Rămâi conectat

Politică Administrație

ADR Centru a prezentat, la Târgu Mureș, cele mai recente informații privind noul Program Operațional Regional 2014-2020 și principiile de alocare a fondurilor nerambursabile în Regiunea Centru

Publicat

în

Reprezentanții administrației publice din Regiunea Centru, împreună cu membrii Comitetului Regional de Evaluare Strategică și Corelare (CRESC) Centru și conducerea Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru, au discutat, ieri, la Târgu Mureș, despre stadiul implementării proiectelor finanțate în cadrul Programului Operațional Regional 2007-2013.

Întâlnirea de lucru, la care au participat circa 50 persoane, s-a desfășurat în Sala mare de ședințe a Consiliului Județean și a fost condusă de către președintele CJ Alba, Ion Dumitrel, în calitate de președinte al CDR Centru, alături de președintele CJ Mureș, Ciprian Dobre și de Simion Crețu, director general ADR Centru.

Situația implementării Programului Operațional Regional la nivelul regiunii noastre a fost dezbătută în contextul discuțiilor referitoare la Raportul de activitate al Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru pe prima parte a acestui an. Pe parcursul lucrărilor s-a subliniat faptul că Regiunea centru este între primele trei din țară în ceea ce privește absorbția fondurilor alocate prin POR 2007-2013, gradul efectiv de absorbție, de peste 58%, fiind superior mediei pe țară, în cadrul acestui program. Ținând cont de rezultatele programului REGIO în regiunea noastră, dar și de informarea privind corelarea proiectelor finanțate sau finanțabile din surse publice europene în regiune, au fost dezbătute activitățile derulate în vederea pregătirii Regiunii Centru pentru noua perioadă de programare 2014-2020. Din acest punct de vedere, participanților le-a fost prezentat noul Program Operațional Regional 2014-2020, a cărui formă oficială a fost trimisă Comisiei Europene de Guvernul român.

Elit - Gustul Desăvârșit

Participanții la reuniunea de lucru de la Târgu Mureș au apreciat preocuparea noastră privind implementarea cu succes a proiectelor finanțate de Uniunea Europeană și consumarea transparentă și eficientă a fondurilor nerambursabile. Numărul de proiecte contractate în regiunea noastră, în cadrul Programului Operațional Regional, a ajuns acum la 468, prin care se solicită aproape 569 milioane euro. Avem finalizate 283 proiecte și am plătit deja beneficiarilor aproape 260 milioane euro, în urma procesării cererilor de prefinanțare, de plată și a celor de rambursare. Practic, gradul de absorbție al fondurilor alocate prin acest program a depășit media națională. Întâlnirile noastre de lucru urmăresc urgentarea lucrărilor specificate în cererile de finanțare ale beneficiarilor și finalizarea cu succes a proiectelor. Obiectivul acestei reuniuni a fost de a prezenta noul Program Operațional Regional , pentru a pregăti eficient noile proiecte ce vor beneficia de finanțare în următoarea perioadă de finanțare. Considerăm că această întâlnire a fost utilă pentru reprezentanții administrației publice locale, pentru că am identificat și analizat posibilele probleme care pot să apară în absorbția efectivă a fondurilor europene, în așa fel încât să le rezolvăm cât mai repede”, a declarat, după încheierea lucrărilor, domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.

Am discutăm punctual despre stadiul pregătirii Regiunii pentru atragerea de fonduri nerambursabile, pe baza Strategiei de Dezvoltare a Regiunii Centru și a Planului Regional de Dezvoltare 2014-2020, documente pregătite de ADR Centru și aprobate de CDR Centru, ultimul chiar în ședința din iulie 2014. Concret, am urmărit armonizarea punctelor de vedere județene în privința dezvoltării infrastructurii rutiere, un punct foarte important pe agendele noastre de investiții, deoarece prin noul Program se urmărește reabilitarea și modernizarea rețelei de drumuri județene. Pe de altă parte, am subliniat că nu trebuie să fim preocupați doar de a atrage finanțări nerambursabile și să investim banii europeni, ci și faptul că viitoarele noastre proiecte trebuie să se completeze reciproc, să putem pregăti cereri de finanțare pe baza unor concepte unitare, integrate”, a declarat domnul Ciprian Dobre, președintele Consiliului Județean Mureș.

În cadrul întâlnirii din județul Mureș, organizată prin amabilitatea Consiliului Județean, am discutat stadiul implementării a două importante programe derulate la nivel regional de ADR Centru, respectiv POR 2007-2013 și POS CCE 2007-2013. Acum ne concentrăm atenția asupra viitorului Program Operațional Regional, 2014-2020, a cărui variantă oficială a fost transmisă spre avizare Comisiei Europene în 25 august 2014. Conform acestui document, Regiunii Centru îi este alocată o sumă nerambursabilă de peste 750 milioane euro, inclusiv contribuția națională. Pe acest nou Program investițiile propuse pot fi defalcate pe câteva axe prioritare, dar avem semnale că încă se mai pot produce modificări și reajustări. De aceea, am solicitat ADR Centru să ne prezinte situația din acest moment, toate informațiile disponibile, pentru ca factorii politici, decidenții din administrație să poată pregăti proiecte care să ducă la o dezvoltare echilibrată și durabilă”, a declarat președintele CDR Centru, domnul Ion Dumitrel, președinte și al Consiliului Județean Alba.

În privința implementării Programului Operațional Regional 2007-2013 în Regiunea Centru, dintre cele 1192 cereri de finanțare depuse la ADR Centru, până în 31 octombrie 2014, sunt contractate 468 proiecte, care solicită circa 569 milioane euro, încă 25 de proiecte, cu o sumă solicitată de circa 20 milioane euro fiind în fază de precontractare. Concret, asta înseamnă că gradul de atragere a fondurilor europene disponibile pe acest program, prin contracte de finanțare nerambursabilă, este de aproape 121%. Vorbind de programul POSCCE, participanții au aflat că, în Regiunea noastră, ADR Centru gestionează 735 contracte de finanțare, a căror valoare totală este de peste 1,15 miliarde lei, fiind atrase în regiune resurse financiare nerambursabile în valoare de peste 583 milioane lei, concretizate în investiții în tehnologie și echipamente pentru creșterea productivității întreprinderilor, dar și pentru creșterea numărului de locuri de muncă.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

Comunicat de presă| PSD susține Cupru Min Abrud! 43 de milioane de lei pentru investiții și susținerea producției!

Publicat

în

Comunicat de presă| PSD susține Cupru Min Abrud! 43 de milioane de lei pentru investiții și susținerea producției!

În ședința de astăzi, Guvernul a aprobat Memorandumul inițiat de Ministerul Economiei, prin care Cupru Min Abrud să beneficieze de un procent de 50% vărsăminte la bugetul de stat, reprezentând dividende din profitul realizat în anul 2021, pentru a asigura sursa proprie de finanţare a investiţiilor şi de susţinere a producţiei. Astfel, 43 de milioane de lei vor fi alocate pentru optimizarea proceselor de producție și pentru obținerea unui concentrat de cupru de calitate mai bună.

Ministrul Economiei, social-democratul Florin Spătaru, se ține de cuvânt și așa cum a promis a promovat Memorandumul pentru repartizarea a 50% din profitul Cupru Min pentru susținerea producției și a investițiilor de care are nevoie compania.

În calitate de parlamentar al județului Alba voi susține solicitările și necesitățile oamenilor de aici și voi fi mereu alături de ei. La ambele vizite ale ministrului PSD, Florin Spătaru, am promis că vom fi alături de angajați, de companie și de comunitățile locale.

Elit - Gustul Desăvârșit

Prin promovarea Memorandumului a fost aprobată o derogare de la OG nr. 64/2001 care prevede ca societățile și companiile cu capital majoritar sau integral de stat să verse 90% din profitul pe 2021 la bugetul de stat. Prin prezentul act normativ, Guvernul a aprobat ca Societatea Cupru Min SA să verse un procent mai mic de 90%, dar nu mai puțin de 50% din profitul companiei către bugetul de stat.

Ministerul Economiei a anunțat că Planul de management al Cupru Min prevede o serie de proiecte de investiții, precum lucrări de supraînălțare baraj iaz decantare Valea Șesei de la cota 705 mdM la cota 710 mdM, proiectarea, achiziția, montajul și punerea în funcțiune a unei linii noi de flotație care să prelucreze o cantitate de cca 500-600 t/h, cu o eficiență tehnologică de minim 82% și achiziție de utilaje de mare capacitate pentru exploatarea carierei de cupru.

Deputat PSD Alba, Tuhuț Radu-Marcel


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Premierul Nicolae Ciucă anunță memorandumul prin care CupruMin are banii necesari pentru investiții și locuri de muncă: Ce lucrări vor fi finanțate

Publicat

în

Premierul Nicolae Ciuca anunța memorandumul prin care CupruMin are banii necesari pentru investitii și locuri de munca: Ce lucrări vor fi finanțate

Premierul Nicolae Ciucă se ține de cuvânt. Azi, domnia sa a informat că guvernul a aprobat Memorandumul pentru repartizarea a 50% din profitul societății din Apuseni.

Suma rezultă din profitul realizat în anul 2021, pentru a asigura sursa proprie de finanţare a investiţiilor şi de susţinere a producţiei. Guvernul a acordat această derogare în cazul Cuprumim, urmare a vizitei premierului Nicolae Ciucă în Apuseni, ocazie cu care managementul companiei, președintele CJ Alba, Ion Dumitrel și vicepreședintele Camerei Deputaților, Florin Roman, au insistat pe nevoia de retehnologizare, ceea ce înseamnă locuri de muncă noi și creșterea producției. În cazul altor companii cu capital de stat, 90% din profit a fost direcționat spre bugetul de stat.

Elit - Gustul Desăvârșit

Din acești bani vor fi finanțate: lucrări de supraînălțare baraj iaz decantare Valea Șesei, achiziția, montajul și punerea în funcțiune a unei linii noi de flotație care să prelucreze o cantitate de cca 500-600 t/h, cu o eficiență tehnologică de minim 82% și achiziție de utilaje de mare capacitate pentru exploatarea carierei de cupru.

Ing. Tiberiu Rațiu, director general CupruMin


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Beniamin Todosiu (deputat USR): „Performanța” Guvernului PNL-PSD-UDMR: A ratat prima tranșă din PNRR și riscă să piardă miliarde de euro

Publicat

în

Beniamin Todosiu (deputat USR): „Performanța” Guvernului PNL-PSD- UDMR: A ratat prima tranșă din PNRR și riscă să piardă miliarde de euro

Guvernul PNL-PSD-UDMR își demonstrează tot mai mult incompetența, iar activitatea dezastruoasă a Coaliției Sărăciei riscă să coste România miliarde de euro, bani europeni.

Cea mai nouă „performanță” a Executivului condus de generalul Ciucă este RATAREA primei tranșe din Planul Național de Redresare și Reziliență. Comisia Europeană a anunțat oficial că prima cerere de plată, depusă de România pentru PNRR, în valoare de 2,6 miliarde de euro, NU VA FI APROBATĂ, iar evaluarea a fost prelungită până în luna septembrie. Guvernul spera ca această primă transă să intre până la finalul lunii iulie, ceea ce ar fi fost o gură de oxigen pentru economia românească aflată în criză.

Cu alte cuvinte, Guvernul PNL-PSD-UDMR dă încă o dovadă de amatorism și delăsare, pentru că nu își îndeplinește jaloanele impuse pentru prima tranșă de fonduri europene. Situația este îngrijorătoare, deoarece aceste jaloane erau cele mai simple impuse în Planul Național de Redresare și Reziliență, iar, dacă PNL și PSD s-au încurcat la acestea, devine dramatic pentru celelalte seturi de jaloane.

Elit - Gustul Desăvârșit

Anul acesta, din PNRR, România ar fi putut primi în jur de 10 miliarde de euro, bani care ar fi putut intra în investiții, în condițiile în care economia țării e sufocată de deficitul bugetar și de inflație.

Situația este cu atât mai gravă cu cât Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene susține că această amânare vine la solicitarea Guvernului României și nu a Comisiei Europene, pentru că în regulament nu există posibilitatea ca Bruxelles-ul să ceară o asemenea amânare. E mai mult decât o dovadă că Guvernul nu și-a făcut treaba și România riscă să piardă o mare parte din banii alocați ca stat membru pentru redresare și reziliență. Această amânare pune în pericol și cea de-a doua cerere de plată pe care, potrivit regulamentului, România o poate depune în decursul acestui an.

Ce face în acest timp Guvernul PNL-PSD-UDMR? Cum îi stă bine unui guvern mafiot, pregătește un nou tun din banii publici. După ce a crescut taxele, e timpul să sifoneze noii bani care se adună la buget.

Guvernul Ciucă a aprobat recent o nouă schemă de ajutor de stat în valoare de 300 de milioane de euro pe care îi vor aloca către 30 de firme. Acești bani nu provin din surse externe, de la Uniunea Europeană, ci sunt 100% din taxele și impozitele românilor. Probabil că, în culisele celor trei partide politice, au fost și alese deja cele 30 de firme norocoase, care vor primi ajutorul de stat. Vor fi, ca de fiecare dată, firmele băieților deștepți, înșurubați politic și care cotizează la pușculițele de partid.

Beniamin Todosiu

Deputat USR de Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare