind să fie alături de cei care au suferit în urma revărsării apelor. Este un ajutor mic, dar important, realizat fără nicio obligație, în urma căruia social-democrații arădeni demonstrează că nu rămân nepăsători la tragediile cu care se confruntă semenii lor.

Produsele au fost înmânate astăzi de către o echipă a PSD Alba. Țin să îi mulțumesc public președintelui PSD Arad, deputatului Mihai Fifor, pentru că a sărit în sprijinul moților. Dar și echipei municipale a PSD Arad, formată din: ec. Cristina Vîrtaci – președinte executiv a organizației municipale PSD Arad, av. Roxana Momeu – președinte OFSD a municipiului Arad, Mădălin Van – secretar executiv org. mun. PSD Arad, Alexandru Molnar – vicepreședinte org. mun. Arad si Petra Molnar secretar executiv OFSD org. mun. Arad.

Profit de această ocazie pentru a saluta demersul făcut de consilierii județeni ai PSD Alba, care au solicitat Consiliului Județean Alba alocarea a 5 milioane de euro pentru sprijinirea localităților din Munții Apuseni afectate de inundații, dar și pentru ajutarea familiilor care au rămas fără agoniseala de o viață. Din păcate, până acum, nu am văzut nicio reacție din partea CJ Alba.

Electrica Furnizare Discount

Consiliul Județean Alba nu ar mai trebui să rămână o clipă pe gânduri deoarece ”stă” pe un ”purcoi” de bani. Doar în acest an, instituția are un buget general consolidat de peste 130 de milioane de euro (excedentul bugetar se ridică la circa 25 de milioane de euro).

Fac cu această ocazie un apel public la președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, să nu lase oamenii din Apuseni la ”mila” premierului Florin Cîțu. Am fost, timp de 17 ani, om de administrație într-o comună de munte și știu cât de greu se reface, prin forțe proprii, un drum distrus, o școală inundată, un parc sau un dispensar răvășit de ape.

 Conducerea Consiliului Județean Alba trebuie să își revină din amorțeală și să înțeleagă că trimiterea câtorva utilaje în zonă nu este suficientă. Localitățile din Alba au nevoie de un plan coerent și concret de relansare după aceste calamități!

 Mai mult curaj, pentru oamenii din Apuseni, domnule președinte Dumitrel!

Președintele interimar al PSD Alba,

Deputat Radu-Marcel Tuhuț

Citește mai mult

Politică Administrație

FOTO| Dorin Albu, noul viceprimar al Municipiului Sebeș. Consilierii locali l-au ales în cadrul ședinței publice

Publicat

în

FOTO| Dorin Albu, noul viceprimar al Municipiului Sebeș. Consilierii locali l-au ales în cadrul ședinței publice

Dorin Albu este noul viceprimar al Municipiului Sebeș. În ședința publică din data de 4 august 2021, consilierii locali ai Municipiului Sebeș au ales noul viceprimar.

Liberalul Dorin Albu este reprezentantul Lancrămului în Consiliul Local al Municipiului Sebeș din anul 2008. Noul viceprimar al Sebeșului are 40 de ani, a absolvit Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Facultatea de Științe Economice, secția Finanțe – Asigurări, în anul 2003, iar în 2007 a absolvit Universitatea „Spiru Haret”, Facultatea de Drept.

Electrica Furnizare Discount

Începând cu anul 2010, Dorin Albu este membru activ al Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR), filiala Alba.

Dorin Albu este director economic al unei societăți agricole cu sediul în Lancrăm, activitate la care va renunța pentru a se alătura echipei coordonate de primarul Dorin Nistor la Primăria Municipiului Sebeș.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare