Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

Activitate suspendată la Judecătoria Alba Iulia și la Tribunalul Alba: Care sunt doleanțele judecătorilor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Activitate suspendată la Judecătoria Alba Iulia și la Tribunalul Alba: Care sunt doleanțele judecătorilor

Prin Hotărârea Nr. 4/2023 a Adunării Generale a judecătorilor din cadrul Judecătoriei Alba Iulia, întrunită la data de 20.06.2023, ora 11:00, s-a hotărât, printre altele, adoptarea unor noi forme de protest, începând, cu data de 20 iunie 2023, ora 12:00, pe termen nedeterminat, constând în:

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

1.Suspendarea oricărei activităţi de judecată, prin amânarea fără discuţii a tuţuror cauzelor aflate pe rol, cu excepţia:

  • cauzelor de competenţa judecătorului de drepturi şi libertăţi, cu excepţia contestaţiei privind durata procesului şi contestaţiilor privind măsurile asigurătorii;
  • cauzelor privind măsurile preventive;
  • cauzelor privind emiterea ordinului de protecţie;
  • cauzelor privind emiterea ordonanţei preşedinţiale;
  • cauzelor privind suspendare provizorie a executării silite;
  • cauzelor privind încuviinţarea executării silite.

2. Amânarea pronunţării în toate cauzele aflate spre soluţionare, cu excepţia celor având obiectele prevăzute la punctul 1.

3. Amânarea fără discuţii a cauzelor, conform punctului 1, se va face cu respectarea unei încărcături maxime de 80 de cauze pe judecător în cursul unei luni calendaristice, organizate, de regulă, în două şedinţe de judecată pe lună.

4. Suspendarea oricărei activităţi premergătoare judecăţii în toate cauzele aflate pe rol, cu excepţia cauzelor cu caracter urgent enumerate la punctul 1.

La adoptarea acestei hotărâri s-a avut în vedere, în concret, lipsa de reacţie a puterii executive şi legislative la solicitările sistemului judiciar.

S-a reţinut că, deşi s-a solicitat factorilor decidenţi reluarea dezbaterilor asupra proiectului de lege privind reformarea sistemului de pensii din justiţie, cu implicarea organului reprezentativ al magistraţilor, respectiv Consiliul Superior al Magistraturii, precum şi al înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în vederea asigurării unei cooperări loiale între instituţiile statului implicate în acest demers, printr-un dialog deschis şi constructiv, care să asigură unitate şi respect reciproc între toate profesiile implicate în acest proces, demersul a rămas fără răspuns.

Activitatea de judecată urmează a fi reluată prin hotărâre a Adunării Generale a judecătorilor din cadrul Judecătoriei Alba Iulia, la momentul adoptării unei soluţii rezonabile faţă de propunerile formulate.

Activitate suspendată la Tribunalul Alba

Prin Hotărârea Nr. 5/2023 a Adunării Generale a judecătorilor din cadrul Tribunalului Alba întrunită la data de 20.06.2023, s-a hotărât suspendarea activităţii de judecată, începând cu data de 21 iunie 2023, pe termen nedeterminat, cu excepţia activităţii vizând cauzele urgente, ca formă de protest faţă de lipsa de reacţie a puterii executive şi legislative la solicitările sistemului judiciar.

La adoptarea acestei hotărâri s-a avut în vedere în concret faptul că, deşi s-a solicitat factorilor decidenţi reluarea dezbaterilor asupra proiectului de lege privind reformarea sistemului de pensii din justiţie, cu implicarea organului reprezentativ al magistraţilor, respectiv Consiliul Superior al Magistraturii precum şi al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în vederea asigurării unei cooperări loiale între instituţiile statului implicate în acest demers, printr-un dialog deschis şi constructiv, care să asigură unitate şi respect reciproc între toate profesiile implicate în acest proces, demersul a rămas fără răspuns.

Activitatea de judecată urmează a fi reluată prin hotărâre a Adunării Generale a judecătorilor din cadrul Tribunalului Alba, la momentul adoptării unei soluţii rezonabile faţă de propunerile formulate.

Adunarea Generală a Judecătorilor din cadrul Tribunalului Alba hotărăşte declanşarea unui protest prin suspendarea activităţii de judecată în cadrul Tribunalului Alba, începând cu data de 21 iunie 2023, pe termen nedeterminat, respectiv amânarea cauzelor aflate pe rolul instanţei, cu excepţia celor urgente.

  1. Sunt apreciate ca fiind cauze urgente, în materie nonpenală,la nivelul Tribunalului Alba, următoarele:
    • suspendarea executării hotărârii:
    • suspendare executării provizorii;
    • măsuri de protecţie a minorilor Legea nr. 272/2004;
    • măsuri asigurătorii;
    • suspendarea provizorie a executării silite;
    • suspendare executare silită;
    • ordonanţa preşedinţială;
    • asigurarea dovezilor;
    • tutela/curatela;
    • ordin de protecţie;
    • suspendare executare act administrativ;
    • cereri privind insolvența persoanei juridice întemeiate pe art. 66 alin. 11 din Legea nr. 85/2014;
    • conflicte de competenţă şi incidentele procedurale în cauzele care se judecă pe durata protestului, inclusiv cererile de îndreptare, lămurire şi completare a hotărârii;
    • orice alte cereri care vizează situaţii excepţionale, care pot fi considerate de urgenţă deosebită.
  1. Sunt apreciate ca fiind cauze urgente, în materie penală,la nivelul Tribunalului Alba, următoarele:
  • cauze cu inculpaţi aflaţi sub imperiul vreunei măsuri preventive, inclusiv cererile vizând măsurile preventive;
  • cauze urgente, respectiv:

– prelungire întrerupere executare pedeapsă (art. 593 NCPP)

– prelungire/înlocuire măsuri educative neprivative (art.513 NCPP)

– înlocuirea/încetarea obligării la tratament medical (art.568 NCPP)

– ridicare internare provizorie (art.248 alin. 11 NCPP)

– liberarea condiţionată (art.587 NCPP)

– amânarea executării pedepsei/contestaţie (art.589 NCPP)

– întreruperea executării pedepsei/contestaţie (art.592 NCPP)

  • cauze având ca obiect cereri de abţinere/recuzare/îndreptare eroare materială/omisiune vădită/preschimbare termen – formulate în cauzele care se judecă pe perioada protestului;
  • cauzele de competenţa judecătorului de drepturi şi libertăţi;
  • cauze având ca obiect verificare/cereri vizând măsurile asiguratorii ori măsurile de siguranţă luate în cauzele care se judecă pe perioada protestului;
  • cauze având ca obiect cereri privind măsurile de siguranţă cu caracter medical;
  • cauze al căror caracter urgent decurge din natura sau particularităţile cauzei, cum ar fi existenţa riscului de împlinire a termenului de prescripţie;

Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Din 7 mai, consultațiile medicale în regim ambulatoriu se efectuează în noul spațiu, din incinta SJU Alba Iulia: Cum se fac programări

Ziarul Unirea

Publicat

în

Din 7 mai, consultațiile medicale în regim ambulatoriu se efectuează în noul spațiu, din incinta SJU Alba Iulia: Cum se fac programări Începând de marți, 7 mai 2024, consultațiile medicale în regim ambulatoriu se efectuează în noul spațiu, proaspăt amenajat, din incinta Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia. Astfel, ambulatoriul de pe strada Mușețelului, nr. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea