Rămâi conectat

Ştirea zilei

Administraţia aiudeană „reinventează… dreptul” Un serviciu public înfiinţat cu majoritate calificată, desfiinţat prin majoritate simplă!

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Principiul simetriei actelor juridice, vechi de peste 2.000 de ani, nu-şi mai are aplicabilitate în consiliul local Aiud

Consilierul independent Ionela Mariana Danciu a dat „șah” administrației locale din Aiud, pornind procedurile prealabile de atacare a două hotărâri luate de către Consiliul Local al municipiului Aiud. La rândul său, consilierul PSD Ioan Gruiță a contestat, prin depunerea unei astfel de proceduri prealabile, hotărârea de consiliu local prin care s-a aprobat noua organigramă a spitalului municipal.
Cei doi consilieri au atras astfel atenția asupra „gravelor probleme de legalitate” cu care se confruntă administrația locală aiudeană și au cerut revocarea hotărârilor respective.

Citește și: Ion Dumitrel, preşedintele Consiliului Judeţean Alba, amendat de Tribunalul Cluj cu peste 120.000 de lei pentru nepunerea in executare a unei sentinţe judecătoreşti

primaria-aiudÎn timp ce în una dintre plângerile prealabile se face referire la o chestiune de fond prin care s-a aprobat evaluarea și vânzarea unui teren, cea de a doua are un efect mai mare asupra vieților unora dintre angajați deoarece, prin aplicarea ei, duce la pierderea locurilor de muncă.
Potrivit doamnei Ionela Mariana Danciu, HCL 264 din 27 octombrie 2016 privind reorganizarea Serviciului Administrația Patrimoniului Local prin desființarea acestuia ca serviciu public cu personalitate juridică din subordinea Consiliului Local al municipiului Aiud și înființarea ca direcție în cadrul aparatului de specialitate al primarului municipiului Aiud a fost aprobată prin încălcarea Art. 45 alin. 3 din Legea 215/2001 – Legea administrației publice locale și a articolului 68 din Regulamentul de funcționare a Consiliului Local al municipiului Aiud. Doamna consilier independent invocă în plângerea sa prealabilă – printre altele – principiul simetriei actelor juridice, principiu care prevede că hotărârea ar fi trebuit adoptată cu voturile a două treimi din numărul consilierilor locali, așa cum a și fost înființat acest serviciu în anul 2001, adică cu minimum 13 voturi pentru, și nu cu 9, așa cum s-a procedat.

Citește și: Decizie în instanță: Spitalul Județean Alba ”bun de plată” după destituirea doctorului Ionel Mucea – trebuie să-i achite 20.000 de lei despăgubiri și să-l repună pe funcție

În plus, Ionela Mariana Danciu reproșează administrației locale că prin anularea personalității juridice a acestui serviciu se îngrădește posibilitatea contractării unor servicii către populație sau alți diverși beneficiari și recuperarea de TVA, fapt care ar crea un prejudiciu de aproximativ 3 milioane de lei anual.
Deocamdată nu se știe dacă biroul juridic din cadrul Instituției Prefectului județului Alba și-a dat sau nu avizul de legalitate. Cert este că, deși consilierul Ionela Mariana Danciu a cerut insistent ca cele două proceduri prealabile să fie introduse pe ordinea de zi pentru ca astfel să-și urmeze cursul juridic firesc, președintele de ședință și secretarul Primăriei Aiud au fost împotrivă pe motiv că „în conformitate cu legislația în vigoare, răspunsul pentru orice cerere, petiție sau plângere se face în maxim 30 de zile”.

Din cele aflate de redacția ziarului, dacă instituția prefectului își va da avizul de legalitate, se pare că persoanele vizate de a-și pierde locurile de muncă prin aplicarea acestei hotărâri vor acționa în instanță consiliul local și primăria municipală, cerând anularea efectelor hotărârii în cauză, salarii recuperatorii și daune morale.

Dorel LAZĂR


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Adolescentă de 19 ani din Cugir agresată în scara unui bloc de un tânăr: Cugireanul, reținut de polițiști

Bogdan Ilea

Publicat

în

Adolescentă de 19 ani din Cugir agresată în scara unui bloc de un tânăr: Cugireanul, reținut de polițiști Polițiștii din Cugir au reținut un tânăr de 19 ani din oraș după ce acesta ar fi agresat, în scara unui bloc, o tânără de aceeași vârstă. A deranjat liniștea și ordinea publică. La data de 23 […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea