Rămâi conectat

Politică Administrație

ADR Centru: Interes crescut al administrației publice din Regiunea Centru pentru planurile de mobilitate urbană

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

În cadrul POR 2014-2020, se va finanța transportul public urban, în vederea reducerii emisiilor de carbon din aglomerările urbane, precum și pentru dezvoltarea unui transport public urban ecologic, în special electric, și stimularea deplasărilor nemotorizate în orașe.

Ca atare, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) și JASPERS, în colaborare cu Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru, au organizat, la sediul Primăriei municipiului Brașov, atelierul de lucru pe tema mobilității urbane și a potențialelor variante de pregătire a documentațiilor aferente proiectelor ce vor fi depuse pentru finanțare din Programul Operațional Regional 2014-2020 – Axa prioritară dedicată dezvoltării urbane.

Conform cerințelor regulamentelor europene, activitățile pentru transportul public urban pot fi finanțate doar în contextul existenței unor planuri de mobilitate. MDRAP a elaborat cu experții JASPERS ghidul privind planurile de mobilitate urbană, ghid care va fi pus la dispoziția autorităților publice locale. De asemenea, echipa JASPERS, împreună cu experții MDRAP, au prezentat participanților la workshop-ul de la Brașov aspecte importante privind dezvoltarea sistemului de mobilitate urbană. La întâlnirea de la Brașov au participat peste 50 de reprezentanți ai specialiștilor cu experiență relevantă în domeniul pregătirii proiectelor sau al transportului public urban, din cadrul primăriilor municipiilor și orașelor eligibile din acest punct de vedere, precum și reprezentanți ai unor firme de transport public urban din regiune.

Am intrat practic în linia dreaptă pentru pregătirea documentațiilor care vor sta la baza viitoarelor cereri de finanțare depuse pe POR 2014-2020 pe domeniul referitor la dezvoltarea urbană. Încă din perioada 2007-2013 am abordat problematica urbană în sistem integrat, de aceea acum discutăm despre posibilitatea de alocare a fondurilor nerambursabile pentru infrastructura rutieră din orașe pe baza unor planuri de mobilitate urbană. Asta înseamnă că orașele eligibile – în Regiunea Centru fiind vorba de 18 municipii și orașe – vor defini acele zone și artere care sunt în proces de dezvoltare, spre care converg principalele fluxuri de circulație și care ar putea beneficia de finanțare pentru reabilitare și modernizare, precum și pentru reducerea emisiilor poluante. Un obiectiv suplimentar al întâlnirii l-a constituit prezentarea intervențiilor aferente Programului Operațional Regional care se vor finanța în perioada de programare 2014-2020. Considerăm că, în urma acestei întâlniri, toți participanții, reprezentanţi ai consiliilor judeţene, ai primăriilor municipii reşedinţă de judeţ, precum şi ai primăriilor de municipii și orașe cu peste 20.000 de locuitori, alături de operatorii de transport, și-au format o viziune referitoare la modul de pregătire a documentațiilor în vederea accederii la finanțarea planurilor integrate în acest domeniu”, a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Rețeaua de alimentare cu apă din Daia Română va fi reabilitată și extinsă. Proiectul a primit undă verde din partea APM Alba

Bogdan Ilea

Publicat

în

Rețeaua de alimentare cu apă din Daia Română va fi reabilitată și extinsă. Proiectul a primit undă verde din partea APM Alba Deoarece rețeaua existentă nu acoperă întreaga rază a comunei Daia Română, administrația se pregătește de reabilitarea și extinderea rețelei de alimentare cu apă sau apă uzată. Se propune realizarea rețelei de alimentare cu […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea