Rămâi conectat

Actualitate

Admitere Liceu 2020: Județul Alba, lider în clasamentul negativ al celei de-a doua repartizări computerizate. 280 de candidați se vot ,,bate” pe doar două locuri rămase

Ziarul Unirea

Publicat

în

Analiza datelor arată că, în scenariul puțin probabil în care toate locurile rămase se vor ocupa în etapa a doua, vor fi 5.170 de elevi obligați să se orienteze spre şcoala profesională.

Cea mai mare concurenţă teoretică în a doua etapă de admitere la liceu, pe judeţe, având în vedere locurile rămase libere, ar fi în judeţul Alba, de 160 de candidaţi pe un loc, însă cele două locuri rămase sunt la o clasă cu predare în limba maghiară din Sebeș. Asta înseamnă că cei 280 de elevi de la clase cu predare în limba română, rămași fără locuri după prima repartizare, au doar opțiunea școală profesională.

Aceştia vor candida în etapa a doua de admitere pe doar 3.400 de locuri rămase libere în liceele din toată ţara.

Adică ar fi 2,57 candidaţi pe un loc de liceu. Asta în teorie, pentru că cele mai multe locuri sunt fie în clase cu predare în limba maghiară, germană sau slovacă, or cu predare intensivă în diverse limbi străine. În plus, cele mai multe dintre locurile rămase sunt în localități aflate la mare depărtare de candidații rămași fără loc la repartizare.

Numărul record al elevilor care au rămas nerepartizaţi în prima etapă de la admiterea la liceu a fost de 8.570, potrivit Ministerului Educaţiei.

În Capitală au rămas doar 18 locuri libere şi mai sunt 1.871 de candidaţi după prima repartizare. Cei care nu optează pentru cele 18 locuri (din care 16 sunt la clasa de limba maghiară a Liceului Teoretic ”Ady Endre” și două la clasa de mate-info intensiv italiană de la Liceul Teoretic „Dante Alighieri”) vor ajunge în şcoli profesionale. Bineînțeles, asta se va întâmpla dacă aleg această rută.

O situaţie diferită este în judeţul Giurgiu unde nu a rămas niciun candidat nerepartizat în această etapă, dar au mai rămas locuri libere.

În judeţul Ialomiţa, pe de altă parte, au mai rămas 192 de elevi nerepartizaţi, dar s-au epuizat toate locurile din liceele din judeţ, aşa că toţi aceşti elevi vor putea merge doar la şcoala profesională.

Reamintim că Ministerul Educaţie a aprobat pentru acest an aceeaşi cifră de şcolarizare pentru clasa a IX-a de liceu ca anul trecut, în condiţiile în care generaţia actuală de elevi este mult mai numeroasă ca cea de anul trecut.

Concret, cifra de şcolarizare pentru clasa a IX-a anul şcolar 2020-2021 este de 134.600 de locuri în licee. Cu toate acestea, la admiterea din acest an şcolile au scos doar 116.878 de locuri la repartizare, pe care au candidat 122.050 de elevi. Dintre aceştia 113.480 au fost repartizaţi în prima etapă.

Generația actuală de absolvenți de clasa a VIII-a a fost cea mai numeroasă din istoria ultimilor 7 ani, potrivit analizei Edupedu.ro. S-au prezentat peste 161 de mii de elevi la Evaluarea Națională, din cei 172.532 înscriși.

În 2012, când această generație a început școala, Ministerul Educației a introdus clasa pregătitoare – dar în mod excepțional a permis ca părinții să-și poată înscrie copiii direct în clasa I, chiar dacă cei mici aveau sub 7 ani. Campania desfășurată la acea vreme împotriva clasei pregătitoare, căreia i s-a adăugat și frica în fața noului au făcut ca mulți părinți să aleagă direct clasa I, cu programa veche. Este unul dintre motivele pentru care această generație este cea mai numeroasă din ultimii 7 ani.

Elevii care nu au locuri într-un anumit judeţ pot merge, teoretic, în oricare alt judeţ, unde mai sunt locuri la licee, dar chiar şi aşa, pe datele actuale, 5.170 de elevi rămân pe lângă.
Cine sunt candidații fără locuri la liceu

Mediile celor care au rămas fără loc sunt mari. De exemplu, între media maximă 9,56 (un candidat din Giurgiu care a optat pentru licee din București) și media 7 sunt 1.882 de elevi. Alți 3.697 de elevi au medii între 6.99 și 5.

Într-o declarație pentru Edupedu.ro ministrul Educației Monica Anisie a spus că una dintre cauzele acestui eșec pentru cei peste 8.570 de elevi nerepartizați ar fi necompletarea unui număr suficient de opțiuni, însă cifrele o contrazic: numărul de locuri nu era suficient pentru toți elevii care și-au dorit să ajungă la liceu și s-au înscris la admitere.

Situaţia locurilor rămase libere în fiecare judeţ, comparată cu numărul de candidaţi care au ales să participe la admiterea la liceu în prima etapă, dar nu au fost repartizaţi:

În judeţul Alba au fost 280 de candidaţi nerepartizaţi după prima etapă şi au mai rămas 2 locuri libere la Liceul German Sebeș, la clasa de limba germană. Pentru a doua etapă de admitere concurenţa teoretică va fi de 160 de candidaţi pe loc. Cel mai probabil 278 de elevi se vor îndrepta spre şcolile profesionale.

În judeţul Arad au fost 91 de candidaţi nerepartizaţi după prima etapă şi au mai rămas 143 locuri libere la liceu, din care 65 sunt în clase cu predare în limba maghiară, germană și slovacă. Pentru a doua etapă de admitere concurenţa teoretică va fi de 0,63 de candidaţi pe loc.

În judeţul Argeş au fost 93 de candidaţi nerepartizaţi după prima etapă şi au mai rămas 108 locuri libere la liceu. Pentru a doua etapă de admitere concurenţa teoretică va fi de 0,86 de candidaţi pe loc.

În judeţul Bacău au fost 158 de candidaţi nerepartizaţi după prima etapă şi au mai rămas 62 locuri libere la liceu. Pentru a doua etapă de admitere concurenţa teoretică va fi de 2,54 de candidaţi pe loc.

În judeţul Bihor au fost 228 de candidaţi nerepartizaţi după prima etapă şi au mai rămas 232 de locuri libere la liceu. Pentru a doua etapă de admitere concurenţa teoretică este de 0,98 de candidaţi pe un loc.

În judeţul Bistriţa-Năsăud au fost 205 de candidaţi nerepartizaţi după prima etapă şi au mai rămas 45 de locuri libere la liceu, din care doar 11 sunt locuri cu predare în limba română, restul de 34 fiind în clase cu predare în maghiară și germană. Pentru a doua etapă de admitere concurenţa teoretică este de 0,98 de candidaţi pe un loc.

În judeţul Botoşani au rămas 176 de candidaţi nerepartizaţi după prima etapă şi aceştia mai au la dispoziţie 77 de locuri libere la liceu. Pentru a doua etapă de admitere concurenţa teoretică este de 2,28 de candidaţi pe un loc.

În judeţul Brăila au rămas 164 de candidaţi nerepartizaţi după prima etapă şi aceştia mai au la dispoziţie 42 de locuri libere la liceu, din care 32 sunt la Liceul Tehnologic din Însurăței. Pentru a doua etapă de admitere concurenţa teoretică este de 3,9 candidaţi pe un loc.

În judeţul Braşov au rămas 599 de candidaţi nerepartizaţi după prima etapă şi aceştia mai au la dispoziţie 47 de locuri libere la liceu, toate fiind în clase cu predare în limba maghiară sau germană. Pentru a doua etapă de admitere concurenţa teoretică este de 12,74 de candidaţi pe un loc.

În Bucureşti au rămas nerepartizaţi 1.871 de elevi şi după prima etapă de admitere la liceu mai sunt doar 18 locuri rămase din care 16 sunt la clasa de limba maghiară a Liceului Teoretic ”Ady Endre” și 2 la clasa de mate-info intensiv italiană de la Liceul Teoretic „Dante Alighieri”. Concurenţa pentru a doua etapă va fi de 104 elevi pe loc.

În judeţul Buzău au rămas 191 de candidaţi nerepartizaţi după prima etapă şi aceştia mai au la dispoziţie 57 de locuri libere la liceu. Pentru a doua etapă de admitere concurenţa teoretică este de 3,35 de candidaţi pe un loc.

În judeţul Călăraşi mai sunt 49 de candidaţi nerepartizaţi după prima etapă şi aceştia mai au la dispoziţie 98 de locuri libere la liceu. Pentru a doua etapă de admitere concurenţa teoretică este de 0,5 de candidaţi pe un loc.

În judeţul Caraş-Severin mai sunt 18 candidaţi nerepartizaţi după prima etapă şi au mai rămas 107 locuri libere la liceu. Pentru a doua etapă de admitere concurenţa teoretică este de 0,16 candidaţi pe un loc.
În judeţul Cluj sunt 336 candidaţi nerepartizaţi după prima etapă şi au mai rămas 42 locuri libere la liceu, toate aceastea fiind în clase cu predare în limba maghiară sau germană. Pentru a doua etapă de admitere concurenţa teoretică este de 8 candidaţi pe un loc.

În judeţul Constanţa au fost 232 candidaţi nerepartizaţi după prima etapă şi au mai rămas 27 de locuri libere la liceu după prima etapă de admitere. Pentru a doua etapă de admitere concurenţa teoretică este de 9,66 de candidaţi pe un loc.

În judeţul Covasna au fost 122 candidaţi nerepartizaţi după prima etapă şi au mai rămas 55 de locuri libere la liceu după prima etapă de admitere. Pentru a doua etapă de admitere concurenţa teoretică este de 7 candidaţi pe un loc.

În judeţul Dâmboviţa au fost 73 de candidaţi nerepartizaţi după prima etapă şi au mai rămas 216 locuri libere la liceu. Pentru a doua etapă de admitere concurenţa teoretică este de 0,33 candidaţi pe un loc.

În judeţul Dolj au fost 145 de candidaţi nerepartizaţi după prima etapă şi au mai rămas 97 locuri libere la liceu. Pentru a doua etapă de admitere concurenţa teoretică este de 0,33 candidaţi pe un loc.

În judeţul Galaţi au fost 217 de candidaţi nerepartizaţi după prima etapă şi au mai rămas 62 locuri libere la liceu. Pentru a doua etapă de admitere concurenţa teoretică este de 3,5 candidaţi pe un loc.

În judeţul Giurgiu nu a rămas niciun candidat nerepartizat, dar mai sunt 226 de locuri libere la liceu.

În judeţul Gorj mai sunt 175 de candidaţi rămaşi fără repartizare în prima etapă de admitere la liceu şi au la dispoziţie 67 de locuri rămase libere. Concurenţa este de 2,6 pe loc.

În judeţul Harghita au fost 123 de candidaţi nerepartizaţi după prima etapă şi au mai rămas 56 locuri libere la liceu. Pentru a doua etapă de admitere concurenţa teoretică este de 2,19 candidaţi pe un loc.

În Hunedoara au fost 106 candidaţi nerepartizaţi după prima etapă şi au mai rămas 74 de locuri libere la liceu . Pentru a doua etapă de admitere concurenţa teoretică este de 1,43 candidaţi pe un loc.

În judeţul Ialomiţa au rămas 195 de candidaţi nerepartizaţi după prima etapă şi nu mai există niciun loc rămas la liceu, toţi vor fi obligaţi să meargă la şcoli profesionale.

În Iaşi mai sunt 197 de candidaţi nerepartizaţi după prima etapă şi 110 locuri libere la liceu. Pentru a doua etapă de admitere concurenţa teoretică este de 1,8 candidaţi pe un loc.

În judeţul Ilfov au fost 43 de candidaţi nerepartizaţi după prima etapă şi 101 locuri libere la liceu. Pentru a doua etapă de admitere concurenţa teoretică este de 0,42 candidaţi pe un loc.

În judeţul Maramureş au rămas 163 de elevi nerepartizaţi şi 108 locuri rămase libere în licee. Concurenţa teoretică pentru a doua etapă va fi de 1,5 candidaţi pe loc.

În judeţul Mehedinţi au rămas 79 de elevi nerepartizaţi şi 80 de locuri libere la liceu după prima etapă de admitere. Pentru a doua etapă de admitere concurenţa teoretică este de 1 candidat pe un loc.

În judeţul Mureş au rămas 76 de candidaţi nerepartizaţi şi 156 de locuri libere la liceu după prima etapă de admitere. Pentru a doua etapă de admitere concurenţa teoretică este de 0,48 candidaţi pe un loc.

În judeţul Neamţ au rămas 243 de candidaţi fără loc în urma repartizării computerizate din prima etapă de admitere la liceu. Aceşti elevi mai au 6 locuri libere în a doua etapă, deci concurenţa ar fi de 40,5 candidaţi pe un loc.

În judeţul Olt au rămas 146 candidaţi nerepartizaţi după prima etapă şi au mai rămas 62 de locuri libere la liceu. Pentru a doua etapă de admitere concurenţa teoretică este de 2,35 de candidaţi pe un loc.

În judeţul Prahova sunt 276 candidaţi nerepartizaţi după prima etapă şi au mai rămas 89 de locuri libere la liceu. Pentru a doua etapă de admitere concurenţa teoretică este de 2,35 de candidaţi pe un loc.

În Sălaj sunt 51 de elevi care au rămas nereaprtizaţi şi mai au la dispoziţie 42 de lcouri în etapa a doua pentru admiterea la liceu, adică ar fi 1,2 pe loc.

În judeţul Satu-Mare 233 de candidaţi sunt nerepartizaţi după prima etapă şi au mai rămas 41 de locuri libere la liceu. Pentru a doua etapă de admitere concurenţa teoretică este de 5,7 candidaţi pe un loc.

În judeţul Sibiu au rămas nereapartizaţi 255 de elevi. Pe cele 99 de locuri rămase după prima etapă de admitere ar fi o concurenţă de 2,57 de candidaţi pe loc în a doua etapă.

În judeţul Suceava au fost 200 de candidaţi nerepartizaţi după prima etapă şi au mai rămas 102 locuri libere la liceu. Pentru a doua etapă de admitere concurenţa teoretică este de aproape 2 candidaţi pe un loc.

În judeţul Teleorman cei 63 de elevi rămaşi fără loc în urma repartizării din prima etapă mai au la dispoziţie 55 de locuri în a doua etapă de admitere. Asta înseamna 1,14 elevi pe loc.

În judeţul Timiş au rămas nerepartizaţi 215 elevi, care concurează în etapa a doua de admitere la liceu pe cele 57 de locuri rămase. Concurenţa va fi de 3,77 candidaţi pe loc.

În judeţul Tulcea au fost 49 de candidaţi nerepartizaţi după prima etapă şi aceştia mai au la dispoziţie 42 de locuri libere. Pentru a doua etapă de admitere concurenţa teoretică este de 1,16 candidaţi pe un loc.

În judeţul Vâlcea au rămas nerepartizaţi 222 de elevi şi au mai rămas doar 22 de locuri libere, 14 dintre ele fiind la Băile Olănești și la Bălcești. Concurenţa va fi de 10 pe loc.

În judeţul Valsui au fost 149 de elevi rămaşi fără loc în urma repartizării din prima etapă, iar aceştia mai au la dispoziţie 189 de locuri rămase libere. Concurenţa ar fi de 0,78 de elevi pe un loc.

În judeţul Vrancea au rămas 63 de elevi şi 79 de locuri dupa prima etapă de admitere. Aproape 0,8 pe un loc.

Sursa: edupedu.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori

Ziarul Unirea

Publicat

în

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori România intră în spaţiul Schengen cu frontierele aeriene (Air Schengen) și maritime începând de duminică, 31 martie. Secretarul de stat în Ministerul de Interne, chestorul Bogdan Despescu, a explicat ce înseamnă acest […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea