Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Academicianul Dinu C. Giurescu susţine Alba Iulia pentru a deveni capitala politico-administrativă a Regiunii Centru

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Deputatul PNL Dan Simedru a câştigat o voce puternică în favoarea municipiului Alba Iulia

 Reputatul istoric acad. Dinu C. Giurescu este una dintre personalităţile implicate profund în procesul de regionalizare a României. Când spun „implicată” mă refer în primul rând la opiniile sale referitoare la subiect, opinii fundamentate istoric, sociologic, uman, raţional. Domnia sa a avut până acum mai multe apariţii publice în care şi-a făcut cunoscute argumentele. Ultima s-a petrecuit ieri la Palatul Parlamentului unde, alături de deputatul PNL Dan Simedru, a susţinut o conferinţă de presă pe tema regionalizării. Fără a nega necesitatea regionalizării, Dinu C. Giurescu cere ca aceasta să fie un proces gândit sub toate aspectele sale, nu unul pripit. Cu argumente istorice, arheologice, antropologice dar mai ales logice academicianul Giurescu susţine ideea enunţată şi de Victor Ponta şi de Liviu Dragnea a capitalelor multiple, adică a existenţei mai multor centre puternice, cu atribute diferite în aceeaşi regiune. Aceasta ar asigura o dezvoltare coezivă a întregului teritoriu şi ar evita concentrarea întregii puteri, a întregii avuţii într-un singur oraş. Nu ar fi o practică inventată de români. Există astfel de abordări, spune Dinu C. Giurescu în Statele Unite ale Americii, de exemplu, unde capitalele administrative ale statelor componente nu coincid cu cel mai dezvoltat oraş din punct de vedere economic: capitala administrativă a statului New York este la Albany, sau a statului Texas la Austin, şi nu la Houston, care este cel mai dezvoltat oraş. Referindu-se la Regiunea Centru, cea mai dezbătută şi disputată, aici, spune el, ar trebui să existe trei centre: centrul politico-administrativ la Alba Iulia, centrul cultural la Sibiu şi centrul economic la Braşov. O altă idee pe care reputatul istoric o susţine cu îndârjire şi argumentat este aceea a necesităţii păstrării judeţelor, care sunt forme administrative cu o mare tradiţie istorică, mergând în timp până în secolul al XIV – lea şi care, în cursul secolelor, şi-au dovedit viabilitatea. Judeţele au fost desfiinţate de conducerea comunistă a României, care le-a înlocuit cu regiuni şi raioane, dar care la mai puţin de două decenii de când le-a înfiinţat a schimbat macazul, le-a desfiinţat şi a repus în drepturi judeţele, aşa cum le cunoaştem astăzi.
Argumentele istorice ale domnului acad. Dinu C. Giurescu au fost completate politic de afirmaţiile deputatului PNL Dan Simedru, care a criticat atitudinea reprezentanţilor Ministerului Administraţiei Publice şi Dezvoltării Regionale faţă de Alba Iulia: „Din prezentările făcute până acum de oficialii Ministerului Administraţiei Publice şi Dezvoltării Regionale, Alba Iulia, oraşul simbol al României, pleacă cu un dezavantaj major din cauza unor aşa-zise criterii de evaluare subiective, politicianiste şi netransparente”. El a reiterat în faţa presei bucureştene agumentele pe care Alba Iulia le are în lupta pentru stabilirea reşedinţei de regiune, existenţa aici a mai multor instituţii regionale: Agenţia de Dezvoltare Centru, Organismul Intermediar POS DRU Centru, Centrul Regional APDRP, Curtea de Apel Alba Iulia.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

27 Martie: Ziua mondială a teatrului

Bogdan Ilea

Publicat

în

27 Martie: Ziua mondială a teatrului La 27 martie, artiştii şi publicul din toată lumea celebrează ziua mondială a teatrului. Aniversată în fiecare an , a fost instituită în 1961, de Institutul Internaţional de Teatru (ITI), iar din 1962, a devenit un eveniment anual, organizat de centrele ITI şi comunitatea internaţională de teatru. Citește și: […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea