Rămâi conectat

Politică Administrație

Administraţia albaiuliană se ţine de cuvânt – Arbori în toată regula plantaţi pe arterele principale ale municipiului Alba Iulia

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

    „Toama se numără bobocii” spune înţelepciunea populară. În cazul municipiului Alba Iulia toamna se numără vegetaţia înaltă care va înfrumuseţa municipiul şi va contribui la diminuarea poluării. Deocamdată numărăm cei 140 de tei americani care au fost plantaţi ieri pe Bulevardul Transilvaniei. Cei care au trecut în ultima vreme pe bulevard şi s-au întrebat ce-or fi făcând lucrătorii Salprest care au golit de pământ alveolele situate de o parte şi de alta a bulevardului, trecând apoi la spargerea betonului şi adâncirea alveolelor, au acum răspunsul. Teii vor alcătui un adevărat tunel verde, iar când vor creşte mai mari, deşi acum au deja şase metri înălţime şi o vârstă de 10 ani, vor fi tunşi aidoma arborilor înalţi de pe Champs Elysees, adică vor avea o coroană cu o geometrie pătrăţoasă. Săptămâna viitoare plantările vor continua pe porţiunea din Bulevardul Transilvaniei cuprinsă între catedrala nouă de la Schit şi intersecţia cu Bulevardul Victoriei. Aici vor fi plantaţi tot arbori de circa 10 ani cu coroana formată şi destul de înalţi deja – arţari şi tei argintii, în total încă 125 de arbori. Cei 265 de arbori au fost cumpăraţi din Ungaria la un sfert din preţul care ar fi fost plătit în ţară pentru aceeaşi vârstă şi calitate. În total ei au costat 14.900 de euro.
   Tot săptămâna viitoare, mai exact luni, va începe plantarea arborilor în zona Custozza şi pe străzile adiacente, numărul acestora apropiindu-se binişor (atunci când vor fi toţi, pentru că acum se plantează doar pe zonele finalizate) de 150 de bucăţi. De altfel şi aceşti arbori au ajuns deja în Alba Iulia, unii dintre ei, platanii, având acum o înălţime de 8 metri, cu coroana formată. În zona interioară a Cetăţii vor fi plantaţi în această etapă platani, arţari globuloşi şi trei specii de tei – cel comun, american şi argintiu. Plantările care au loc în această zonă sunt executate de Grup Corint şi sunt parte a proiectului de reabilitare a centrului istoric al municipiului Alba Iulia.
Ieri, primarul municipiului Alba Iulia Mircea Hava a inspectat zonele de plantare, ocazie cu care s-a stabilit şi necesitatea achiziţionării de flori, în special trandafiri pentru Bulevardul Transilvaniei şi alte zone din oraş dar s-au discutat şi soluţiile de fixare a solului în zona Obeliscului lui Horea, Cloşca şi Crişan şi soluţiile de ornamentare a alveolelor unde s-au plantat acum arbori. Desigur aceste plante vor fi aduse la primăvară, când şi campania de plantare a vegetaţiei înalte va continua pe celelalte străzi din municipiul Alba Iulia, unde până acum s-au aflat şantiere şi unde pentru executarea lucrărilor de reabilitare şi modernizare vegetaţia veche a fost de multe ori eliminată. „Noi ne ţinem de promisiune. Am declarat în repetate rânduri că la încheierea lucrărilor vom avea în Alba Iulia mai multă vegetaţie decât la început, dar nu prea am fost crezuţi. Iată că se întâmplă. Este adevărat că au existat unele întârzieri sau sincope, dar una dintre explicaţii este că am căutat un furnizor de material dendrologic care să ofere şi preţuri bune, să aibă şi o varietate mare de plante iar acestea să fie suficient de mature încât odată plantate să nu trebuiască să stăm ani în şir să vedem cum cresc. Arborii au fost aduşi ca la carte cu baloţi de pământ, cu tot ce trebuie şi vedeţi că deja s-a schimbat aspectul locului, imediat la plantare. Cred că ceea ce se întâmplă acum este un argument că ceea ce spunem facem, dar facem atunci când trebuie să facem în ordinea firească a lucrurilor, nu atunci când vor unii şi alţii. Nu ne ghidăm după declaraţiile lor politicianiste, ci după tehnologii, termene de proiect şi necesitate”, a declarat primarul Mircea Hava. Mai adăugăm că, după terminarea campaniei de plantare din primăvară, Alba Iulia va avea o zestre de peste 1500 de arbori tineri şi câteva mii de flori.

Anca DINICĂ

 

Elit - Gustul Desăvârșit

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

LISTA de repartiție pentru locuințele de necesitate din municipiul Alba Iulia pentru anul 2023: Opt persoane vor beneficia de module

Ziarul Unirea

Publicat

în

LISTA de repartiție pentru locuințele de necesitate din municipiul Alba Iulia pentru anul 2023: Opt persoane vor beneficia de module

În şedinţa de marți, 28 martie, consilierii locali din Alba Iulia vor avea de votat aprobarea, printre alte proiecte și lista de repartiție pentru locuințele de necesitate din Municipiul Alba lulia pentru anul 2023.

Prin Hotărârea Consiliului Local al municipiului Alba Iulia nr. 94/27.02.2023 s-a aprobat Lista de priorități pentru anul 2023, în vederea repartizării locuințelor de necesitate din Municipiul Alba Iulia, care cuprinde 8 solicitanți eligibili.

Având în vedere că toate locuințele de necesitate au suprafața egală, sunt suficiente pentru solicitanții eligibili, Comisia de analiză a cererilor de locuințe sociale și a locuințelor de necesitate propune repartizarea locuințelor de necesitate pentru toți solicitanții eligibili din lista de priorități.

Elit - Gustul Desăvârșit

Lista repartițiilor

NUME PRENUME PUNCTAJ Locuință repartizată
ADAM GEORGIANA 31 99A
BOȚI EMANUELA 32 99B
MOLDOVAN CAMELIA SIMONA 32 99 C
ZOLTAN ROZALIA MARIA 33 99D
VARGA PAU LI NA RODICA 18 99E
JURCA MARCEL TITEL 25 99F
BÂRCEA NICOLAE 28 99G
STOICA CORNEL 19 99H

Locuințele de necesitate sunt amplasate în municipiul Alba Iulia, strada Gheorghe Șincai, nr.99. Numerotarea locuințelor se face începând cu primul modul/container dinspre B-dul Republicii, respectiv 8 locuințe cu nr. 99 A-99 H, suprafețele per modul sunt de 11,20 mp desfășurată și 8,94 mp utilă.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Tineri pentru TINE – Echipa Tineretului Național Liberal Alba. Cine este Mihai Zedler?

Ziarul Unirea

Publicat

în

Comunicat de presă| Tineri pentru TINE – Echipa Tineretului Național Liberal Alba. Cine este Mihai Zedler?

Convins fiind ca spiritul civic nu se poate manifesta mai bine decat printr-o implicare activa si responsabila in viata comunitatii din care fac parte, inţeleg normal sa ma prezint celor care vor vota in viitor, pentru avea o imagine clara de unde vin, cine sunt si ce viziune am.

Blajul este orasul meu natal, in care locuiesc si astazi cu placere, de 35 de ani, impreuna cu familia(sotia si baiatul nostru), orasul in care am trait o copilarie de poveste, in simplitate ei, fiind mult mai preocupat de trairi decat de aspect de natura materiala. Tot aici am absolvit ‘’7 ani de acasa’’, parintii si bunicii fiind borne de referinta in ceea ce sunt astazi, ulterior am gasit scoala si profesorii de incredere care mi-au ghidat parcursul educational, fiind absolvent de Stiinte economice, continuate cu studii universitare – licentiat in Finante si Banci, ulterior postuniversitare – licentiat al unui master in Audit Financiar, ambele parcurse la Universitatea ,,1 Decembrie 1918’’ din Alba Iulia. Intr-o perioada in care mi-am inceput si activitatea profesionala, am devenit si licentiat in Drept.

Ca tot am mentionat de activitatea profesionala, aici e mai simplu, trebuie sa stiti ca lucrez de 15 ani in cadrul unei multinationale, in care am inceput ca student in cadrul departamentului de IT, iar ulterior am aplicat pentru o pozitie in cadrul departamentului de achizitii indirecte, unde ma aflu si in prezent, avand functia de Category Expert – Specialist in Achizitii.

Elit - Gustul Desăvârșit

Am avut si am sansa sa lucrez cu oameni din diferite tari atat din Europa cat si de pe alte continente, fapt care m-a ajutat sa invat sa fiu riguros si organizat, sa predau lucrurile la timpul lor. Adica pe langa partea de creativitate exista si partea de punctualitate, care in Romania este destul de greu de invatat in scoala, pentru ca majoritatea fac lucrurile pe ultima suta de metri. In acelasi timp am primit si o lectie de smerenie. Pentru ca am vazut de fapt cat de mare este lumea, cati oameni talentati sunt si mi-am dorit sa fiu mai bun, sa performez.

Momentan implicarea civica pentru mine inseamna si rolul asumat de consilier local al Municipiului Blaj, din anul 2020, fiind cel mai tanar consilier local ales.

Fiind ‘’produsul’’ organizatiei de tineret, unde activez si astazi in functia de vicepresedinte in cadrul BPJ al TNL Alba doresc sa va asigur că organizatiile TNL vor rămăne la fel de active atat la nivel local, cat și județean, iar prioritățile tinerilor judetului Alba vor fi și prioritățile tinerilor liberali.
In politica, fara a fi perfect, m-am straduit sa fiu cat mai aproape de ceea ce se asteapta de la mine, sa aduc un suflu nou, bazat pe integritate si competenta.

Dacă e să sintetizez in doua cuvinte atributele unui om politic bun, consider ca nu trebuie să aiba decît două calități, necesare, de altfel, în orice meserie: bunătatea și inteligența. Practic sa-ti placa sa ajuti si să-ți meargă mintea (ceea ce e altceva decît să fii „băiat destept”). Să ajuti oamenii, țara. Să fii un OM ales de oameni.

In incheiere mesajul meu pentru dumnevoastra este unul simplu si firesc: In primul rand, indemn pe toata lumea sa se implice, pentru ca indiferenta si pesimismul nu au nimic de a face cu bunul mers al comunitatii noastre, iar democratia incepe la nivel local si trebuie pusa in practica nu doar o data la 4 ani, ci constant. Avem obligatia si privilegiul de a privi spre viitor dornici de a-l face mai bun. Om cu om, zi de zi, trebuie sa ne straduim sa facem lucrurile in asa fel incat sa ramana in echilibru cu trecutul, prezentul si viitorul; cu natura si valorile noastre.

Ganduri bune!

Mihai ZEDLER, Consilier local al Municipiului Blaj, vicepresedinte PNL Blaj, vicepresedinte BPJ al TNL Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Extinderea rețelei electrice de distribuție pe o stradă din cartierul Orizont din Alba Iulia: Proiectul de hotărâre, pe masa consilierilor locali

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Extinderea rețelei electrice de distribuție pe o stradă din cartierul Orizont din Alba Iulia: Proiectul de hotărâre, pe masa consilierilor locali

Un proiect pentru extinderea rețelei electrice de distribuție pe strada Orizont 18, din Municipiul Alba Iulia, se află pe masa consilierilor locali, în cadrul ședinței din 28 martie.

Municipiul Alba Iulia a solicitat, către operatorul Distribuţie Energie Electrică România, extinderea reţelei de energie electrică pe strada Orizont 18 in conformitate cu Legea 123/2012-Legea energiei electrice si prevederile art. 16 din Ordinul ANRE nr. 36/2019. Distribuţie Energie Electrică România a întocmit, conform prevederilor legislative, studiul de fezabilitate pentru investiţia mai sus menţionată. Zona studiată este o stradă publică, strada Orizont 18.

Elit - Gustul Desăvârșit

Necesitatea realizării acestei investiţii rezultă din starea tehnică actuală a reţelelor de distribuţie a energiei electrice deţinută de către operatorul concesionar al reţelei, respectiv reţelele electrice nu sunt pozate pe toate străzile.

Investiţia are următoarele caracteristici tehnice :

Valoarea totala estimata a lucrărilor este de 162484,35 lei fără TVA, asa cum rezulta din devizul general, iar durata de execuţie a acestora este de 3 luni.

Finanţarea investiţiei se va face din bugetul local si din bugetul operatorului Distribuţie Energie Electrică România – Sucursala Alba.

Conform calculelor de eficienţă întocmite de proiectant, în baza Ordinului ANRE nr. 36/2019, cota de cofmanţare a autorităţii locale este în proprţie de 39,32%, respectiv în sumă de 63888,85 lei la care se adaugă TVA.

Fata de cele prezentate mai sus propunem aprobarea cofinanţării obiectivului ’’Extindere reţele electrice de distribuţie pe strada Orizont 18, din Municipiul Alba Iulia” la valoarea si indicatorii tehnico-economici din anexa.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare