Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

ADIO „IA-MĂ, NENE!”. Senatul a adoptat legea care INTERZICE AUTOSTOPUL. Amenzi de până la 5000 de lei

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Autostop interzisŞoferii care transportă autostopişti, fără autorizaţie de taxi, ar putea fi sancţionaţi cu amenzi drastice, se arată într-un proiect de lege aprobat, joi, de Senat. Decizia senatorilor vine după ce Guvernul a adoptat documentul încă de la finele lunii august. Amenzi între 1.000 şi  la 5.000 de lei ar putea risca şoferii care-i transportă pe cei care apelează la „ia-mă nene”.

Senatul a adoptat, în calitate de prima cameră sesizată, un proiect de lege pentru completarea Legii nr. 38/2003 privind transportul in regim de taxi şi în regim de închiriere.

Conform documentului, în forma initiatorului, persoanele fizice sau juridice care efectuează transport public de persoane cu un autoturism, dar nu au autorizatie pentru transportul în regim de taxi sau în regim de închiriere, ar putea fi sanctionaţi cu o amendă cuprinsă între 1.000 si 5.000 de lei. Concret, soferii care vor transporta autostopişti ar putea risca amenzi de până la 5.000 de lei.

Votul de joi al senatorilor vine după ce Guvernul a aprobat documentul într-o şedinţă de la finalul lunii august.

De asemenea, proiectul de act normativ a fost lansat în dezbatere publică de Ministerul Transporturilor sub forma de proiect de ordonanţă. În plus, ministerul a mai propus aceste reglementări şi decembrie 2013, însă nu au fost aprobate.

Proiectul de act normativ din cauza existenţei unor practici ilicite în activităţile de transport rutier de persoane prin utilizarea autoturismelor, fapt care afectează în mare măsură atât transportul local, cât si transportul judeţean de persoane, se precizează în expunerea de motive a documentului.

“Aceste practici ilicite determină efecte negative majore asupra activităţii economice a întreprinderilor autorizate, asupra bugetului de stat prin diminuarea veniturilor încasate ca urmare a neplăţii taxelor şi impozitelor aferente activităţilor de transport rutier de persoane neautorizate, cât si asupra siguranţei circulaţiei rutiere”, se arată în documentul citat.

De asemenea, practicile ilicite existente în activitătile de transport rutier de persoane prin utilizarea autoturismelor pun în dificultate asigurarea unui mediu concurential corect pe piaţa transportului rutier de persoane, se mentionează în acelaşi document.

Potrivit expunerii de motive, prin proiectul de act normativ se urmareste crearea cadrului legal care sa asigure posibilitatea sanctionarii persoanelor fizice sau juridice care efectueaza activitati neautorizate de transport rutier de persoane prin utilizarea autoturismelor, fara respectarea dispozitiilor Legii nr.38/2003.

În conditiile în care Senatul a adoptat inititativa legislativă este necesar ca aceasta să obtina votul final al deputatilor, să fie promulgată de presedinte şi publicată în Monitorul Oficial pentru a se putea aplica.

 Sursa: avocatnet.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cum trebuie să procedeze românii care dețin două autoturisme sau două proprietăți imobiliare: Legea pe care nu mulți oameni o cunosc

Bogdan Ilea

Publicat

în

Cum trebuie să procedeze românii care dețin două autoturisme sau două proprietăți imobiliare: Legea pe care nu mulți oameni o cunosc Românii care dețin două mașini sau două apartamente, trebuie să știe că vânzarea celei de-a doua mașini sau a celei de-a doua locuințe în decursul aceluiași an calendaristic poate implica costuri suplimentare. Conform unei […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea