A venit rândul să-i dirijăm și noi. Un român va conduce Orchestra Națională a Franței

Paul Voicu - Primar 2020

Un dirijor în vârstă de 39 de ani, născut la Timișoara, va conduce una dintre cele mai importante orchestre ale lumii: Orchestra Națională a Franței. Românul Cristian Măcelaru va dirija  celebra orchestră, „torța” fiindu-i înmânată de către francezul Emmanuel Krivine, care a petrecut patru sezoane la conducerea reputatului ansamblu.

Anunțul a fost făcut aseară și este privit drept o mare surpriză în Franța, notează celebra publicație Le Figaro.

ELIT

Cristian Măcelaru a dirijat prima dată Orchestra Națională a Franței în septembrie 2018, la Paris, și se pare că din prima clipă a existat o chimie aparte între dirijorul român și muzicienii orchestrei.

Mandatul său va începe în septembrie 2021.

Mihail David - 2020

Chiar dacă numirea pare o surpriză pentru francezi, Cristian Măcelaru este o figură cunoscută pe scena mondială a muzicii clasice.

Deși are doar 39 de ani, a dirijat până acum mari orchestre precum Royal Concertgebouw Orchestra, Dresden Staatskapelle, Orchestre National de France, Vienna Radio Symphony Orchestra, Royal Philharmonic Orchestra, BBC Symphony Chicago Symphony Orchestra, New York Philharmonic, Los Angeles Philharmonic.

Cariera sa de dirijor s-a desfăşurat mai ales în Statele Unite. A câştigat competiţia Solti pentru tineri dirijori, în 2012 şi Premiul pentru dirijori Solti, în 2014. Dirijează în mod regulat Orchestra din Philadelphia, Chicago Symphony, Filarmonica din New York, Filarmonica din Los Angeles, Orchestra Simfonică Naţională, San Francisco Symphony, Saint Louis Symphony, Toronto Symphony şi Detroit Symphony.

În sezonul 2016/17, a condus Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks în două programe separate şi a debutat cu Royal Concertgebouw Orchestra, WDR Sinfonieorchester Köln, Weimar Staatskapelle, Royal Flemish Philharmonic şi New Japan Philharmonic cu Anne-Sophie Mutter ca solistă.. Este directorul muzical al festivalului de muzică contemporană de la Cabrillo, în California. De curând a fost ales să conducă şi Orchestra simfonică WRD din Koln, Germania.

sursă: Mediafax

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...