Rămâi conectat

Actualitate

Absolvenţii pot solicita indemnizaţie de şomaj

Publicat

în

Absolvenţii instituţiilor de învăţământ au dreptul să ceară indemnizaţia de şomaj, potrivit legii, dacă nu reuşesc să se angajeze în două luni de la absolvire. În anumite condiţii, ei pot obţine şi alte beneficii, cum ar fi primele de încadrare sau cele de mobilitate.

Absolvenţii pot fi consideraţi şomeri numai dacă sunt în următoarele situaţii: sunt absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ, au minimum 16 ani şi, într-o perioadă de 60 de zile de la absolvire, n-au reuşit să se încadreze în muncă potrivit pregătirii profesionale; sunt absolvenţi ai şcolilor speciale pentru persoane cu handicap, au minimum 16 ani şi n-au reuşit să se încadreze în muncă potrivit pregătirii profesionale. Pentru a putea beneficia de indemnizaţie de somaj, absolvenţii trebuie să se înregistreze, în 60 de zile de la absolvire, la agenţia locală pentru ocuparea forţei de muncă în a cărei rază îşi au domiciliul (sau la alţi furnizori acreditaţi de servicii pentru stimularea ocupării forţei de muncă). Pentru înregistrarea ca persoană aflată în căutarea unui loc de muncă sunt necesare următoarele documente: actul de identitate (original şi copie); o adeverinţă medicală cu menţiunea “apt de muncă” sau eventuale restricţii medicale; actele de studii şi calificare sau adeverinţă din care să rezulte absolvirea formei de învăţământ (original şi copie). Dacă în perioada de 60 de zile de la absolvire nu se angajează, absolvenţii pot solicita acordarea indemnizaţiei.

Citeşte şi: Structura anului scolar 2015-2016. Calendarul didactic. Anul școlar 2015-2016. Structura anului scolar 2015-2016 pe săptămâni

Elit - Gustul Desăvârșit

În cazul absolvenţilor şcolilor speciale pentru persoane cu handicap, indemnizaţia se acordă la cerere, de la data absolvirii. Indemnizaţia de şomaj pentru absolvenţi este, potrivit Legii nr. 76/2002, o sumă fixă lunară, acordată pentru o jumătate de an, în cuantum de 50% din valoarea indicatorului social de referinţă (ISR – cu valoarea de 500 de lei, ceea ce înseamnă că ei primesc o indemnizaţie de 250 de lei). Absolvenţii pot beneficia de acest drept o singură dată pentru fiecare formă de învăţământ absolvită. Nu primesc indemnizaţia de şomaj absolvenţii care la momentul solicitării acestui drept urmează o formă de învăţământ. De asemenea, nu pot cere indemnizaţia nici absolvenţii licenţiaţi ai facultăţilor de medicină, medicină dentară şi farmacie, care la momentul solicitării dreptului au promovat concursul de rezidenţiat. lPrime de încadrare sau de mobilitate pentru absolvenţi

Dacă sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă, absolvenţii pot să primească, la angajare, o primă de încadrare de 500 de lei. Pentru aceasta, ei trebuie să se angajeze cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni, iar solicitarea dreptului trebuie făcută în cel mult 60 de zile de la data încadrării în muncă. Absolvenţii care primesc indemnizaţia de şomaj şi se angajează cu normă întreagă, pentru o perioadă mai mare de 12 luni, beneficiază de o sumă egală cu indemnizaţia de şomaj la care ar fi avut dreptul, până la expi­rarea perioadei de acordare a acesteia, dacă nu s-ar fi angajat. Acest drept se solicită în maximum 60 de zile de la expirarea celor 12 luni de la data angajării. Absolvenţii pot primi bani şi în situaţia în care se încadrează în muncă în alte localităţi. Cei care se angajează, în perioada acordării indemnizaţiei de şomaj, într-o localitate care se află la mai mult de 50 km de localitatea de domiciliu, au dreptul la o primă de încadrare de 1.000 de lei. Dacă ei îşi schimbă domiciliul în localitatea în care se angajează, au dreptul la o primă de instalare de 3.500 de lei. Atât prima de încadrare, cât şi cea de instalare se restituie integral de angajat dacă încetează raporturile de muncă din motive imputabile lui, într-o perioadă mai mică de 12 luni de la data încadrării în muncă.

Pe lângă indemnizaţie şi prime, absolvenţii înregistraţi la AJOFM Alba mai pot beneficia de: informare şi consiliere profesională (servicii de evaluare şi autoevaluare a personalităţii pentru orientarea profesională, instruirea în metode şi tehnici de căutare a unui loc de muncă, tehnici de prezentare la interviuri de an­gajare etc.); medierea muncii (punerea în legătură cu angajatorii care oferă locuri de muncă vacanţe conform pregătirii, aptitudinilor şi intereselor absolvenţilor); formare profe­sională (iniţiere, calificare, recalificare, perfecţionare şi specializare în diferite meserii solicitate pe piaţa muncii). lCe obligaţii au beneficiarii indemnizaţiei de şomaj Persoanele care primesc indemnizaţia de şomaj au atât beneficii, cât şi obligaţii, potrivit legii. Absolvenţii trebuie să caute un loc de muncă şi să se prezinte lunar la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă la care sunt înregistraţi, pentru a fi sprijiniţi în vederea angajării.

Totodată, ei trebuie să participe la serviciile pentru stimularea ocupării şi de formare profesională pe care le oferă agenţia. Ei sunt obligaţi să informeze agenţia, în cel mult 3 zile, cu privire la orice modificare a condiţiilor în baza cărora s-a acordat indemnizaţia de şomaj. Agenţia trebuie anunţată şi dacă apare starea de incapacitate temporară de muncă. Mai amintim că indemnizaţia de şomaj nu se acordă celor care, la momentul solicitării acesteia, refuză un loc de muncă potrivit pregătirii sau nivelului studiilor sau refuză să participe la serviciile pentru stimularea ocupării şi de formare profesională ale agenţiei pentru ocuparea forţei de muncă.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Producția de grâu în România, în scădere. Petre Daea: Este cu 15, maxim 18% mai mică față de anul trecut

Publicat

în

Producția de grâu în România, în scădere. Petre Daea: Este cu 15, maxim 18% mai mică față de anul trecut

Petre Daea, ministrul Agriculturii, a declarat miercuri, 10 august, că producția de grâu din acest an, obținută la nivel național, este cu 15 până la 18% mai mică decât cea de anul trecut.

„Este mai mică decât anul trecut. Ea este cu 15, maxim 18% mai mică față de anul trecut”, a spus Petre Daea, la finalul ședințeie de Guvern de miercuri.

El spusese anterior că recoltarea grâului s-a încheiat, iar producția acoperă necesarul pentru piața internă și pentru export.

Elit - Gustul Desăvârșit

Ministrul a precizat că săptămâna viitoare va avea cifrele exacte despre producția din acest an.

„Am realizat o producție care asigură confortul economic al fermierilor, deci la o producție la care s-a gândit fiecare fermier, cu excepția a trei zone: Vrancea, Buzău și Galați, sunt zonele unde pierderile de recoltă la grâu nu le crează un confort necesar. Aici lucrurile vor sta într-un alt sertar al sprijinului, în funcție de situație”, a declarat ministrul.

Sursa: antena3.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Motivele masacrului din Argeș: Ce l-a împins pe criminal să-i ucidă pe cei cinci membri ai familiei

Publicat

în

Motivele masacrului din Argeș: Ce l-a împins pe criminal să-i ucidă pe cei cinci membri ai familiei

Cinci persoane din comuna Bascov, judeţul Argeş, au fost găsite ucise în cursul zilei de marți, 9 august. Printre victime se află şi un copil de 5 ani. Armele crimei de la Bascov au fost un ciocan și mai multe pietre, iar imaginile de la locul masacrului i-au șocat până și pe anchetatorii cu zeci de ani de experiență.

Întreaga comunitate este în stare de șoc. Oamenii cunoșteau familia și spun că ucigașul era un individ cu probleme psihice, dar un om liniștit care nu a lăsat vreo secunda de bănuit că ar fi un ucigaș.

Supărarea lui ar fi pornit de la un cadou. Vecinii spun ca ar fi fost furios din cauza faptului că îi oferise un lănțișor nepoatei sale, dar aceasta refuza să îl poarte.

Elit - Gustul Desăvârșit

Surse din anchetă spun că el a acționat în toiul nopții. Acesta și-ar fi omorât prima dată părinții și fratele, după care a așteptat dimineața, când cumnatul său urma să plece la muncă. Imediat ce acesta a plecat, criminalul a dat năvală în casa surorii lui, pe care au ucis-o cu sânge rece. De asemenea a ucis-o și pe fiica acesteia, în vârstă de numai cinci ani.

