Curier Județean
Acţiuni ale Filantropiei pentru prevenirea abandonului şcolar
Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia organizează astăzi, 10 iunie 2011, în Alba Iulia, două evenimente, ale căror acţiuni au ca scop prevenirea abandonului şi a eşecului şcolar. De la ora 10.00, în prezenţa ÎPS Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, care va fi înconjurat de un sobor de preoţi co-slujitori, a oficialităţilor judeţene şi locale, a reprezentanţilor partenerilor, precum şi a credincioşilor comunităţii, se va inaugura Centrul Educaţional „Sfântul Nicolae” din Alba Iulia, strada Moldovei, nr.11. Acest centru educaţional este parte a proiectului „Reţea interregională de centre educaţionale” , proiect demarat de Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia în parteneriat cu D.G.A.S.P.C. Alba, D.G.A.S.P.C. Mureş, D.G.A.S.P.C. Timiş, Arhiepiscopia Timişoarei, Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba, Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş şi Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia – Filiala Reghin, la nivelul regiunilor Centru şi Vest, începând cu data de 1 august 2010. Proiectul este cofinantat din FSE – POSDRU pe Axa prioritară 2 „Corelarea învăţării pe tot parcursul vieţii cu piaţa muncii” în domeniul de intervenţie DMI 2.2. – Prevenirea şi corectarea părăsirii timpurii a şcolii prin Direcţia OIPOSDRU din subordinea MECTS. Înfiinţarea unui asemenea centru educaţional în Alba Iulia vine din nevoia şi datoria Bisericii de a veghea asupra celor mici, despre care Mântuitorul Iisus Hristos spunea că „a unora ca aceştia este Împărăţia Cerurilor” (Matei 19, 14), atâta timp cât ne confruntăm, la nivel local, cu fenomenul de părăsire timpurie a şcolii, grija redusă sau chiar ignorarea educaţiei copiilor din familiile cu nevoi sociale fiind principalul motiv pentru care vorbim de abandon şcolar ca fenomen educaţional.
După evenimentul inaugurării Centrului Educaţional „Sfântul Nicolae”, Asociaţia Filantropia Ortodoxă, împreună cu partenerii săi, organizează o masă rotundă, la Hotel Parc, având ca tematică „Înfiinţarea, dezvoltarea şi consolidarea de reţele destinate îmbunătăţirii activităţilor de prevenire a fenomenului de abandon şi eşec şcolar ” prin care se va pune bazele creării unei platforme de lucru comune între cei implicaţi în identificarea şi intervenţia asupra cauzelor şi motivelor care duc la abandon şi eşec şcolar, precum şi prevenirea acestui fenomen la nivelul regiunilor Centru şi Vest. Scopul proiectului „Reţea interregională de centre educaţionale” este prevenirea fenomenului de părăsire timpurie a şcolii şi menţinerea în sistemul de educaţie a 500 de elevi din regiunile Centru şi Vest prin crearea unei reţele de 16 Centre educaţionale în judeţele: Timiş, Alba şi Mureş. Primele 9 Centre Educaţionale şi-au deschis porţile pentru 225 de copii în luna noiembrie 2010, iar celelalte 7 în luna mai 2011 pentru 175 de copii.
În centrele educaţionale, copiii primesc zilnic hrană, lunar burse sociale, sprijin în realizarea temelor pentru acasă, susţinere în dezvoltarea personală, în formarea, ca oameni, după principii moral-creştine sănătoase şi în comunicarea eficientă între ei, totul în vederea unei bune integrări în societate. Dacă educaţia copilului începe întâi în familie şi se continuă apoi la şcoală, după principiile sistemului de învăţământ, în Biserică orice copil şi orice părinte poate învăţa elementele unei creşteri sănătoase din punct de vedere spiritual, după învăţăturile Sfintei Scripturi. (L.S.)

Curier Județean
VIDEO| Festivalul „Mărie, dragă Mărie” 2022, la Vințu de Jos: Parada portului popular, muzică populară și voie bună
VIDEO| Festivalul „Mărie, dragă Mărie” 2022, la Vințu de Jos: Parada portului popular, muzică populară și voie bună
Ca în fiecare an, de Sfânta Maria Mare, primăria din Vinţu de Jos și Consiliul Local organizează Festivalul folcloric “Mărie, dragă Mărie”, un moment de dublă sărbătoare pentru comunitatea locală.
Cetățenii comunei Vinţu de Jos și nu numai s-a strâns, marți, 15 august, de Sfânta Maria Mare, în Parcul din centrul comunei, pentru a lua parte la Festivalul „Mărie dragă Mărie”. Oamenii, îmbrăcaţi unii în costum popular, alţii în haine de sărbătoare au venit cu mic, cu mare pentru a lua parte la marea sărbătoare a comunităţii, pentru a se veseli şi pentru a aduce în actualitate vechile tradiţii.
Citește și: cele mai frumoase mesaje de Sfânta Maria pe care le poți transmite celor care își sărbătoresc onomastica.
Începând cu ora 12.00, a avut loc parada portului popular, după care locuitorii comunei și toți cei care iubesc muzica populară au fost așteptați să petreacă în parcul din centrul comunei alături de invitați.
Citește și: Mesaje de Sfânta Maria. Ce felicitări, urări și SMS-uri le poți trimite persoanelor care își serbează onomastica
Potrivit organizatorilor, în cadrul spectacolului artistic, ajuns în acest an la cea de-a XIX-a ediție, vor evolua soliști vocali și orchestre folclorice de renume:
Ansamblul „Vințana”- Vințu De Jos
Ansamblul „Dor Teiușan”- Teiuș
Ansamblul „Plaișorul’- Săliștea
Ansamblul „Tradiții Uiorene” – Ocna Mureș
Ansamblul „Banu Mihalcea” – Mihalț
Ansamblul „Fântânița De Piatră” – Șpring
Tudor Limbean
Ioan Chirilă
Robert Maier
Eugen Mihășan
Sorin Ciucurescu
Andreea Ignat
Larisa Săndescu
Florina Groza
Elena Sunzuiană
Maria Georgiana Julescu
George Drăgan
Ghiță Trăscăian- Daria Jurjiu și Ardeal Express
Mirela Merlaș și Ardeal Music
Iustina Șpan
Ancuța Matei Olar
Simi Deac Șl Geanina Loredana Buzan Denisa
Nicușor Balu cu Contrast Band
De la ora 21.30 tinerii se vor putea bucura de o discotecă în aer liber, iar de la ora 22.00, cerul va fi luminat de focuri de artificii.
Curier Județean
FOTO| Momente emoționante la ISU Alba: Plutonierul adjutant șef Nițescu Cristian, ultima dată în formație, la trecerea în rezervă
FOTO| Momente emoționante la ISU Alba: Plutonierul adjutant șef Nițescu Cristian, ultima dată în formație, la trecerea în rezervă
La Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta „UNIREA” al Judetului Alba a fost organizată luni, 15 august, ceremonia de trecere în rezervă a plutonierului adjutant șef Nițescu Cristian, după 26 de ani de carieră militară.
„După o lungă și bogată carieră militară, colegul nostru plutonier adjutant șef Nițescu Cristian a fost trecut în rezervă, cu drept la pensie, în cadrul unui ceremonial militar.
Acesta a primit aplauze din partea colegilor și a fost felicitat atat de către conducerea Inspectoratului cât și de conducerea UPU-SMURD Alba, pentru întreaga activitate desfășurată.
De astăzi începe o nouă etapă în viața colegului nostru, și ne vom aduce mereu aminte ca fiind o persoană căreia nu i-a lipsit niciodată zâmbetul de pe buze, implicat în orice activitate, dedicat în orice misiune încredințată și un adevărat profesionist.
Cu acest prilej, îi transmitem zile liniștite, multă sănătate și îi dorim să se bucure de pensie cât mai mult timp de acum înainte”, au scris reprezentanții ISU Alba pe facebook.
Curier Județean
FOTO| Festivalul Roman Apulum 2022: Bornă care marchează două rute turistice, amplasată în Piața Cetății. Ce semnifică Via Victrix și Via Aurea
FOTO| Festivalul Roman Apulum 2022: Bornă care marchează două rute turistice, amplasată în Piața Cetății. Ce semnifică Via Victrix și Via Aurea
Astăzi în ultima zi a Festivalului Roman Apulum 2022, a fost inaugurată, lângă Muzeul Principia, prima bornă miliară din piatră, a celor două trasee turistice tematice, Via Victrix și Via Aurea, inscripționată cu numele, sigla, indicații de orientare și distanța acestora. Pe bornă este marcată și distanța până la Roma: 1,008 mile romane.
Cu tematică arheologică, Via Aurea leagă Apulum de Alburnus Maior și reprezintă drumul aurului. În anul 2020 ruta a fost certificată de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri drept rută cultural-turistică dezvoltată pe plan regional.
Via Victrix este un traseu cu tematică istorică și face legătura între Muzeul Principia și Castrul Roman de la Măgulici, comuna Ighiu.
-
Opinii - Comentariiacum 17 ore
Când urăm ”La mulți Ani de Sfânta Maria”, pe 15 august sau pe 8 septembrie?
-
Curier Județeanacum 19 ore
Mănăstirile din județul Alba care își sărbătoresc hramul în 15 august: Mănăstirea Râmeț, Schitul Izvorul Poșaga și Mănăstirea Oașa
-
Opinii - Comentariiacum 8 ore
Mesaje de Sfânta Maria Mare: URARI și FELICITARI pentru sărbătoriți, de Adormirea Maicii Domnului
-
Actualitateacum 19 ore
Sfânta Maria Mare – 15 august: Tradiții, superstiții și obiceiuri de Adormirea Maicii Domnului
-
Actualitateacum 10 ore
Gest impresionant al unui patron. A decis să dea toți banii angajaților: „Nu vreau să mor cu ei în bancă”
-
Actualitateacum 9 ore
Directorul general al Pfizer, infectat cu Covid-19: Era vaccinat cu patru doze
-
Curier Județeanacum 10 ore
FOTO| Momente emoționante la ISU Alba: Plutonierul adjutant șef Nițescu Cristian, ultima dată în formație, la trecerea în rezervă
-
Actualitateacum 9 ore
Au plecat în vacanță la Cracovia și au ajuns în Craiova: Cum s-a terminat odiseea celor doi turiști italieni