Rămâi conectat

Actualitate

ADR Centru: Informații utile pentru cei aflați în căutarea unui loc de muncă în străinătate

Ziarul Unirea

Publicat

în

Peste 2 milioane de cetăţeni români lucrează în afara granițelor României, cu precădere în statele membre ale Uniunii Europene: peste 913.000 de români în Spania, mai bine de 561.000 în Italia, în jur de 110.000 în Marea Britanie, 28.000 de români în Irlanda, conform datelor oficiale furnizate de Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice.

În plus, lunar sunt disponibile mii de locuri de muncă în Uniunea Europeană, atât prin intermediul Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă cât și de agenţiilor de plasare de forţă de muncă în străinătate. Dar câți dintre români sunt oare corect informați cu privire la drepturile de care beneficiază atunci când decid să muncească în alt stat al Uniunii? Centrul de informare Europe Direct Regiunea Centru, care funcționează în cadrul Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru, vă oferă o serie de informații practice cu privire la exercitarea acestor drepturi.

Din postura de cetățean european aflat în căutarea unui loc de muncă într-o altă țară UE, aveți dreptul de a fi tratat asemenea locuitorilor țării respective, în ceea ce privește accesul la piața muncii, mici excepții putând să apară doar în cazul unor posturi din sectorul public. Dar care sunt efectiv drepturile de care beneficiați?

*Prestații sociale

În cazul în care sunteți șomer și căutați un loc de muncă în altă țară, puteți solicita oficiului de ocupare a forței de muncă să vă transfere indemnizația de șomaj în țara respectivă pentru 3 luni, având posibilitatea de a extinde cererea până la 6 luni. Detalii privind formalităţile ce trebuiesc îndeplinite în cazurile menţionate sunt disponibile pe internet la: http://europa.eu/youreurope/citizens/work/job-search/transferring-unemployment-benefits/index_ro.htm

Persoanele care lucrează în alte țări, cât și membrii de familie aflați în întreținerea acestora sunt asigurați în cadrul sistemului de asigurare socială a țării gazdă. Prestațiile sociale (concediu medical, concediu de maternitate/ paternitate, pensii, asigurări, etc) depind de legislația țării respective. Verificaţi care sunt drepturile de securitate socială din ţara în care vă stabiliţi la adresa de internet: http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=858&langId=ro.

*Recunoașterea calificării profesionale

În cazul în care aveți o profesie reglementată, obținerea unui post în altă țară necesită recunoașterea calificărilor și experienței profesionale. Autoritățile au obligația ca în termen de o lună de la depunerea cererii de recunoaștere a calificărilor, să vă confirme primirea cererii și să vă solicite documentele necesare. Apoi, în termen de 4 luni de la depunerea dosarului complet, acestea trebuie să vă comunice decizia luată. Dacă decizia este negativă, autoritățile sunt obligate să motiveze respingerea. În cazul în care termenul limită a fost depășit, vă puteți adresa justiției.

Informații despre punctele naționale de contact pentru recunoașterea calificărilor profesionale se pot găsi la: http://ec.europa.eu/internal_market/qualifications/contact/national_contact_points_en.htm

*Consiliere de specialitate

EURES (EURopean Employment Services) a fost creat cu scopul facilitării liberei circulații a forței de muncă în Uniunea Europeană și este o rețea de cooperare între Comisia Europeană, serviciile publice de recrutare din statele membre, plus Norvegia, Liechtenstein, Islanda și Elveția.

Există peste 850 de consilieri EURES în întreaga Europă. Cel puțin unu din aceștia se află în județul dumneavoastră. Consilierii EURES vă oferă:

– Informaţii despre locurile de muncă vacante disponibile în 32 de ţări europene.

– Sfaturi şi îndrumări pentru găsirea unui loc de muncă în altă ţară.

– Sfaturi referitoare la condiţiile de muncă şi viaţă din toate statele membre ale UE şi ale AEE, inclusiv Elveţia.

Locurile de muncă disponibile şi datele de contact ale consilierilor EURES găsiţi pe internet la http://eures.anofm.ro/ sau https://ec.europa.eu/eures/home.jsp?lang=ro.

Detalii despre drepturile dumneavoastră la angajarea într-un alt stat membru sunt disponibile la adresa: http://europa.eu/youreurope/citizens/work/job-search/index_ro.htm.

De asemenea, dacă doriți să aflați mai multe despre toate categoriile de drepturi de care beneficiați în calitate de cetățean european vă invităm să accesați pagina de internet a Centrului de Informare Europe Direct Regiunea Centru www.europedirect-adrcentru.ro sau să contactaţi echipa Centrului la tel 0358403121 sau la adresa de e-mail [email protected]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori

Ziarul Unirea

Publicat

în

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori România intră în spaţiul Schengen cu frontierele aeriene (Air Schengen) și maritime începând de duminică, 31 martie. Secretarul de stat în Ministerul de Interne, chestorul Bogdan Despescu, a explicat ce înseamnă acest […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea