Ştirea zilei
ACCIDENT rutier pe șoseaua ocolitoare a municipiului Alba Iulia. Coliziune între o motocicletă și un autoturism
Un accident rutier a avut loc luni, în jurul orei 17.30, pe șoseaua ocolitoare a municipiului Alba Iulia.
Potrivit IPJ Alba, un motociclist nu a păstrat distanța suficientă față de autoturismul ce circula în fata sa, intrând în coliziune cu acesta. În urma accidentului motociclistul a fost rănit, posibil ușor.
UPDATE IPJ Alba: La data de 17 septembrie 2018, în jurul orei 17.00, pe şoseaua ocolitoare a municipiului Alba Iulia, un tânăr de 33 de ani, din Alba Iulia, în timp ce conducea o motocicletă în direcţia Sebeş – Teiuş, nu a păstrat o distanţă suficientă faţă de autovehiculul ce se deplasa în faţă, intrând în coliziune cu acesta.
În urma accidentului, motociclistul a suferit leziuni corporale uşoare şi a fost transportat la spitalul din Alba Iulia unde a primit îngrijiri medicale.
Atât el cât şi şoferul autoturismului au fost testaţi cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ în ambele cazuri.

Ştirea zilei
David Popovici, cel mai rapid înotător din lume: RECORD MONDIAL și medalie de aur în proba de 100 de metri liber la Campionatul European de natație
David Popovici, cel mai rapid înotător din lume: RECORD MONDIAL și medalie de aur în proba de 100 de metri liber la Campionatul European de natație
David Popovici scrie istorie la Campionatelor European de nataţie pentru seniori, de la Roma. Acesta a reușit să câștige medalia aur și să bată recordul mondial în finala probei de 100 de metri liber.
Fantasticul sportiv român a bătut recordul mondial cu 12 sutimi, având un timp de 46.86. Pe locul doi s-a clasat sportivul maghiar, Kristof Milak, iar pe 3, Alessandro Miressi.
Recordul mondial pentru proba de 100 de metri liber fusese stabilit tot la Roma și datează din 2009. Brazilianul Cesar Cielo Filho (35 de ani) a reușit atunci să scoată un timp de 46.91.Sportivul nostru s-a calificat în finală cu timpul de 46.98, un nou record european. Precedentul îi aparținea lui Kliment Kolesnikov, care a înregistrat un 47.11 secunde la Jocurile Olimpice de la Tokyo, anul trecut.
David Popovici a fost extrem de aproape să bată și recordul mondial la seniori, însă i-au lipsit doar 7 sutimi! Recordul mondial pentru proba de 100 de metri liber a fost stabilit tot la Roma și datează din 2009. Brazilianul Cesar Cielo Filho (35 de ani) a reușit atunci să scoată un timp de 46.91.
La scurt timp după ce Popovici s-a apropiat la doar 7 sutimi de recordul său, Cielo i-a transmis un mesaj de încurajare românului pe contul personal de Instagram.
David Popovici a devenit al 4-lea cel mai rapid om din istorie la 100 m liber, după legendarii Cesar Cielo, Alain Bernard și Caleb Dressel. Primii doi au obținut timpii respectivi pe vremea când costumele poliuretane erau permise în natație. Așadar, David Popovici este al doilea cel mai rapid înotător din istorie în era costumelor textile.
David Popovici scrie istorie: e cel mai tânăr înotător care coboară sub 47 de secunde la 100 m liber
Odată cu recordul european stabilit vineri, în semifinale, David Popovici a devenit, la 17 ani, cel mai tânăr sportiv care a coborât sub 47 de secunde la 100 de metri liber.
Cesar Cielo avea 22 de ani, Alain Bernard avea 25 de ani, iar Caeleb Dressel avea 22 de ani când au reușit acest lucru.
De asemenea timpul scos în semifinale de David Popovici (46.98) reprezintă un nou record mondial al juniorilor. Sportivul legitimat la CS Dinamo și-a bătut practic propriul record, 47.13 secunde, stabilit la Campionatele Mondiale de la Budapesta.
David Popovici va mai concura la Roma la 200 m liber, 400 m liber şi ştafetă 4×100 m liber.
România este reprezentată la Europene de o delegaţie de 11 sportivi, în frunte cu David Popovici, dublu campion mondial. Sportivii români vor participa în probele de înot, sărituri în apă şi sărituri de la mare înălţime.
Sursa: digisport.eo
Ştirea zilei
Performanță istorică pentru județul Alba: Maestrul Daniel Iancu „Ticușor”, înregistrări pentru „Fonoteca de Aur” a României
Performanță istorică pentru județul Alba: Maestrul Daniel Iancu „Ticușor”, înregistrări pentru „Fonoteca de Aur” a României
Îndrăgitul violonist albaiulian Daniel Iancu, cunoscut sub numele de scenă „Ticușor”, scrie istorie pentru județul Alba: la 35 de ani de la debutul pe scena folclorului românesc, și-a încununat cariera artistică cu o performanță de răsunet. Virtuoz al viorii, care se numără printre puținii artiști care poate interpreta melodii din toate zonele etnofolcorice ale țării (Transilvania, Oltenia, Moldova, Dobrogea etc.), maestrul Daniel Iancu a fost invitat de Radioteleviziunea Română să înregistreze împreună cu Orchestra Radio cele mai reprezentative piese instrumentale ale sale pentru „Fonoteca de Aur”.
În „Fonoteca de Aur”, mai au înregistrări doar câțiva violoniști de marcă ai scenei muzicii populare românești precum Alexandru Țitruș, Ion Drăgoi sau Florea Cioacă. Măiestria cu care mânuiește arcușul pe corzi și felul în care mângâie gâtul viorii, rezultând de fiecare dată sunete armonioase, ale căror vibrații creează trăiri puternice în rândul ascultătorilor, i-au adus maestrului binemeritatul loc în „Fonoteca de Aur” a României, această „Hall of Fame” a folclorului românesc autentic.
„Ticușor” a declarat pentru ziarul „Unirea” că toate materialele muzicale pe care le-a propus au fost aprobate pentru a face parte din fonotecă, având valoarea artistică necesară. Primele înregistrări au avut deja loc, iar următoarele sunt programate la finele lunii septembrie – începutul lunii octombrie, deoarece se derulează pe baza unui planificări realizate de Orchestra Radio.
„Primele melodii pe care le-am înregistrat sunt melodii din zonă, cu denumire locală, de exemplu Hațegana de la Șeușa sau Învârtita de la Zlatna”, a spus maestrul Daniel Iancu.
După frumoșii ani în care a cunoscut gloria alături de formația „Crai Nou”, din Alba Iulia, artistul s-a dedicat carierei individuale, ca liber profesionist, având colaborări importante de-a lungul anilor cu marile ansambluri folclorice din țară precum „Drăgan Muntean”, „Jidvei România” sau Orchestra Radio, răspunzând cu drag solicitărilor atât în calitate de instrumentist, cât și în cea de orchestrator, cum este cazul ansamblului „Almășana”.
Violonistul are la activ peste 5.000 de fonograme înregistrate și mai bine de 200 de compoziții proprii, fiind membru în Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România.
„Acum activez în trupa Bachus din Orăștie, alături de managerul Alin Ciun, Laura Ilieș Liviu Musescu și Gabriel Cîndea – soliști vocali, clăparul Daniel Motocea, acordeonistul Florin Cãlugãru, saxofonistul Ciprian Stoica și sunetistul Rãzvan Lomonar. Bachus este un band muzical care prezintă toate genurile de muzică, nu doar folclor, având un repertoriu bogat și diversificat”, a declarat Daniel Iancu „Ticușor”. Județul Alba se mândrește cu un artist de valoarea dvs.! Felicitări și succes în continuare!
Robert GHERGU
Ştirea zilei
Bărbat din Alba, bătut crunt și dat cu capul de pereți de cel care îi datora bani: Ce pedeapsă a primit agresorul
Bărbat din Alba, bătut crunt și dat cu capul de pereți de cel care îi datora bani: Ce pedeapsă a primit agresorul
Un bărbat de 38 de ani din Alba a fost condamnat de magistrații Judecătoriei Blaj la pedeapsa de 1 an închisoare, cu suspendare, pentru săvârşirea infracţiunii de lovirea sau alte violenţe.
În actul de sesizare s-a reţinut, în fapt că, în cursul lunii martie 2019, persoana vătămată, în vârstă de 67 de ani, i-a vândut inculpatului, în vârstă de 38 de ani, un porc, cu suma de 1500 de lei, preţul urmând să fie plătit până la data de 15.07.2019.
După data menţionată, persoana vătămată i-a cerut inculpatului în mod repetat banii, dar acesta a refuzat să-i achite datoria.
La data de 21.08.2019, în jurul orelor 12,30, persoana vătămată s-a deplasat la locuinţa inculpatului, a intrat în curte pe poarta închisă, dar neasigurată, l-a strigat pe inculpat şi i-a cerut din nou banii datoraţi.
Auzind motivul pentru care a venit persoana vătămată, inculpatul s-a enervat şi i-a aplicat acestuia mai multe lovituri cu pumnii în zona feţei, după care, l-a prins cu mâinile şi l-a dat cu capul de unul dintre pereţii casei, de mai multe ori, până când victima şi-a pierdut cunoştinţa.
În continuare, inculpatul a scos-o pe persoana vătămată afară din curte şi l-a lăsat pe jos în faţa imobilului.
Fiul victimei, însoţit de concubina sa, s-au deplasat spre locuinţa inculpatului, iar în faţa imobilului, au văzut-o pe persoana vătămată, întinsă pe jos, în stare de inconştienţă, având urme de sânge în zona feţei şi a pieptului.
La momentul respectiv, în faţa casei inculpatului era staţionat un microbuz care urma să plece în Germania, transportând persoane care plecau să lucreze în ţara menţionată. Printre aceste persoane se afla şi inculpatul, care, la scurt timp după comiterea faptei, s-a urcat în autovehicul şi a plecat.
Persoana vătămată a fost transportat la spital, unde, a rămas internat la secţia neurologie, în perioada 21.08.2019-28.08.2019.
Din certificatul medico-legal a reieşit că, în urma agresiunilor exercitate asupra sa, persoana vătămată a suferit leziuni care au necesitat pentru vindecare 50-55 zile de îngrijiri medicale.
Pe lângă condamnare, agresorul trebuie să-i plătească victimei și suma de 2.500 lei, cu titlu de daune materiale şi 30.000 lei, daune morale.
Sentința nu este definitivă, putând fi atacată cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare.
-
Opinii - Comentariiacum 23 de ore
Mesaje de SFANTA MARIA 2022. Urări şi felicitări pe care le poţi transmite persoanelor care îşi serbează onomastica
-
Sănătatea și naturăacum 12 ore
Este mai important CUM și CÂND BEM APA decât CÂTĂ APĂ BEM. Cele mai bune 5 momente ale zilei în care să bei apă
-
Opinii - Comentariiacum 23 de ore
Mesaje de Sfânta Maria 2022. Ce felicitări, urări și SMS-uri le poți trimite persoanelor care își serbează onomastica
-
Opinii - Comentariiacum 14 ore
13 august: Ziua internaţională a stângacilor. Un fascinant aspect al diversităţii umane
-
Ştirea zileiacum 6 ore
VIDEO| Prima stație de încărcare a autovehiculelor electrice, inaugurată la Alba Iulia: Cine va plăti curentul și care sunt planurile de viitor
-
Ştirea zileiacum 8 ore
13 august 2022, COVID-19 în Alba. 91 de noi infectări și niciun deces, în ultimele 24 de ore, în județ
-
Ştirea zileiacum o oră
Bărbat din Alba, bătut crunt și dat cu capul de pereți de cel care îi datora bani: Ce pedeapsă a primit agresorul
-
Ştirea zileiacum 7 ore
VIDEO| Moment inedit la Festivalul Roman Apulum 2022: Președintele CJ, Ion Dumitrel și primarul Gabriel Pleșa, concurs de tir cu arcul