Rămâi conectat

Actualitate

Adevărata faţă a candidaţilor Alianţei Civice Democrate a Romilor

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Foştii lideri ai ACDR acuză actuala conducere de deturnare de fonduri

    Şase dintre foştii lideri ai Alianţei Civice Democrate a Romilor (ACDR) au înaintat preşedintelui Partidei Romilor „Pro Europa”, deputatul Nicolae Păun, un memoriu în care acuză actuala conducere a ACDR de deturnare de fonduri, susţinând că deţin în acest sens documente în format electronic, fotografii şi probe audio-video. Semnatarii memoriului sunt Costel Georgescu şi Ionel Alecu (foşti preşedinţi executivi ai ACDR), Săndel Grosu, Maria Bengoi, Mircea Dumitru şi Ion Şepteleanu (ex-vicepreşedinţi ai ACDR)
„Prezentul memoriu îşi doreşte să reliefeze şi să scoată la suprafaţă faptele şi activităţile unor lideri romi care, sub sloganul ajutorării comunităţilor de romi, transferă importante sume de bani din Alianţa Civică a Romilor din România (ACRR), care reprezintă sectorul civic, cu destinaţie specială direcţionată spre comunităţi, către politic, mai precis către finanţarea activităţilor noii formaţiuni politice intitulate Alianţa Civică Democrată a Romilor (ACDR). Practic, este vorba despre deturnare de fonduri din sectorul civic în sectorul politic, cu folos personal către câteva persoane. Organizaţiile implicate sunt următoarele: ACRR, al cărei lider este dl. David Mark, Asociaţia Romanii Criss, al cărei lider este d-na Magda Matache, Fundaţia Ruhama, al cărei lider este dl. Marian Daragiu. Alianţa Civică Democrată a Romilor are o strategie de a-şi însuşi banii din proiectele civice şi a-i folosi în propriul interes politic. De exemplu, aceiaşi oameni fac parte din bordul Alianţei Civice a Romilor din România şi ACDR. Preşedintele ACDR, Marian Daragiu, face parte şi din bordul ACRR, David Mark este secretarul general al ACDR şi este şi directorul executiv al ACRR, iar Magda Matache, membră în bordul ACDR e şi membră în bordul ACRR. Toţi aceşti lideri transferă bani din civic şi îi duc în politic. ACRR a obţinut o finanţare de 50.000 de dolari pe recensământ şi o alta în valoare de 45.000 de dolari pentru strategia îmbunătăţirii situaţiei romilor. Din aceşti bani trebuiau să se organizeze 40 de întâlniri cu comunităţile de romi. Din cele 40 de întâlniri au fost organizate doar 20, iar acestea au fost făcute în scop politic şi nu în scop civic, aşa cum era normal, în realitate acestea constituind şedinţe ale noii structuri politice Alianţa Civică Democrată a Romilor (ACDR) (…) La toate cele 20 de întâlniri desfăşurate în 20 de judeţe s-au dat bani către anumite persoane pentru propaganda ACDR. Aceşti bani au fost acordaţi ca o motivaţie pentru liderii locali să meargă în comunităţi şi să aducă votul către ACDR. Astfel, banii care proveneau de la finanţatori pentru recensământ şi pentru aplicarea strategiei pentru romi au fost, în fapt, deturnaţi către activităţile strict politice ale ACDR. În acest sens, raportările care s-au făcut către finanţatori au fost raportări fictive, care justificau în fals desfăşurarea unor activităţi care în realitate nu au avut loc. Pentru aceste motive se impune suspendarea finanţărilor către organizaţiile ACRR, Asociaţia Romanii Criss, Fundaţia Ruhama şi, implicit, ACDR”.
Potrivit memoriului, la Congresul ACDR din 1 octombrie 2011, de la ROMEXPO, au participat mai mulţi lideri care au fost aleşi în funcţii de conducere şi care, ulterior, nu s-au mai regăsit în structura depusă la Judecătorie, pentru înregistrarea noii formaţiuni politice, cum este cazul celor 6 lideri nominalizaţi mai sus: „Întrucât am observat intenţiile şi modul de lucru al celor trei autoproclamaţi lideri (David Mark, Magda Matache şi Marian Daragiu) şi nu am fost de acord cu aceştia, am fost înlăturaţi din conducerea noii formaţiuni, mergându-se până acolo încât au fost falisficate actele Congresului din 1 octombrie 2011. Văzând aceste maşinaţiuni de culise, toţi semnatarii acestui memoriu ne-am dat demisia din ACDR (…) Faţă de cele de mai sus considerăm că faptele săvârşite de cei trei lideri incriminaţi prin prezentul memoriu îmbracă forma unor fapte de natură penală, pentru care ne rezervăm dreptul să sesizăm organele competente”.
Din memoriu rezultă şi faptul că Asociaţia Romanii Criss, printr-un proiect depus pentru finanţare la Ambasada SUA în scopul dezbaterii problematicii romilor într-o emisiune televizată, s-ar fi vrut, în realitate, să promoveze unii lideri politici pentru a le pregăti candidaturile pentru alegerile locale din 2012, iar din fondurile proprii Romanii Criss ar fi achiţionat doar 1000 de bucăţi materiale promoţionale pentru asociaţie şi 10.000 de bucăţi de materiale electorale pentru ACDR.
Iată cine sunt, de fapt, Alianţa Civică şi Democrată a Romilor, liderii şi candidaţii acesteia la alegerile locale, cu care se pare că s-ar fi aliat la nivelul judeţului Alba şi Uniunea Democratică a Romilor, condusă de Viorel Bumbu.
Sunt convins însă că romii din judeţul Alba vor vota „Asul de treflă” şi Partida Romilor „Pro Europa” la alegerile locale din 10 iunie 2012, nu cu ACDR.
Ilie PETRU, preşedintele Partidei Romilor „Pro Europa” Alba


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024

Bera Larisa

Publicat

în

Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024 Pe finalul anului 2024, țara noastră atinge un record istoric în ceea ce privește construcția drumurilor express și autostrăzilor, respectiv aproape 200 de km. Ultimul record înregistrat, a fost în 2013, atunci când au fost inaugurați aproape 118 kilometri. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea