Rămâi conectat

Ştirea zilei

”Abatorul” de câini de la Alba Iulia funcționează la capacitate maximă – 72 de maidanezi au fost omorâți în luna noiembrie

Publicat

în

Un număr de 72 de câini fără stăpân au fost eutanasiați la adăpostul din Alba Iulia, în perioada 8 noiembrie – 6 decembrie. Este cel mai mare număr de câini omorâți într-un interval de o lună, în condițiile în care Legea câinilor maidanezi, care stabilește că aceștia pot fi eutanasiați după 14 zile de la capturare, dacă nu sunt revendicați, nu poate fi aplicată deoarece normele metodologice nu au fost aprobate.

Se pare, însă, că la Alba Iulia acest ”mic” impediment legislativ nu reprezintă o problemă. Așa cum am arătat și în alte articole, de la începutul perioadei în care serviciul de ecarisaj a fost preluat de SC Clinic Martvet SRL, în fiecare lună au fost eutanasiați câte 30 de câini. Acum, se pare că în cinstea zilei de 1 Decembrie, hingherii au ”curățat” orașul la solicitarea autorităților locale care se temeau că patrupedele vor deranja Ziua Națională. Evident, au fost capturați în majoritate câinii de talie medie și mică (ușor de prins), în timp ce dulăi în toată regula își fac veacul prin cartiere și îi sperie pe localnici.

În acest caz, însă, mărimea nu contează, pentru că banii încasați de cei care se ocupă de capturarea și ”îngrijirea” animalelor sunt plătiți la bucată, nu la kilogram. Așa se face că pentru luna noiembrie, în conturile firmei care se ocupă de ecarisaj au intrat încă 11.785 de lei, adică peste 2.600 de euro (în condițiile în care la semnarea contractului se preciza negru pe alb că se vor plăti până la 3.985 de lei pe lună).

Elit - Gustul Desăvârșit

Aici intervine din nou o problemă – aritmetica ce dă ”cu virgulă” de câte ori încercăm să calculăm cum se cheltuiesc banii publici pe afacerea numită ecarisaj – problemă care în continuare este ignorată de cei care ar trebui să verifice! Astfel, comparând numai rapoartele de pe ultimele 2 luni situația pare tot mai încâlcită iar banii, la un calcul logic, nu prea ies la socoteală și iată de ce:

– dacă potrivit raportului pe luna octombrie au fost capturați 67 de câini, dintre care 30 au fost eutanasiați și 11 au fost adoptați, rezultă că în adăpost au mai rămas aproximativ 26 de câini (plus câțiva care au scăpat de eutanasiere în lunile precedente) – menționăm că pe luna octombrie toată ”afacerea” a costat primăria aproximativ 2.800 de euro (peste 125 de milioane de lei vechi)

– în luna noiembrie au fost capturați alți 62 de câini, din care 11 au fost revendicați, costurile pe această lună ridicându-se la 2.600 de euro (aproape 118 milioane de lei vechi)

– una peste alta, tot în noiembrie au fost eutanasiați (conform raportului) 72 de câini rezultând că din câinii capturați în cele două luni ar mai trebui să fi rămas în adăpost doar 5 (plus câțiva rămasi – eventual – din lunile trecute)

Întrebarea vine de la sine: unde se duc oameni buni sute de milioane de lei vechi pe lună și pentru ce, în condițiile în care o eutanasiere costă doar 5 lei iar o sterilizare între 35 și 60 de lei – si se fac doar 20 pe luna?

Pentru că este greu de crezut că toți acești câini sunt îngrijiți, tratați cu medicamente și hrăniți cu crochete de zeci de milioane de lei pentru ca apoi să fie omorâți – câte 30 – 70 de ”bucăți” pe lună!

În final, pentru cei care se vor grăbi să comenteze tot ceea ce s-a scris mai sus, se cuvine să fac următoarea precizare: nimeni nu vrea câini maidanezi pe stradă! dar într-un oraș civilizat ar trebui să existe și grijă pentru banul public și compasiune pentru animalele care până la urmă nu au nicio vină că au fost abandonate de stăpâni iresponsabili pentru care nu există legi.

Într-un oraș care se vrea civilizat trebuie să se găsească o soluție de compromis. Altfel acesta va rămâne în amintire doar ca… ”orașul primarului Clanț”!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

FOTO VIDEO| DEZASTRU pe DN74, în zona Dealu Mare: Furtuna a umplut drumul de bolovani și crengi

Publicat

în

DEZASTRU pe DN74, în zona Dealu Mare: Furtuna a umplut drumul de bolovani și crengi

DN 74- Bucium – Dealul Mare a devenit o adevărată cursă cu obstacole pentru șoferi, din cauza efectelor negative ale vremii.

Drumul a fost parțial blocat de aluviuni și crengi doborâte de vremea tot mai instabilă.

„Intervenția autorităților pe DN 74- Bucium – Dealul Mare pentru înlăturarea copacilor căzuți și aluviunilor, ca urmare a ploii abundente din zona respectiva.”, a scris viceprimarul orașului Abrud, Sergiu Simina, în mediul online.

Elit - Gustul Desăvârșit

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, luni, o atenţionare Cod galben de inundaţii, valabilă până miercuri după-amiaza în 14 bazine hidrografice.

Potrivit hidrologilor, în intervalul 8 august, ora 16:00 – 10 august, ora 14:00, vor fi scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide, creşteri de debite şi de niveluri, cu posibile depăşiri ale cotelor de atenţie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

VIDEO| INUNDAȚII la Câmpeni: Adevărate lacuri pe strazile orașului după o rupere de nori

Publicat

în

VIDEO| INUNDAȚII la Câmpeni: Adevărate lacuri pe strazile orașului după o rupere de nori

Cetățenii orașului Câmpeni s-a trezit luni cu străzile sub ape după o ploaie torenţială. Mai multe drumuri au fost inundate, iar apa s-a strâns în ritm rapid.

Străzile au ajuns în unele zone din oraş să semene mai degrabă cu nişte piscine prin care au „înotat“ oameni şi maşini.

Elit - Gustul Desăvârșit

După cum se vede și din imagini apa era destul de mare, în unele locuri trecând peste roțile mașinilor, iar canalizările n-au mai făcut față volumului de apă.

Reamintim că Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis o alertă de cod galben de inundații valabil și pentru județul Alba, până la data de 10 august, la ora 14:00.

Video: Facebook – Radu Stoica


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

ALERTĂ hidrologică: COD GALBEN de inundații în Alba și alte județe, până miercuri după masa. Zonele vizate

Publicat

în

ALERTĂ hidrologică: COD GALBEN de inundații în Alba și alte județe, până miercuri după masa. Zonele vizate

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis o alertă de cod galben de inundații valabil și pentru județul Alba, până la data de 10 august, la ora 14:00.

În intervalul 08.08.2022 ora 16:00 – 10.08.2022 ora 14:00 pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior, Iza – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județul Maramureș), Tur – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județul Satu Mare), Lăpuș – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județul Maramureș), Someșul Mare – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județul Bistrița Năsăud), Someșul Mic – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județele: Bihor și Cluj), Someș – afluenții mici aferenți sectorului aval SH Dej (județele: Cluj, Sălaj, Maramureș și Satu Mare), Crișul Negru – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județele: Bihor și Arad), Crișul Alb – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județele: Hunedoara și Arad), Arieș – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județele: Alba și Cluj), Mureș – afluenții aferenți sectorului aval confluență cu râul Târnava (județele: Alba, Sibiu, Hunedoara și Arad), Bega – bazin amonte S.H. Făget și afluenții aferenți sectorului aval S.H. Făget – amonte S.H. Remetea (județele: Timiș și Arad), Timiș – bazin amonte S.H. Sadova și afluenții aferenți sectorului aval S.H. Sadova – amonte S.H. Șag, Bârzava – bazin amonte S.H. Moniom și afluenții aferenți sectorului aval S.H. Moniom – amonte S.H. Gătaia (județele: Caraș Severin și Timiș), Cerna – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județele: Gorj și Caraș Severin), Jiu – bazin amonte S.H. Sadu și afluenții aferenți sectorului aval S.H. Sadu – amonte S.H. Rovinari, Gilort – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior, Motru – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județele: Hunedoara, Gorj și Mehedinți), Olt – afluenții aferenți sectorului aval S.H. Sebeș Olt – amonte Ac. Ionești (județele: Sibiu, Vâlcea și Argeș), Olteț – bazin superior (județele: Gorj și Vâlcea), Argeș – bazin superior și Dâmbovița – bazin superior (județele: Argeș și Dâmbovița).

Atenționarea Hidrologică vizează în principal fenomenele de scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale, care se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare pe unele râuri mici din județele: Maramureș, Bistrița Năsăud, Cluj, Bihor, Alba și Hunedoara.

Elit - Gustul Desăvârșit


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare