Rămâi conectat

Ştirea zilei

”Abatorul” de câini de la Alba Iulia funcționează la capacitate maximă – 72 de maidanezi au fost omorâți în luna noiembrie

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

Un număr de 72 de câini fără stăpân au fost eutanasiați la adăpostul din Alba Iulia, în perioada 8 noiembrie – 6 decembrie. Este cel mai mare număr de câini omorâți într-un interval de o lună, în condițiile în care Legea câinilor maidanezi, care stabilește că aceștia pot fi eutanasiați după 14 zile de la capturare, dacă nu sunt revendicați, nu poate fi aplicată deoarece normele metodologice nu au fost aprobate.

Se pare, însă, că la Alba Iulia acest ”mic” impediment legislativ nu reprezintă o problemă. Așa cum am arătat și în alte articole, de la începutul perioadei în care serviciul de ecarisaj a fost preluat de SC Clinic Martvet SRL, în fiecare lună au fost eutanasiați câte 30 de câini. Acum, se pare că în cinstea zilei de 1 Decembrie, hingherii au ”curățat” orașul la solicitarea autorităților locale care se temeau că patrupedele vor deranja Ziua Națională. Evident, au fost capturați în majoritate câinii de talie medie și mică (ușor de prins), în timp ce dulăi în toată regula își fac veacul prin cartiere și îi sperie pe localnici.

În acest caz, însă, mărimea nu contează, pentru că banii încasați de cei care se ocupă de capturarea și ”îngrijirea” animalelor sunt plătiți la bucată, nu la kilogram. Așa se face că pentru luna noiembrie, în conturile firmei care se ocupă de ecarisaj au intrat încă 11.785 de lei, adică peste 2.600 de euro (în condițiile în care la semnarea contractului se preciza negru pe alb că se vor plăti până la 3.985 de lei pe lună).

Aici intervine din nou o problemă – aritmetica ce dă ”cu virgulă” de câte ori încercăm să calculăm cum se cheltuiesc banii publici pe afacerea numită ecarisaj – problemă care în continuare este ignorată de cei care ar trebui să verifice! Astfel, comparând numai rapoartele de pe ultimele 2 luni situația pare tot mai încâlcită iar banii, la un calcul logic, nu prea ies la socoteală și iată de ce:

– dacă potrivit raportului pe luna octombrie au fost capturați 67 de câini, dintre care 30 au fost eutanasiați și 11 au fost adoptați, rezultă că în adăpost au mai rămas aproximativ 26 de câini (plus câțiva care au scăpat de eutanasiere în lunile precedente) – menționăm că pe luna octombrie toată ”afacerea” a costat primăria aproximativ 2.800 de euro (peste 125 de milioane de lei vechi)

– în luna noiembrie au fost capturați alți 62 de câini, din care 11 au fost revendicați, costurile pe această lună ridicându-se la 2.600 de euro (aproape 118 milioane de lei vechi)

– una peste alta, tot în noiembrie au fost eutanasiați (conform raportului) 72 de câini rezultând că din câinii capturați în cele două luni ar mai trebui să fi rămas în adăpost doar 5 (plus câțiva rămasi – eventual – din lunile trecute)

Întrebarea vine de la sine: unde se duc oameni buni sute de milioane de lei vechi pe lună și pentru ce, în condițiile în care o eutanasiere costă doar 5 lei iar o sterilizare între 35 și 60 de lei – si se fac doar 20 pe luna?

Pentru că este greu de crezut că toți acești câini sunt îngrijiți, tratați cu medicamente și hrăniți cu crochete de zeci de milioane de lei pentru ca apoi să fie omorâți – câte 30 – 70 de ”bucăți” pe lună!

În final, pentru cei care se vor grăbi să comenteze tot ceea ce s-a scris mai sus, se cuvine să fac următoarea precizare: nimeni nu vrea câini maidanezi pe stradă! dar într-un oraș civilizat ar trebui să existe și grijă pentru banul public și compasiune pentru animalele care până la urmă nu au nicio vină că au fost abandonate de stăpâni iresponsabili pentru care nu există legi.

Într-un oraș care se vrea civilizat trebuie să se găsească o soluție de compromis. Altfel acesta va rămâne în amintire doar ca… ”orașul primarului Clanț”!


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Carduri de energie 2024: Valabilitatea, prelungită. Expiră la 31 mai

Unirea Ziarul

Publicat

în

Carduri de energie 2024: Valabilitatea a fost prelungită. Expiră la 31 mai Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită, astfel că românii mai pot face plăţi reduse ale facturilor. Aceasta este una dintre cele mai importante măsuri sociale decontate anul trecut din fonduri europene, de care beneficiază 2,8 milioane de locuințe. Pentru că 1,1 milioane […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea