Acțiune de căutare și deshumare a trei partizani uciși și îngropați pe Valea Cricăului în Munții Trascău

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) pregătește o nouă acțiune de căutare și deshumare a unor victime ale fostei securități comuniste. Este vorba despre trei eroi uciși în 9 martie 1949 pe Valea Cricăului, în apropiere de masivul Piatra Craivii: învățătorul Cornel Pascu și studenții Nicolae Moldovan și Ștefan Popa. Activitatea propriu-zisă este programată în luna august 2017 și va fi r ealizată în colaborare cu Muzeul Unirii din Alba Iulia, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca, Muzeul de Istorie şi Ştiinţele Naturii Aiud şi Muzeul de Istorie Turda.

Cei trei luptători anticomuniști au căzut după o luptă inegală cu forțele securiste ale statului trimise pentru a anihila rezistența anitocomunistă din Munții Apuseni. Prin planurile de măsuri adoptate, în teren au fost deplasate efective din trupele de securitate și numeroase cadre operative din structurile teritoriale subordonate Direcției Regionale de Securitate Sibiu. În martie 1949, la Ghioncani trebuia să aibă loc o nouă întâlnire între grupurile de rezistenţă, unde urmau să se sfătuiască liderii grupurilor: Alexandru Maxim, Ştefan Popa şi Niculae Moldovan, Dabija şi fraţii Macavei. Din păcate, întâlnirea nu a mai avut loc. Autorităţile au încercuit tabăra Dabija de la Muntele Mare, iar Alexandru Maxim s-a refugiat pe Muntele Capra unde aveau adăpost oamenii lui Ştefan Popa.

INFORMARE COVID-19

Operațiunile din teren au fost coordonate personal de către lt. col. Gheorghe Crăciun, șeful Securității din Sibiu, unul dintre călăii luptătorilor din Apuseni. În ziua de 6 martie a fost încercuită zona Muntelui Capra, comuna Întregalde, unde gruparea lui Ștefan Popa își avea baza și adăpostul principal într-o peșteră. Partizanii au reușit să spargă încercuirea și o parte dintre ei s-au retras pe Valea Cricăului, într-o poiană situată sub muntele Piatra Craivii.

Au fost surprinși aici în 8 martie 1949. Partizanii s-au apărat și s-au retras spre locul numit Bogoloaia, unde s-a dat lupta finală în 9 martie 1949. Au fost împușcați în timpul schimbului de focuri Ștefan Popa, Nicolae Moldovan și Cornel Pascu. Alexandru Maxim şi Ioan Scridon au fost răniţi şi arestaţi. Partizanii decedați în schimbul de focuri au fost înhumați într-o groapă comună în zona respectivă. Pe locul unde au murit, în anul 1993, a fost ridicată o cruce care să amintească de sacrificiul celor trei eroi.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

2 Comentarii

JOS COMUNISMUL 29 iunie 2017 at 12:24

Jos Comunismul

La noi inca mai exista oameni care deplang comunismul…si mai avem comunisti la putere..huo…

IOAN BRAD 30 iunie 2017 at 10:13

În astfel de acțiuni au căzut sub focul armelor acestor „eroi ai rezistenței” și câțiva tineri soldați din trupele de securitate , care nu aveau nici o vină pentru că au fost luați sub arme,au murit la datorie față de țara pentru de care au depus un jurământ militar. Pe aceștia nu-i mai pomenește nimeni, că vezi doamne acuma nu mai dă bine, ei nu mai sunt eroi, ci criminali. Nu-mi dau seama dacă și părinții acestora, care mai sunt în viață și în mod cert îi mai jelesc încă, împărtășesc opinia celor care îi consideră criminali. A se vedea ce soartă au avut și cum au murit soldații OROS, BELATE, VALIMĂNEANU și alți copii de 19-20 de ani , a căror singură vină a fost că au fost încorporați la trupele de securitate, în care prin anii 70 îmi satisfăceam și eu stagiul de militar în termen.Pentru mine aceștia au fost și vor rămâne eroi ai neamului nostru românesc.

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...