Sursele citate spun că primul atacat a fost tatăl, în timp ce ieșea de la baie. Victima a fost lovită în nenumărate rânduri cu diferite corpuri dure. Imediat ce acesta a căzut la pământ, criminalul și-a atacat mama și ulterior fratele care dormea, fiind extrem de obosit după tura de noapte.

Imediat după ce și-a ucis membrii familiei, criminalul a rămas alături de aceștia în casă, până dimineața, când a intrat în locuința surorii lui și a ucis-o.

În momentul în care a fost găsit de polițiști, agresorul avea asupra lui un cuțit cu care încercase să își ia viața. A încercat să opună rezistență oamenilor legii, însă nu a reușit.

La audieri bărbatul a povestit cursiv, cu lux de amănunte cum și-a planificat și cum și-a pus în aplicare planul.

„A declarat cursiv, coerent, cu lux de amănunte, cu toate explicațiile necesare. Nu au fost întrebări la care să nu fi avut răspuns”, spune procurorul de caz.

Anchetatorii au şi mai multe motivaţii care l-au determinat pe criminal să recurgă la fapte extreme. Printre acestea se numără faptul că nu se simţea suficient de apreciat de familie.

Bărbatul nu a acţionat spontan, ci după „o planificare minuţioasă, cu măsuri de precauție, în așa fel încât să nu existe niciun impediment în ducerea la bun sfârșit a intenției”.

Oamenii legii redactează referatul cu propunere de arestare preventivă, urmând ca în scurt timp instanța să primească dosarul și să soluționeze propunerea.

Surse din anchetă au indicat faptul că autorul măcelului din Bascov a ţinut un jurnal în care şi-a notat acţiunile odioase.

Probele de laborator vor ieşi în câteva zile şi abia atunci se va afla dacă a folosit vreo substanţă cu care şi-a omorât victimele.

Sursa: antena3.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Minivacanță de TREI zile în România: 15 august, Adormirea Maicii Domnului, zi liberă pentru angajați

Publicat

în

Minivacanță de TREI zile în România: 15 august, Adormirea Maicii Domnului, zi liberă pentru angajați

Salariații din România se vor bucura de o nouă minivacanță de trei zile, în luna august. Este vorba despre ziua de 15 august, când este sărbătorită Adormirea Maicii Domnului, zi liberă potrivit Codului Muncii, care pică într-o zi de luni, astfel, angajații vor avea la dispoziție trei zile libere pentru o mică ieșire la munte ori la mare.

Citește și: 15 august – SFÂNTA MARIA MARE. Credincioșii sărbătoresc Adormirea Maicii Domnului

Sărbătorile legale în care angajații români cu dreptul la zile libere plătite care au mai rămas în 2022 sunt după cum urmează:

Elit - Gustul Desăvârșit

– 15 august (Adormirea Maicii Domnului) – luni;

– 30 noiembrie (Sfântul Andrei) – miercuri;

– 1 decembrie (Ziua Națională) – joi;

– 25 și 26 decembrie (Crăciunul) – duminică și luni.

Citește și: Sfânta Maria Mare – 15 august: Tradiții, superstiții și obiceiuri de Adormirea Maicii Domnului

Conform legislației în vigoare angajații care aparțin altor culte religioase legale, în afară de cele creștine, beneficiază și de două zile libere pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale declarate de cultele respective. Acestea se acordă în alte zile decât în cele din lista de mai sus sau de concediu de odihnă.

Prin excepție, în cazul salariaților care țin de cultele creștine, liberele pentru Vinerea Mare, Paște și Rusalii se acordă în funcție de data la care sunt celebrate de fiecare cult în parte. Dacă există situații în care se „dublează” liberele, „dublurile” se recuperează.

Citește și: Mesaje de Sfânta Maria Mare: URARI și FELICITARI pentru sărbătoriți, de Adormirea Maicii Domnului

În cazul angajaților care lucrează ”la foc continuu” precum, unitățile sanitare, unitățile de alimentație publică și locurile de muncă în care activitatea trebuie să continue din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității, angajatorii trebuie să asigure compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. Dacă, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariații beneficiază de un spor la salariul de bază de minimum 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru, este subliniat în lege.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare