Rămâi conectat
MA-RA-MU

Politică Administrație

ADR Centru a prezentat, la Târgu Mureș, cele mai recente informații privind noul Program Operațional Regional 2014-2020 și principiile de alocare a fondurilor nerambursabile în Regiunea Centru

Ziarul Unirea

Publicat

în

Reprezentanții administrației publice din Regiunea Centru, împreună cu membrii Comitetului Regional de Evaluare Strategică și Corelare (CRESC) Centru și conducerea Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru, au discutat, ieri, la Târgu Mureș, despre stadiul implementării proiectelor finanțate în cadrul Programului Operațional Regional 2007-2013.

Întâlnirea de lucru, la care au participat circa 50 persoane, s-a desfășurat în Sala mare de ședințe a Consiliului Județean și a fost condusă de către președintele CJ Alba, Ion Dumitrel, în calitate de președinte al CDR Centru, alături de președintele CJ Mureș, Ciprian Dobre și de Simion Crețu, director general ADR Centru.

Situația implementării Programului Operațional Regional la nivelul regiunii noastre a fost dezbătută în contextul discuțiilor referitoare la Raportul de activitate al Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru pe prima parte a acestui an. Pe parcursul lucrărilor s-a subliniat faptul că Regiunea centru este între primele trei din țară în ceea ce privește absorbția fondurilor alocate prin POR 2007-2013, gradul efectiv de absorbție, de peste 58%, fiind superior mediei pe țară, în cadrul acestui program. Ținând cont de rezultatele programului REGIO în regiunea noastră, dar și de informarea privind corelarea proiectelor finanțate sau finanțabile din surse publice europene în regiune, au fost dezbătute activitățile derulate în vederea pregătirii Regiunii Centru pentru noua perioadă de programare 2014-2020. Din acest punct de vedere, participanților le-a fost prezentat noul Program Operațional Regional 2014-2020, a cărui formă oficială a fost trimisă Comisiei Europene de Guvernul român.

Participanții la reuniunea de lucru de la Târgu Mureș au apreciat preocuparea noastră privind implementarea cu succes a proiectelor finanțate de Uniunea Europeană și consumarea transparentă și eficientă a fondurilor nerambursabile. Numărul de proiecte contractate în regiunea noastră, în cadrul Programului Operațional Regional, a ajuns acum la 468, prin care se solicită aproape 569 milioane euro. Avem finalizate 283 proiecte și am plătit deja beneficiarilor aproape 260 milioane euro, în urma procesării cererilor de prefinanțare, de plată și a celor de rambursare. Practic, gradul de absorbție al fondurilor alocate prin acest program a depășit media națională. Întâlnirile noastre de lucru urmăresc urgentarea lucrărilor specificate în cererile de finanțare ale beneficiarilor și finalizarea cu succes a proiectelor. Obiectivul acestei reuniuni a fost de a prezenta noul Program Operațional Regional , pentru a pregăti eficient noile proiecte ce vor beneficia de finanțare în următoarea perioadă de finanțare. Considerăm că această întâlnire a fost utilă pentru reprezentanții administrației publice locale, pentru că am identificat și analizat posibilele probleme care pot să apară în absorbția efectivă a fondurilor europene, în așa fel încât să le rezolvăm cât mai repede”, a declarat, după încheierea lucrărilor, domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.

Am discutăm punctual despre stadiul pregătirii Regiunii pentru atragerea de fonduri nerambursabile, pe baza Strategiei de Dezvoltare a Regiunii Centru și a Planului Regional de Dezvoltare 2014-2020, documente pregătite de ADR Centru și aprobate de CDR Centru, ultimul chiar în ședința din iulie 2014. Concret, am urmărit armonizarea punctelor de vedere județene în privința dezvoltării infrastructurii rutiere, un punct foarte important pe agendele noastre de investiții, deoarece prin noul Program se urmărește reabilitarea și modernizarea rețelei de drumuri județene. Pe de altă parte, am subliniat că nu trebuie să fim preocupați doar de a atrage finanțări nerambursabile și să investim banii europeni, ci și faptul că viitoarele noastre proiecte trebuie să se completeze reciproc, să putem pregăti cereri de finanțare pe baza unor concepte unitare, integrate”, a declarat domnul Ciprian Dobre, președintele Consiliului Județean Mureș.

În cadrul întâlnirii din județul Mureș, organizată prin amabilitatea Consiliului Județean, am discutat stadiul implementării a două importante programe derulate la nivel regional de ADR Centru, respectiv POR 2007-2013 și POS CCE 2007-2013. Acum ne concentrăm atenția asupra viitorului Program Operațional Regional, 2014-2020, a cărui variantă oficială a fost transmisă spre avizare Comisiei Europene în 25 august 2014. Conform acestui document, Regiunii Centru îi este alocată o sumă nerambursabilă de peste 750 milioane euro, inclusiv contribuția națională. Pe acest nou Program investițiile propuse pot fi defalcate pe câteva axe prioritare, dar avem semnale că încă se mai pot produce modificări și reajustări. De aceea, am solicitat ADR Centru să ne prezinte situația din acest moment, toate informațiile disponibile, pentru ca factorii politici, decidenții din administrație să poată pregăti proiecte care să ducă la o dezvoltare echilibrată și durabilă”, a declarat președintele CDR Centru, domnul Ion Dumitrel, președinte și al Consiliului Județean Alba.

În privința implementării Programului Operațional Regional 2007-2013 în Regiunea Centru, dintre cele 1192 cereri de finanțare depuse la ADR Centru, până în 31 octombrie 2014, sunt contractate 468 proiecte, care solicită circa 569 milioane euro, încă 25 de proiecte, cu o sumă solicitată de circa 20 milioane euro fiind în fază de precontractare. Concret, asta înseamnă că gradul de atragere a fondurilor europene disponibile pe acest program, prin contracte de finanțare nerambursabilă, este de aproape 121%. Vorbind de programul POSCCE, participanții au aflat că, în Regiunea noastră, ADR Centru gestionează 735 contracte de finanțare, a căror valoare totală este de peste 1,15 miliarde lei, fiind atrase în regiune resurse financiare nerambursabile în valoare de peste 583 milioane lei, concretizate în investiții în tehnologie și echipamente pentru creșterea productivității întreprinderilor, dar și pentru creșterea numărului de locuri de muncă.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Alin Tomuș, sociolog: Ideea unui guvern minoritar nu face altceva decât să prelungească instabilitatea

Bera Larisa

Publicat

în

Alin Tomuș, sociolog: Ideea unui guvern minoritar nu face altceva decât să prelungească instabilitatea Marcel Ciolacu a anunțat recent că PSD se retrage de la guvernare, pe fondul impasului în negocieri, însă social-democrații sunt dispuși să voteze un guvern de dreapta. Sociologul albaiulian, Alin Tomuș, și-a exprimat opinia referitor la contextul politic actual, afirmând că, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea