Rămâi conectat

Ştirea zilei

Accidentul aviatic din Apuseni| Dorel Sofica: Nu am cu ce să-mi învinovăţesc oamenii. Toate s-au făcut într-un timp firesc normal

Dragoş Suciu

Publicat

în

Seful ISU Alba03Şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Alba, colonel Dorel Sofica, ofiţer care a coordonat mobilizarea în judeţul Alba a forţelor de intervenţie în căutarea avionului căzut în Munţii Apuseni, a spus astăzi că nu are cu ce să-şi învinovăţească oamenii pentru că în urma evaluării toate s-au făcut „într-un timp firesc normal”, iar toţi cei implicaţi „şi-au dorit salvarea”. Colonelul nu crede că în sistem a fost o problemă de comunicare şi este de părere că principalii factori care au dus la identificarea târzie a supravieţuitorilor au fost terenul accidentat, ceaţa densă şi întunericul. Dorel Sofica consideră că sistemul de intervenţii are nevoie de o dotare mai bună, o „dotare adecvată”, pentru asemenea situaţii.

„Nu am cu ce să-mi învinovăţesc oamenii, iar în evaluare nu am găsit niciun timp de pauza, toate s-au făcut într-un timp firesc normal. Toata lumea si-a dorit să ajungem şi să-i salvam în cel mai scurt timp” a spus colonelul Sofica, fiind prezent la o întâlnire a comitetului pentru situaţii de urgenţă, la Prefectura Alba.

Sofica a prezentat filmul evenimentelor din ziua accidentului aviatic şi activitatea ISU şi nu a avut nimic să-şi reproşeze spunând că „alertarea forţelor spre toate structurile s-a făcut din primele minute”, iar apoi s-a luat legătura direct şi în conferinţe cu doctorul Zamfir căruia i s-au explicat „facilităţile telefonului” şi cum poate să-şi descarce o aplicaţie care să ajute la identificarea coordonatelor locului în care se afla.

Chiar dacă nişte simpli cetăţeni i-au identificat pe supravieţuitori, Sofica a dat de înţeles că meritul este al tuturor, inclusiv al forţelor de intervenţie, identificarea fiind un proces în mai multe etape, la care toţi au pus umărul, „singura preocupare fiind o cursă contracronometru de a ajunge şi a salva vieţile celor ce solicitau sprijinul”, a spus acesta.

„Echipajele au ajuns cu câteva minute înainte de lăsarea întunericului, iar la limita judeţului Alba cu Cluj s-a constituit echipa de căutare, salvare care a venit din judeţele Alba, Cluj şi Bihor. Timpul de deplasare a fost diferit dar grupa operativă a ajuns la limita judeţului într-un timp scurt şi a desfăşurat o activitate de organizare împreună cu salvamont, medici, pompieri”, a mai spus colonelul care a trimis raportul instituţiilor abilitate, pe minute şi secunde, cu activităţile desfăşurate.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Carduri de energie 2024: Valabilitatea, prelungită. Expiră la 31 mai

Unirea Ziarul

Publicat

în

Carduri de energie 2024: Valabilitatea a fost prelungită. Expiră la 31 mai Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită, astfel că românii mai pot face plăţi reduse ale facturilor. Aceasta este una dintre cele mai importante măsuri sociale decontate anul trecut din fonduri europene, de care beneficiază 2,8 milioane de locuințe. Pentru că 1,1 milioane […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea