Acciza la alcool s-ar putea mări. Acum e mai mare decât în Germania
Acciza la alcool s-ar putea mări. Acum e mai mare decât în Germania
Draftul cu măsuri fiscale, adică creșterea impozitelor și taxelor, prevede și majorarea accizei la alcool. În cazul berii, ar fi vorba despre o creștere de 10%.
Berarii României au făcut o analiză a impactului pe care l-ar avea asupra industriei și bugetului de stat, asta în condițiile în care prețurile au crescut deja de două ori în urma Ordonanței 16/2022.
Conform sursei citate, anul trecut, acciza la bere a crescut de 2 ori, cu 20% în total.
Efectul: piața berii a scăzut anul trecut cu 5%, iar între ianuarie și mai 2023 cu alte 9%.
„În România acciza este cu aproape 8% mai mare dâcât în Germania (0,85 lei/hl/°Plato vs. 0,79 lei/hl/°Plato) deși puterea de cumpărare a unui român este de 3 ori mai mică decât a unui german. O majorare a accizei din România va accentua acest decalaj”, spun berarii.
Documentul mai arată că o creștere a valorii accizei la bere cu 10%, deși determină creșterea încasărilor la bugetul de stat din accizele aplicate berii cu 5,5 milioane euro, datorită reducerii volumelor de vânzări de bere și redirecționarea consumului către alte categorii de băuturi alcoolice mai competitive din punct de vedere al prețului, încasările la bugetul de stat din TVA se vor reduce semnificativ, cu -15,8 milioane euro.
Cumulat, încasările la bugetul de stat din accizele la bere și din TVA-ul aferent vânzărilor de bere se vor reduce cu -10,3 milioane euro.
În același timp, spun Berarii României, o scădere a valorii accizei la bere cu 10%, deși ar putea determina scăderea încasărilor la bugetul de stat din accizele aplicate berii cu -7,2 milioane euro, ar determina în același timp o creștere a încasărilor la bugetul de stat din TVA cu +16,4 milioane Euro.
Cumulat, încasările la bugetul de stat din accizele la bere și din TVA-ul aferent vânzărilor de bere vor crește cu +9,2 milioane Euro.
“Analizând evoluția volumelor tranzacționate pe piața locală cât și a evoluției accizei, se observă clar o evoluție opusă a volumelor în funcție de evoluția nivelului accizei aplicate. Astfel, atunci când acciza a crescut, volumele au scăzut”, menționează sursa citată.
Elasticitatea cererii la valoarea accizei aplicate este de (-0,579), ceea ce se traduce prin faptul că o majorare a nivelului accizei cu 1% conduce la scăderea cererii cu 0,58%.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Județul Alba pe primul loc în România în ceea ce privește confiscarea de material lemnos: Care este valoarea lemnului confiscat în primele 5 luni din 2025
Județul Alba pe primul loc în România în ceea ce privește confiscarea de material lemnos: Care este valoarea lemnului confiscat în primele 5 luni din 2025 Garda Forestieră Alba a confiscat, în primele 5 luni ale anului 2025, peste 2.600 metri cubi de material lemnos, cu o valoare de aproximativ două milioane de lei, ceea […]
Bogdan Glăvan: „Supra-supra-taxa pe bănci va avea efect aproape zero asupra băncilor. Deci, cine plătește? Ați ghicit, cetățenii”
Bogdan Glăvan: „Supra-supra-taxa pe bănci va avea efect aproape zero asupra băncilor. Deci, cine plătește? Ați ghicit, cetățenii” Supra-supra-taxa pe bănci va avea efect aproape zero asupra băncilor, așa cum a avut și supra-taxa pe bănci, adică supra-taxa introdusă deja și va fi plătită tot de cetățeni, spune profesorul de economie Bogdan Glăvan. ”Supra-supra-taxa pe […]
Admitere liceu 2025: Cum se calculează media de admitere la liceele militare, tehnologice și vocaționale
Admitere liceu 2025: Cum se calculează media de admitere la liceele militare, tehnologice și vocaționale Admiterea la liceu în 2025 se face pe baza rezultatelor obținute la Evaluarea Națională, iar media de admitere este, în majoritatea cazurilor, echivalentă cu media de la examenele naționale. Primele rezultate la Evaluarea Națională 2025 se afișează pe 3 iulie, […]